13 Jul

Nu vă lăsați mintea pradă frământării!

La început toate gândurile aparţin dragostei. Mai târziu toată dragostea aparţine gândurilor.”

Albert Einstein

 

Generalizând propria experiență, nu cred că greșesc prea mult afirmând că majoritatea oamenilor au mult timp mintea preocupată. Este vorba de îngrijorări, neliniști, înfricoșări ș.a. Se pot da multe exemple:

– “Mă întreb ce gândește șeful meu despre mine?”

– “Ce se întâmplă dacă dau greș și îmi pierd locul de muncă?”

– “Oare El/Ea mă iubește?”

– “Cred că Lui/Ei nu îi pasă de mine.”

– “Eu niciodată nu reușesc.”

– “De ce viața mea este mizerabilă?”

– “De ce viața mea este grozavă iar a celorlalți nu este?”

– “Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc de cancer?”

– “Nu-mi pasă de slujba mea. Înseamnă că e ceva în neregulă cu mine?”

– “Nu pot termina nimic. Ce nu este în ordine cu mine?”

99% dintre gândurile noastre sunt inutile. Cel mai bine a spus-o William James, părintele psihologiei americane: “Foarte mulți oameni cred că se gândesc atunci când ei de fapt își rearanjează prejudecățile.”

Pe de altă parte, legat de gânduri, îngrijorare și stres, William James este de părere că: “Cea mai puternică armă împotriva stresului este abilitatea noastră de a alege un gând în locul altuia.”

În acest context poate ar fi util să putem deveni adepți ai pragmatismului (curent filosofic apărut în secolul al XIX-lea în America avându-l ca fondator pe profesorul Charles Sanders Peirce (filosof, matematician și logician) de la Harvard University.

Interpretând simplist acest curent filosofic, ar însemna să fim preocupați de lucruri practice: cunoștințe practice, cărți practice, lucrări practice, filosofie practică, sfaturi practice ș.a.

Pragmatismul consideră că mintea este un instrument. Mintea noastră ar trebui să funcționeze pentru noi, în slujba noastră și nu împotriva noastră.

Oamenii care nu-și stăpânesc mintea cred că ea este de nestăpânit. Ei se scuză, probabil, astfel: “Nu pot să-mi reprim gândurile care mă apasă!”

Ei cred că nu au ce să facă pentru a-și schimba gândurile.

Realitatea este că stăpânirea gândurilor devine posibilă prin exersare, controlul gândurilor fiind o abilitate ca multe altele. Altfel spus, avem abilitatea de a decide la ce să ne gândim sau putem alege chiar să nu ne gândim la nimic.

Această abilitate, de a ne stăpâni gândurile, este una dintre cele mai importante și mai practice lucruri pe care le putem învăța în viață.

În fond, care este utilitatea practică a gândurilor care ne frământă?

99% dintre ele nu fac altceva decât să ne inducă sentimentul de vinovăție, furie, suferință ș.a.m.d. Ele nu ne sunt de niciun folos.

Trebuie să „ieșim” din această stare de a avea mintea preocupată în mod constant pentru că dacă nu o facem “ne ieșim din minți”. Frământându-ne mintal prea mult, pierdem din viață, din frumusețile ei.

În acest context, este normal să ne punem întrebarea: “Care gânduri ar fi utile?”

Ați observat soarele în dimineața asta când v-ați trezit? Dar picăturile de ploaie de ieri? Ați observat mirosul cafelei pe care o beți? Ați simțit izul cerealelor de la micul dejun? Când ați urmărit ultima dată un apus de soare?

În cazul unui răspuns negativ, la acest gen de întrebări, devine evidentă necesitatea de a ieși din starea pe care să o numim „în voia gândurilor”.

Opriți-vă din frământarea mintală și lăsați ca simțurile să vă orienteze gândurile!

Cum ne putem antrena ca să putem face acest lucru? Pasul cel mai important este conștientizarea. De aici începe totul.

Identificați, de fiecare dată momentul când începeți să alunecați către ruminație. Observați-vă creierul. “Ieșiți în afara lui” și analizați “prostia” la care vă gândiți.

Observând-o, nu vă autojudecați. Nu trageți concluzia că sunteți proști sau faceți o prostie. Dacă trageți asemenea concluzii, de fapt vă frământați din nou.

În fond, ceea ce ar trebui să vă doriți ar fi să vă puteți spune cam așa: “Ah, ăsta e un gând drăguț. Acum, să ne întoarcem la realitate. ”

Așa cum zicea  William James, “Dacă vă puteți schimba mintea, vă puteți schimba viața.”

Vă gândiți la modul în care veți aplica această informație în propria viață? Perfect! Înseamnă că vă folosiți mintea și nu invers.

Iar acum, continuați să vă folosiți mintea pentru a reține că este cel mai puternic instrument de pe Pământ și vă poate aduce multe picături de fericire.

 

Don’t worry, be happy!

 Sursa:

getpocket.com/explore/item/stop-spending-so-much-time-in-your-head

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.