06 Feb

Oferiți ciocolată de Valentineʼs Day?

"Program în 12 pași pentru dependența de ciocolată: Niciodată să nu fii mai departe de 12 pași de ciocolată." 

                                                                                            Terry Moore

Se apropie Valentineʼs Day – 14 februarie – și acest lucru, din punctul nostru de vedere, are două consecințe: una la nivel planetar, însemnând o creștere a consumului de ciocolată și a doua, de ordin personal, întreruperea seriei de articole despre Johannesburg.Ciocolata

Ce legătură este între ciocolată și Valentineʼs Day?

Sperăm să găsiți răspunsul în rândurile care urmează. În orice caz, despre fiecare este util de știut mai multe.

O posibilă istorie a Sfântului Valentin

Se pare că istoria reală a Zilei Îndrăgostiților nu se referă la trandafiri, bomboane de ciocolată și răvașe frumoase ci, mai degrabă, crima, închisoarea și execuția au dus la geneza modernei sărbătoriri a dragostei.

Una din istorii, nu știm dacă chiar cea reală, se referă la omul al cărui martiriu pare să fi inspirat sărbătoarea.

Chiar dacă relatările bisericești despre perioade mai timpurii amintesc de trei sfinți creștini cu numele de Valentin, cel care probabil a inspirat sărbătoarea a fost un preot roman, din timpul împăratului Claudius al II-lea, în secolul al III-lea, d.Hr.

La momentul respectiv, Imperiul Roman se confrunta cu tulburări masive. Denumită de către oamenii de știință “criza secolului al treilea “, această perioadă a însemnat un imperiu divizat în trei state concurente care din exterior era amenințat de invazii.

În acest context, cu Imperiul atârnând de un fir, Claudius avea nevoie de toată puterea de război ca să poată rezista. El a luat decizia nepopulară de a interzice căsătoria în rândul tinerilor, crezând că soldații necăsătoriți vor lupta mai bine decât cei căsătoriți.SacralitateaMariajului

Acesta este momentul în care intră în scenă Valentine, preotul pisălog, care vedea în căsătorie ceva sacru dat de Dumnezeu.

Contrar ordinului împărătesc, el a continuat să oficieze căsătorii între tineri, în secret, până a fost descoperit și închis.

Pentru nesupunerea lui, preotul a fost decapitat dar mai apoi a fost martirizat de Biserică pentru că și-a dat viața ca să poată respecta sacramentul căsătoriei; și-a dat viața pentru iubirea dintre oameni și pentru iubirea lui Dumnezeu.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a declarat 14 februarie ca Zi a Sfântului Valentin, iar câteva secole mai târziu, autori romantici ca Geoffrey Chaucer, Shakespeare ș.a., în operele lor, i-au pus pecetea, definitivă“, de zi de sărbătoare.

Sărbătoarea de Sf. Valentin nu mai este recunoscută în calendarul liturgic actual al Bisericii Romano-Catolice. Ea a fost îndepărtată din calendar după ce calendarul a fost revizuit, în 1969, de către Papa Paul al VI-lea.

Cu ocazia respectivă, mai mulți sfinți și-au pierdut locurile din calendarul religios deoarece nu au existat suficiente informații care să documenteze viața și sfințenia lor.

Chiar dacă la noi Dragobetele este ziua tradițională a îndrăgostiților, credem că legenda de mai sus este suficient de impresionantă ca, amintindu-ne de ea, să oferim de 14 februarie ciocolată persoanei iubite.

Iar acum… despre ciocolată

Ciocolata este descrisă, de majoritatea oamenilor, ca un produs alimentar, de culoare, de obicei, maro, care face parte din categoria dulciurilor.

Când spun dulciuri, oamenii au dreptate pentru că, cea mai mare parte a ciocolatei, care se comercializează, conține, pe lângă alte ingrediente, și mult zahăr.

Prezența zahărului face din ciocolata respectivă un aliment foarte gustos dar și foarte nesănătos atât pentru dinți cât și pentru întregul organism.

Ba mai mult, așa cum probabil se știe, zahărul, consumat în cantitate prea mare, este chiar un agent toxic.

După aceste lucruri alarmiste, să dăm și o veste mai bună: ciocolata, sub forma ei pură, este un aliment foarte sănătos!

Dar ce înseamnă ciocolată pură?

Este vorba de ciocolata neagră, neprelucrată, amară care este unul și același lucru cu cacaoa brută.

Ea se prepară din semințele de Theobroma cacao – arborele de cacao (un arbore, din familia Malvaceae, cu înălțimea de 4-8 metri, mereu verde, originar din regiunile tropicale din America Centrală și de Sud).PlantațieDeCacao

El produce un fruct de mărimea unui ananas mic iar în interiorul fructului se află semințele, denumite si boabe de cacao.

Arborele de cacao a fost cultivat de cel puțin trei milenii în America Centrală iar cele mai vechi dovezi de utilizare a sa sub formă de băuturi, în Mexic și Guatemala, datează de prin 1900 î.Hr.

De altfel, majoritatea locuitorilor Americii Centrale, inclusiv mayașii și aztecii, au consumat o băutură cunoscută sub numele de xocolātl, cuvânt care în limba Nahuatl (limbă nativă în America Centrală) înseamnă “apă amară”.

În zilele noastre cacaoa (mai precis arborele) este cultivată pe aproximativ 69,000 km² în toată lumea.

Cum se ajunge de la semințe la ceea ce cunoaștem noi ca ciocolată?

Boabele de cacao au un gust amar intens și trebuie să fie fermentate pentru a-și dezvolta aroma.FructeSiSeminte

După fermentare, boabele sunt uscate, curățate și prăjite iar apoi, vânturate și sortate.

Urmează îndepărtarea învelișului boabelor și tocarea miezurile, tocătură care formează un lichid vâscos numit lichior de ciocolată (nu are nici o legătură cu băutura alcoolică cu același nume).

La fel ca alte tipuri de semințe, și cele de cacao conțin o anumită cantitate de grăsime dar cam jumătate din cantitatea de grăsime a altor semințe.

Lichidul se prelucrează pentru a se obține două componente: cacao solidă (baton sau pudră) și unt de cacao.

Ce face din cacao un aliment atât de sănătos?

Cacaoa solidă este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, în speță, flavanol.

Flavonoidele sunt ca un medicament. Ele se găsesc în unele legume, fructe, vin roșu și ceaiuri dar cel mai mult în această ciocolată brută, neprelucrată.

Flavonoidele din ciocolata neagră protejează organismul de indispoziții și boli: protejează inima, creierul și reduc colesterolul.

Conform oamenilor de știință, ciocolata, consumată cu moderație, poate scădea tensiunea arterială.

Cacaoa conține și alte substanțe cu efecte benefice asupra organismului. Este vorba de alcaloizi ca teobromina, feniletilamina și cafeina.

Atenție însă, prezența teobrominei face ca ciocolata să fie toxică pentru unele animale, în special pentru câini și pisici.

Sub ce formă se consumă ciocolata?CiocolataNeagra

Ciocolata amară, neîndulcită care conține, în principal, cacao și unt de cacao, în proporție variabilă, poate fi folosită pentru copt.

Dar, o mare parte din ciocolata consumată astăzi, este, cum am arătat mai sus, sub formă de ciocolată dulce adică o combinație de cacao, unt de cacao, sau alte grăsimi, și zahăr.

Ciocolata de lapte este ciocolată dulce, care conține în plus lapte praf sau lapte condensat.

Ciocolata albă conține unt de cacao, zahăr, lapte, dar nu și cacao.

La rândul ei, ciocolata, sub oricare din formele menționate se poate folosi ca ingredient la prepararea altor produse.

Să revenim la întrebarea inițială!

Ce legătură este între ciocolată și Valentineʼs Day?

Vestea, probabil cea mai bună, despre ciocolată, am lăsat-o la sfârșit: ea ne poate face fericiți.CățelCuInimioară

Este un adevăr ușor de explicat. Ciocolata conține, așa cum am mai arătat, și feniletilamină.

Feniletilamina este una și aceeași substanță cu hormonul pe care îl secretă creierul atunci când posesorul creierului respectiv este îndrăgostit.

Iată deci că nu este de mirare că ciocolata este asociată cu cea mai romantică zi a anului: 14 februarie – Ziua Sf. Valentin – Ziua Îndrăgostiților.

Se conturează deci o concluzie: prin consumul de ciocolată neagră, organică, de calitate bună, ne păstrăm sănătoși și devenim mai fericiți.

Puteți obține ciocolată neagră de bună calitate, acolo unde trăiți?

O sursă poate fi și propria bucătărie, dacă vă preparați acasă ciocolată bună. O rețetă puteți găsi, de exemplu, aici:

www.youtube.com/watch?v=mMN8gPF28mU&feature=player_embedded

Dont worry, be happy!

Surse:

1. www.huffingtonpost.com/2014/02/13/valentines-day-bloody-history_n_4768652.html

2. en.wikipedia.org/wiki/History_of_chocolate

3. en.wikipedia.org/wiki/Chocolate

4. www.infobazar.ro/sanatate/Ciocolata/Din-ce-se-obtine-ciocolata

One thought on “Oferiți ciocolată de Valentineʼs Day?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.