16 Jul

Pentru obținerea succesului mediul contează poate mai mult decât motivația

“Nu disprețui lucrurile mici. O lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată: să lumineze în întuneric.”

                                                                                     Octavian Paler

Despre puterea remarcabilă a mediului

Poate fi tentant ca în cazul unor eșecuri să dăm vina pe lipsa de voință sau pe un deficit de talente iar succesul să-l atribuim muncii grele, efortului și tăriei de caracter.

Aceste lucruri într-adevăr contează. Ceea ce este totuși interesant, este că, dacă examinăm modul în care comportamentul uman s-a modelat în timp, descoperim că motivația (și chiar talentul) sunt adesea supraevaluate. În multe cazuri, mediul contează mai mult.

Această idee este sugerată de observațiile oamenilor de știință.

Jared Mason Diamond, profesor de geografie la University of California, Los Angeles, a abordat diferite ramuri ale științei (fiziologia, antropologia, ecologia, geografia și biologia) și a scris o serie de cărți de succes printre care și “Guns, Germs, and Steel” (pentru care a primit premiul Pulitzer în 1997).

În această carte el atrage atenția asupra formelor diferite ale continentelor, fapt care s-ar putea să ni se pară lipsit de importanță. După părerea profesorului însă, forma respectivă are un impact profund asupra comportamentului uman.harta_lumii

Aspectul general al Americilor este o formă mai degrabă înaltă și subțire cu orientarea pe direcția nord-sud. Același lucru este valabil și pentru Africa, orientarea axei sale principale fiind tot de la nord la sud.

În același timp, teritoriile care formează Europa, Asia și Orientul Mijlociu au o formă și o orientare cumva opusă. Forma lor este mai degrabă lată și groasă iar orientarea este pe direcția est-vest.

Până aici nimic deosebit; putem constata aceste lucruri dacă privim o hartă a lumii. Este interesant însă că, oamenii de știință consideră că forma continentelor a jucat un rol important în modelarea comportamentului uman de-a lungul secolelor.

Puterea remarcabilă a mediului

Atunci când agricultura a început să se răspândească în întreaga lume, fermierilor le-a fost mai ușor să se extindă de-a lungul rutelor est-vest, decât de-a lungul rutelor nord-sud.

Acest lucru se datorează faptului că locațiile de-a lungul aceleiași latitudini au parte, în general, de climă, cantități de lumină solară și de precipitații asemănătoare.

Acest lucru a permis agricultorilor, din Europa și Asia, să aclimatizeze o serie de culturi și să le crească ușor de-a lungul întregului teritoriu din Franța până în China.

În schimb, pe traseul de la nord la sud, clima poate varia teribil de mult. De pildă, dacă avem în vedere unul din continentele orientate pe direcția nord-sud, cum este America de Nord, clima din Florida comparativ cu cea din Canada este net diferită.

Multe culturi care cresc bine în clima caldă nu cresc bine deloc în zonele cu climă rece. Din acest motiv, pentru a răspândi culturile de la nord la sud, fermierii ar trebui să găsească și să aclimatizeze plante noi pentru fiecare zonă climaterică.

Ca urmare a acestor diferențe de mediu, răspândirea agriculturii din Asia și Europa a avut loc de 2 – 3 ori mai rapid, decât s-a făcut în sus și în jos în cele două Americi.

De-a lungul secolelor acest lucru a avut un impact foarte mare. Creșterea producției de alimente în Europa și Asia, a permis o creștere mai rapidă a populației în aceste zone.

Modificările s-au produs puțin câte puțin – o cultură care s-a răspândit mai ușor, o populație care a crescut un pic mai mult dar, combinate, au condus, în timp, la diferențe substanțiale.

Cu mai mulți oameni, culturile din Europa și Asia au fost capabile să construiască armate mai puternice și să dezvolte noi tehnologii și inovații.

Deși au existat și alți factori, nu este o exagerare în a spune că forma continentelor a fost un motiv important pentru care europenii au ajuns la putere și au cucerit triburile indigene din America de Nord și de Sud, și nu invers.

Mâna invizibilă

Mediul este mâna invizibilă care modelează comportamentul uman deși tindem să considerăm că obiceiurile noastre sunt un produs al motivației, talentului și efortului nostru.

Cu siguranță, aceste calități contează mult dar, surprinzător, mai ales pe o perioadă lungă de timp, caracteristicile personale sunt copleșite de mediul în care trăim.

Să ne imaginăm că încercăm să cultivăm roșii într-o iarnă siberiană. Putem fi cei mai isteți fermieri din lume, dar lucrurile tot nu merg. Zăpada înghețată nu este un sol potrivit pentru așa ceva.

Nu există nici o dovadă că fermierii din Europa și Asia au fost mai talentați sau mai motivați decât fermierii din restul lumii. Cu toate acestea, ei au putut să răspândească agricultura de 2-3 ori mai repede decât colegii lor. Au fost favorizați de mediul în care au lucrat.

Prin urmare, dacă dorim să ne maximizăm șansele de succes, trebuie să operăm într-un mediu care mai degrabă accelerează rezultatele decât le împiedică.

Putem să ne “proiectăm” un mediu mai bun?

Există mai multe moduri de a ne proiecta un mediu care să contribuie la succesul nostru.

În primul rând, ar trebui să ne automatizăm deciziile bune și, ori de câte ori avem posibilitatea, să ne proiectăm un mediu care să “ia decizii bune” pentru noi.

De exemplu, cumpărarea unor farfurii mai mici poate ajuta la pierderea în greutate deoarece ele “decid” mărimea porției noastre de mâncare.

Un studiu realizat de Brian Wansink, profesor american specializat în “comportamentul consumatorului” și în “științele nutriției” la Cornell University, a descoperit că oamenii mănâncă cu 22 la sută mai puțină mâncare atunci când trec de la folosirea farfuriilor de 12 inch la cele de 10 inch.

În al doilea rând, ar trebui să intrăm într-un “flux” de obiceiuri folositoare.

Acum câțiva ani, filiera americană a lanțului de magazine cu produse pentru animale “PetSmart” a introdus o noutate în procesul de cumpărare. După glisarea cardului bancar, clienților le apărea pe ecran întrebarea dacă vor să facă o donație pentru a “ajuta la salvarea animalelor fără adăpost”. Datorită acestei simple strategii, “PetSmart Charities” a strâns 40 de milioane de dolari într-un singur an.

Putem aplica o strategie asemănătoare prin proiectarea unui mediu în care obiceiurile bune “intră în fluxul” comportamentelor noastre normale.

De exemplu, dacă dorim să exersăm cu regularitate la un instrument muzical,   l-am putea plasa în mijlocul camerei de zi pentru ca exersarea să devină o obișnuință cotidiană.

La fel, mai mult ca sigur că, mergem cu mai multă plăcere la sala de fitness în cazul în care ea se află literalmente pe drumul de la locul de muncă spre casă decât dacă este la numai cinci minute de casă dar în direcția opusă a navetei zilnice.

Ori de câte ori este posibil, ar trebui să ne proiectăm obiceiurile astfel încât acestea să se potrivească cu fluxul de proiecte actuale.

În al treilea rând, ar trebui să diminuăm cât mai mult influențele negative.

Fermierii antici nu au avut posibilitatea de a elimina barierele care i-au reținut, dar noi o avem.

De exemplu, putem evita mai ușor alimentele nesănătoase prin depozitarea lor în locuri mai puțin vizibile. (Alimentele care sunt plasate la nivelul ochilor tind să fie achiziționate și consumate mai des.)

Destinul mediului

Suntem rapid gata de a da vina pe mediul nostru atunci când lucrurile merg prost.

– Dacă pierdem un loc de muncă, este pentru că economia e de rahat.

– Dacă pierdem un meci, este pentru că arbitrajul a fost greșit.

– Dacă întârziem la locul de muncă, de vină este traficul “nebun”.

Atunci însă când câștigăm, ignorăm mediul complet.

– Dacă am obținut un loc de muncă, este pentru că suntem talentați și simpatici.

– Dacă câștigăm un meci, este pentru că am jucat mai bine.

– Dacă am ajuns mai devreme la o întâlnire, este pentru că suntem organizați și prompți.

Un lucru este însă cert: mediul dirijează atât comportamentele noastre bune precum și pe cele proaste. Oamenii care par să adopte cu ușurință obiceiurile bune, de multe ori, beneficiază de un mediu care face ca aceste comportamente să fie mai ușoare.

În același timp, oamenii care depun eforturi pentru a reuși s-ar putea să aibă de luptat cu un mediu ostil. Ceea ce adesea pare a fi o lipsă de voință este de fapt rezultatul unui asemenea mediu.Viitori muzicieni

Viața este un “joc” și, dacă dorim să avem rezultate mai bune, garantate pentru o perioadă prelungită de timp, cea mai bună abordare ar fi de a juca “jocul” într-un mediu care ne favorizează.

Câștigătorii de multe ori câștigă pentru că mediul lor a făcut ca victoria să fie mai ușor de obținut. A beneficia de un asemenea mediu înseamnă cel puțin o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse: jamesclear.com/power-of-environment?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.