15 Apr

Placebo vs nocebo

„Vindecarea nu se datorează medicamentului, ci încrederii în medicament.”

                                                                          Bruce Harold Lipton

Despre “efectul placebo” am mai vorbit în postarea „Putem fi manipulați subliminal?”. Reamintim că psihologul și farmacistul francez Émile Coué (1857-1926), a devenit celebru și prin descoperirea, în ipostaza de farmacist, a ceea ce mai târziu a ajuns să fie cunoscut sub numele de “efectul placebo”.

El a observat că, în anumite cazuri, a putut îmbunătăți eficiența unui anumit medicament, dacă a lăudat eficacitatea acestuia; starea pacienților, cărora le-a lăudat medicamentul, s-a îmbunătățit mai mult decât a pacienților, cărora nu le-a spus nimic despre medicament.

În zilele noastre, cei mai mulți dintre noi știu deja unele lucruri despre efectul placebo. Placebo înseamnă ceva care pare a fi un tratament medical “real” – dar nu este – poate fi o pastilă, o lovitură, sau un alt tip de “fals” tratament.sci-placebo

Ceea ce au în comun toate placebo-urile, este faptul că ele nu conțin o substanță activă menită să afecteze sănătatea.

Ca parte a cercetărilor medicale tipice, de exemplu într-un studiu privind scăderea nivelului de colesterol, unui grup de pacienți – grupului de control – i se administrează o substanță inertă (de obicei o pastilă de zahăr) iar unui alt grup i se administrează medicamentul real. Nimeni dintre componenții celor două grupuri, nu cunoaște cărui grup îi aparține și ce i s-a administrat. Toți știu că li s-a administrat medicamentul real. În mod surprinzător și pacienții cărora li s-a administrat placebo prezintă uneori o îmbunătățire reală a simptomelor lor. Cercetătorii compară efectele medicamentului și ale placebo-ului asupra participanților la studiu. În acest fel, ei pot determina eficacitatea noului medicament și pot verifica efectele lui secundare.

Există chiar și situații în care un placebo poate produce rezultate și atunci când oamenii știu că iau un placebo.

Studiile arată că placebo-urile pot avea un efect asupra stărilor, cum ar fi:

• depresia

• durerea

• tulburările de somn

• sindromul colonului iritabil

• menopauza

Cercetările privind efectul placebo, s-au concentrat asupra relației dintre minte și corp. Una dintre cele mai comune teorii este aceea că efectul placebo se datorează așteptărilor unei persoane. În cazul în care o persoană se așteaptă ca o pastilă să o ajute cu ceva, este posibil ca propria chimie a corpului să poată provoca efecte similare cu ceea ce ar fi putut cauza un medicament.ff_placebo_effect_f

De pildă, într-un studiu, oamenii au primit un placebo și li s-a spus că este un stimulent. După ce au luat pilula, pulsul lor s-a accelerat, tensiunea lor arterială a crescut și vitezele lor de reacție s-au îmbunătățit.

De asemenea, experții sunt de părere că, există o relație și între cât de mult o persoană se așteaptă să aibă rezultate și apariția sau nu a rezultatelor respective. Cu cât așteptarea este mai mare, cu atât mai probabilă este apariția efectelor pozitive.

Este interesant de menționat că, poate exista un efect chiar și datorită interacțiunii dintre pacient și personalul medical de îngrijire.

Faptul că efectul placebo este legat de așteptări nu îl transformă în ceva imaginar sau fals.

Unele studii au dovedit că, există modificări fizice reale care apar cu efectul placebo ca de exemplu, creșterea producției de endorfine, unul dintre analgezicele naturale ale organismului.

O problemă însă cu efectul placebo, este aceea că, în timpul unui studiu, poate fi dificil să se facă distincție între efectul placebo și efectele reale ale unui medicament.

O tendință opusă efectului placebo, care în mare măsură a fost trecută cu vederea de comunitatea cercetătorilor, este “efectul nocebo”. Acesta este fenomenul în care substanțele inerte sau simplele sugestii negative despre substanțe produc efecte negative asupra unui pacient sau participant la cercetare.Nocebo

Pentru unele persoane, simpla informare cu privire la potențialele efecte secundare ale unei pastile sau proceduri este suficientă pentru a le provoca reale simptome negative.

Ca și “efectul placebo”, acest efect, este încă puțin înțeles și se consideră a fi o combinație între condiționarea pavloviană și reacția față de așteptări.

Recent, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München au publicat unul dintre cele mai amănunțite cercetări cu privire la efectul nocebo.

Ei au examinat mecanismele biologice care stau la baza lui și problemele pe care le provoacă, în practica clinică, pentru medici și cercetători. Concluzia lor: “deși uluitor efectul nocebo este surprinzător de comun și ar trebui să fie luat în considerare, zi de zi, de către personalul medical”.

În multe dintre experimentele făcute, s-a analizat în ce măsură sugestia sau așteptarea durerii au produs creșteri semnificative ale efectelor secundare negative suferite de participanți.

De exemplu, în unul din studii, la 50 de persoane, care sufereau de dureri de spate cronice, li s-a aplicat un test de flexibilitate. La jumătate dintre ei li s-a spus dinainte că testul ar putea provoca unele dureri, în timp ce celorlalți nu li s-a spus. După test, primul grup a raportat semnificativ mai multă durere resimțită, în ciuda faptului că toți au trecut exact prin aceeași procedură.

Într-un alt experiment, unui grup de pacienți i s-a administrat medicamentul Finasteride, pentru a li se ameliora simptomele bolii de prostată. Jumătate dintre ei au fost informați că medicamentul ar putea provoca disfuncție erectilă, în timp ce cealaltă jumătate nu a primit această informație: 44 % din primul grup au raportat că au constatat disfuncții erectile comparativ cu doar 15 % din celălalt grup.

Efectul nocebo ar putea fi chiar suficient de puternic pentru a ucide. Intr-un studiu de caz, cercetătorii au avut în vedere o persoană care a încercat să se sinucidă ingerând 26 de pastile. Cu toate că acestea au fost doar comprimate placebo, fără a fi capabile de a face rău pacientului nici măcar într-o astfel de doză mare, s-a constatat o scădere periculoasă a tensiunii sale arteriale și au fost necesare injecții cu lichide de stabilizare. După ce s-a dezvăluit faptul că medicamentele ingerate au fost pastile de zahăr, simptomele au dispărut repede.

Cercetătorii sugerează că medicii ar trebui să reconsidere credințele convenționale despre managementul durerii, pentru a evita efectele secundare de amplificare a durerii.

Se crede că pregătirea în mod corespunzător a unui pacient pentru durere, incluzând încurajări de genul “s-ar putea să vă doară un pic” – este cel mai bun mod de a minimiza anxietatea, pacientul știind la ce să se aștepte.

Unul din experimente a dovedit că, până și cuvintele folosite de către un medic, înainte de injectarea substanțelor radiografice, a afectat amploarea durerii suferite de pacient. Cu cât s-au folosit mai frecvent cuvintele “usturime”, “arde”, “rănit”, “rău”, “durere” ș.a., cu atât mai mult disconfort a fost resimțit de către pacienți.

Desigur, încercarea de a evita situațiile neplăcute îl plasează pe medic într-o dilemă etică: limitarea disconfortului pacientului ar putea fi în contradicție cu menținerea lui în cunoștință de cauză cu privire la procedura care i se aplică.

Pentru a depăși acest gen de tensiuni, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici ca, în general, să sublinieze aspectele pozitive (să îmbrace avertismentele în expresii de genul “majoritatea pacienților tolerează bine acest lucru”) iar în cazul unor reacții adverse ușoare chiar să păstreze tăcerea.

Configurarea modului în care medicii ar trebui să se ocupe de temerile și anxietățile pacienților, se pare că poate fi la fel de dificilă ca și lupta împotriva bolilor și a infecțiilor reale.

În mod surprinzător, din cele de mai sus desprindem că “ceea ce nu știi, nu te poate răni” și poate mai degrabă așa, primești câte o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. en.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Cou%C3%A9

2. www.webmd.com/pain-management/what-is-the-placebo-effect

3. www.smithsonianmag.com/science-nature/what-is-the-nocebo-effect-5451823/?no-ist

4. www.bodyinmind.org/placebo-vs-nocebo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.