23 Dec

O formulă a fericirii

Nu uita! Îți trebuie puține lucruri ca să fii fericit!”

Marcus Aurelius

Îmi amintesc, și nu fără să zâmbesc, de invidia față de alți copii, cred că specifică tuturor copiilor, care aveau ceva ce eu nu puteam avea. Acel copil, care eram, tânjea la fericirea altora: “ce fericit este băiatul acela cu bicicleta!” îi ziceam mamei, cu vaga speranță că se va întâmpla ceva favorabil și pentru mine.

Gândindu-mă acum la toate acestea, nutresc un plus de recunoștință mamei pentru că, de timpuriu, m-a povățuit să șterg invidia dintre sentimentele care pot pune stăpânire pe mine.

Ea mi-a spus: „Niciodată să nu pizmuiești pe nimeni pentru că nu poți să știi ce mare nefericire se află în spatele fericirii pe care o afișează!”

Acest sfat mi s-a întipărit bine în minte și, drept urmare, nu pot să pizmuiesc pe nimeni iar fericirea altora nu poate decât să mă bucure deși, recunosc că, mereu îmi trece prin cap că poate ea este aparentă.

În rândurile care urmează, voi încerca să întăresc ideea de mai sus cu câteva aspecte inedite privind fericirea, “laitmotivul” scrierilor de pe acest blog.

În 1922, Albert Einstein, era în Japonia, și locuia la Imperial Hotel din Tokyo, când a aflat că i s-a decernat premiul Nobel pentru fizică pentru anul 1921.

Albert Einstein, 1921

(În timpul procesului de selecție din 1921, Comitetul Nobel pentru Fizică a decis că niciuna dintre nominalizările anului nu îndeplinea criteriile așa cum au fost subliniate în voința lui Alfred Nobel. Potrivit statutului Fundației Nobel, în acest caz, Premiul Nobel poate fi rezervat până în anul următor, iar acest statut a fost aplicat. Prin urmare, Albert Einstein a primit Premiul Nobel pentru anul 1921, un an mai târziu, în 1922.)

Într-o zi un lucrător din hotel i-a făcut o livrare. Situația l-a surprins pe savant fără bani pentru bacșiș. El i-a oferit curierului, drept bacșiș, două note, în limba germană, iscălite.

Prima avea următorul conținut: “O viață calmă și modestă va aduce mai multă fericire decât urmărirea succesului și agitația constantă care o însoțește”.

A doua notă spunea: “Unde există o voință, există o cale”. Amândouă notele le-a așternut pe hârtia de scris cu antet a hotelului și l-a sfătuit pe om să păstreze notele, spunând că, într-o bună zi, vor însemna mai mult decât orice bacșiș pe care i l-ar da.

Omul probabil că nu a putut citi sfaturile dar, într-un fel, le-a recunoscut valoarea și le-a păstrat.

Nouăzeci și cinci de ani mai târziu, în luna octombrie a acestui an, nepotul lucrătorului de la hotel a contactat o companie de licitații din Israel prin care a obținut 1,3 milioane de dolari, pentru prima notă. A doua notă s-a vândut cu 200.000 de dolari.

În mod curios, multimilionarul Mohammad Gawdat (“Mo”) a ajuns la o concluzie similară cu cea a lui Einstein, după ce a încercat să găsească propria formulă de fericire.

Pe hârtie, viața lui a bifat cu brio fiecare pas către succes. Era un executiv de top la Google. Locuia într-o casă imensă. S-a căsătorit cu iubita sa din studenție și a devenit tatăl a doi copii frumoși.

Era incredibil de bogat. Își putea permite orice extravaganță pe care și-o putea imagina, cum a cumpărat, de pildă, un Rolls-Royce de colecție, printr-un click de mouse.

Unul din proiectele secundare ale lui Mo era acela de a scrie un “cod” de computer care poate fi aplicat pentru obținerea fericirii. La un moment dat, prin 2010, împreună cu fiul său Ali, au și creat, din câteva litere și simboluri matematice, o relație care reprezintă formula fericirii.

Angelina Jolie

Lumea credea că are o viață perfectă, dar Mo era nefericit pentru că în 2014 s-a întâmplat ceva groaznic. Ali a fost dus de urgență la spital pentru o operație de rutină de extirpare a apendicelui. Din greșeală, un ac a perforat o arteră majoră. Fiul său de 21 de ani a murit. Durerea familiei a fost năpraznică.

Îl mai pizmuiește cineva pe multimilionarul Mo? Este un exemplu concret care confirmă sfatul ce mi l-a dat mama.

Pentru moartea fiului său, Mo i-a învinuit pe doctori dar s-a învinovățit și pe sine. Soția lui i-a spus că, dând vina pe alții, nu-l va aduce pe Ali înapoi.

Argumentul  acesta l-a făcut să privească moartea lui Ali într-o lumină diferită. Parcă auzea vocea fiului său care îi  spunea: “Am murit deja, tată. Nu puteți face nimic pentru a schimba acest lucru, deci faceți tot ce este mai bun.”

Ori de câte ori mintea îi aluneca spre negativitate, Mo se întreba ce-ar spune Ali în această situație.

El și-a amintit de formula pentru fericire pe care au creat-o împreună:

F ≥ e – A

formulă în care F = fericirea, e = evenimentele de viață și A = așteptările de la viață.

Analizând formula se poate observa că, fericirea apare doar când așteptările sunt mai puține decât evenimentele și că ea se poate maximiza prin minimizarea așteptărilor de la viață.

Keanu Reeves

Mo Gawdat și-a dat seama că toate realizările sale materiale nu-l făceau fericit. De asemenea nici așteptările lui pentru modul în care credea că viața ar trebui să fie, nu-l făceau fericit.

La un moment dat, el a ajuns să spună: “Mi-am schimbat așteptările… am ales să fiu recunoscător pentru vremurile pe care le aveam”.

Altfel spus, Mo crede acum că fericirea nu este ceva pentru care ar trebui să ne străduim. Este vorba de a ne bucura de momentul prezent și de a fi mulțumiți de ceea ce avem, spre deosebire de ceea ce vrem.

Putem recunoaște cu ușurință coincidența dintre concluzia lui Mo Gawdat și notița lui Einstein de 1,3 milioane de dolari.

Amândouă, notița marelui savant și concluzia lui Mo, îndeamnă la traiul modest, indiferent de nivelul de bogăție atins.

Și, putem constata, poate cu surprindere, că sunt cunoscute multe situații în care oameni celebri și foarte bogați au dat sau dau dovadă de modestie prin modul în care și-au trăit sau, își trăiesc viața.

Nu trebuie să merg mai departe decât la un orădean, al treilea cel mai bogat om din România, care trăiește în anexa unui hotel de două stele și conduce o mașină obișnuită și nicidecum un Rolls Royce.

În același context, s-ar putea face liste lungi de actori celebri, foarte bogați, care preferă să-și folosească averile pentru a veni în ajutorul semenilor lor decât pentru o viață de huzur.

Russel Crowe

Concluzia proprie privind formula lui Mo, pentru fericire, este că ea nu mi se pare chiar fantezistă. În orice caz, având în vedere sosirea Crăciunului și a Anului Nou 2018, vă doresc ca amândouă sărbătorile să vă aducă starea pentru care formula lui Mo Gawdat, pentru Dumneavoastră, să satisfacă condiția:

e – A → +∞

(fericirea tinde către infinit) adică, picăturile de fericire să devină un șuvoi!

Sărbători fericite!

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.learningenglish.voanews.com/a/einstein-note-theory-of-happiness-sells-1-million-auction/4086071.html

2.www.liveauctioneers.com/item/56330048_professor-albert-einstein-regarding-fitting-way-of

3.www.dailymail.co.uk/news/article-4716514/Google-executive-devises-scientific-formula-happiness.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.