29 Jul

O virgulă poate schimba destine

„Uneori, o greșeală poate fi tot ce e necesar pentru o realizare valoroasă.”  

Henry Ford

Preocuparea de a împărtăși eventualilor noștri cititori lucruri care sunt utile, ne-a pus deseori în fața unor dileme privind folosirea corectă a punctuației. Este mai mult ca sigur că nu am reușit în demersul de a scrie fără greșeli, în schimb, în cursul căutărilor noastre dilematice, am dat de un articol, pe tema greșelilor făcute de alții (pe deepenglish.com), ce ni s-a părut amuzant și stă la baza celor ce urmează.

Probabil, că și din motive subiective, îndrăznim să afirmăm că greșelile de ortografie și mai ales cele de punctuație, produse din neatenție, sunt de obicei minore. Mai jos, vă prezentăm câteva care însă, datorită consecințelor lor, numai minore nu pot fi numite, unele din ele au însemnat inclusiv pagube materiale de ordinul milioanelor de dolari.

Mai întâi însă, vă reamintim o legendă privind Oracolul din Delphi. El a fost timp de sute de ani unul din punctele centrale ale religiei grecești. Templul în care se afla reședința Oracolului se situa în regiunea Phokis și era închinat în principal zeului Apollo.

Oracolul era consultat, din cele mai vechi timpuri, în afaceri politice sau domestice și se bucura de un prestigiu important în vechea lume greacă, fiind considerat plasat în centrul lumii: conform legendei, Zeus ar fi dat drumul la doi vulturi, fiecare de la câte un capăt al lumii, care s-au întâlnit în punctul în care se găsește Delphi.

Oracolul din Delphi avea rolul de a face profeții prin intermediul femeilor pythice. Ele erau selectate din rândurile tinerelor din Delphi și trebuiau să trăiască în cinste și austeritate, fiind considerate preotease ale zeului Apollo. Profețiile erau transmise prin intermediul unor preoți, care notau și redau cuvintele Pythiei.

Legenda spune că un mare rege a consultat Oracolul din Delphi înaintea unui mare război, pe care trebuia să-l poarte. Citind prezicerea Oracolului, temerea sa, de a nu muri în război, i-a fost înlăturată și a plecat la război, încredințat că va reveni victorios. Dar, a murit în luptă.

Familia a reproșat Oracolului că profeția TE VEI DUCE, TE VEI INTOARCE, NU VEI MURI ÎN RĂZBOI!” a fost greșită.

Li s-a dat răspunsul că, profeția a fost interpretată greșit de rege, ea având în realitate următoarea formă: „TE VEI DUCE, TE VEI INTOARCE NU, VEI MURI ÎN RĂZBOI!” Se poate observa cât de importantă este, în acest context, poziția virgulei.

Alexandru al III-lea țarul Rusiei, din perioada 1881-1894, a avut o domnie marcată de represiune. Soția sa, Maria Feodorovna, în contrast cu el, era cunoscută pentru generozitatea sa față de nevoiași.

Cu o ocazie, soțul ei a semnat un foarte scurt ordin de expulzare a unui deținut în Siberia. Ordinul avea următorul conținut:

IERTARE IMPOSIBIL, DE TRIMIS ÎN SIBERIA!

Maria Feodorovna a schimbat soarta prizonierului prin mutarea virgulei din documentul soțului ei. Dacă în ordinul inițial, țarul a arătat că anularea pedepsei era imposibilă, după ce soția sa a mutat virgula, înțelesul s-a schimbat complet:

IERTARE, IMPOSIBIL DE TRIMIS ÎN SIBERIA!

Printr-o abilă și amuzantă mișcare a peniței, omul era liber. Iată că o prelucrare inteligentă a fost suficientă pentru a transforma semnificația unei dispoziții, din trimitere în exil, în iertare.

În 1962 la NASA, agenția spațială din SUA, s-a făcut a făcut o mică greșeală, care a avut însă un impact major. În vremea respectivă, navele spațiale, denumite “Mariner”, au fost lansate, cu scopul de a zbura către planeta Venus. Navigația lor era controlată de software.

Din păcate, persoana responsabilă de scrierea software-ului, a uitat un semn de punctuație – o cratimă. Această cratimă lipsă a cauzat o funcționare defectuoasă a software-ului și către „Mariner 1”, prima navă din serie, lansată la 22 iulie 1962, s-a transmis o comandă de autodistrugere, de la sol, deoarece racheta purtătoare deviase de la culoarul de zbor. Acest deznodământ a însemnat pentru NASA o pagubă de 18,5 milioane de dolari!

Pierderile NASA, în urma erorii de scriere a software-ului, sunt însă minore față de pierderile băncii japoneze Mizuho din anul 2005. (Mizuho Securities Co., Ltd. este o bancă japoneză de investiții și valori mobiliare.)

La 8 decembrie 2005, banca a pus în vânzare acțiuni J-Com (Jupiter Telecommunications Co., Ltd.).

Un angajat Mizuho a încercat să vândă 1 acțiune pentru 610.000 de yeni (aproximativ 6.000 de dolari) dar, din cauza unei greșeli de scriere, el a vândut 610.000 de acțiuni pentru câte un yen fiecare!

Acest lucru a costat banca aproximativ 340 de milioane de dolari într-o singură zi. Eroarea a determinat, de asemenea, ca piața Japoniei să devină instabilă.

În timp ce noi toți, din când în când, facem greșeli, majoritatea dintre ele, uitate rapid, cele menționate mai sus au intrat în istorie.

Dacă soarta noastră nu a depins niciodată de o virgulă sau de o cratimă, și nici nu am intrat în istorie, pentru erorile de scriere produse, ne putem declara satisfăcuți, ba chiar posesori ai unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.deepenglish.com/2017/07/typos-can-life-death/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+DeepEnglish+%28Deep+English+Listening+Fluency+Lessons%29

2.opiniilafeminin.wordpress.com/tag/folosirea-corecta-a-virgulei/

3.ro.wikipedia.org/wiki/Oracolul_din_Delphi

4.www.almeea.ro/oracolul-din-delphi/

5.storiesforpreaching.com/moving-the-comma/

6.www.historia.ro/sectiune/general/articol/cat-de-precis-era-oracolul-din-delphi

7. en.wikipedia.org/wiki/Mizuho_Securities

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.