01 Oct

Prejudecăți în decizie

"O mulțime de oameni talentați nu au făcut nimic de valoare, din cauza numeroaselor idei preconcepute pe care și le impun sau pe care prejudecățile momentului le impun." 
                                     E. DELACROIX

Limba maternă și emoțiile noastre

Este incontestabil că deciziile noastre sunt puternic influențate de starea emoțională.

Pe de altă parte, există o legătură puternică între emoțiile noastre și limba noastră maternă.

Ca dovadă pentru această observație am putea invoca situația din familia unei rudenii apropiate. În această familie limba maternă a soției este limba română iar a soțului este limba engleză. Cei doi vorbesc, între ei, zi de zi, englezește.

Cu toate acestea, de îndată ce ea se enervează sau se emoționează, trece, în mod natural, imediat, la limba română. Soțul face același lucru: dacă vorbește românește cu cineva și se supără pentru ceva, engleza revine și curge din gura lui, aproape incontrolabil.

Deciziile și limba maternă

Credem că fenomenul invocat nu constituie o surpriză pentru vorbitorii de limbi străine.

În schimb, pune pe tapet o oportunitate demnă de luat în considerare: dacă există această puternică legătură între limba maternă și emoțiile noastre,DecizieSah pe de-o parte și între emoțiile noastre și deciziile pe care le luăm, pe de-altă parte, nu putem, în mod deliberat, să gândim într-o limbă străină pentru a reduce efectele emoțiilor asupra deciziilor noastre?

Ei bine, un studiu recent arată că acest lucru, atenuarea efectelor emoțiilor asupra deciziilor, prin gânditul într-o limbă străină, este posibil.

Ce spun cercetătorii de la Universitatea din Chicago?

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Chicago, condus de profesorul Boaz Keysar, psiholog, expert în comunicare, a ajuns la concluzia că oamenii, în general, iau decizii mai raționale, atunci când gândesc într-o altă limbă decât cea maternă.

Studiile realizate au testat rolul pe care îl joacă, prejudecățile în decizie, atunci când emoțiile umbresc sau influențează negativ capacitatea de a gândi clar. S-a constatat că gânditul într-o limbă străină reduce prejudecățile în decizie și îi face pe oameni să gândească mai logic și cu mai puțină emoție.

Subiecții incluși în cercetare au fost studenți de la Universitatea din Chicago, vorbitori nativi de limba engleză dar care cunoșteau și limba spaniolă. Cercetătorii au testat în ce măsură deciziile studenților sunt influențate de limba în care ei își exprimă opțiunile, atunci când fac pariuri.

De exemplu, într-una din etapele RightWrongDecision cercetării, fiecare participant a primit 15 dolari, în bancnote de câte un dolar, sumă pe care o putea folosi pentru a face pariuri în mize de câte un dolar.

La fiecare pariu, studenții aveau posibilitatea să opteze între a păstra dolarul fără altă miză, sau să riște pariind pe o miză de 1,50 dolari. Altfel spus, în fiecare rundă, jucătorii puteau câștiga 2,50 dolari (incluzând și dolarul pus în joc), în cazul în care pariau și miza lor era câștigătoare, sau puteau să nu ia nimic, adică să piardă și dolarul pus în joc, dacă miza lor era necâștigătoare.

Cercetătorii au constatat că atunci când experimentul s-a desfășurat în limba engleză, studenții au fost dominați de teama de a pierde pariul și ca urmare au făcut decizii mai rapid. Ei au folosit pentru a paria doar 54 % din timp.

În schimb, studenții care au fost supuși experimentului în limba spaniolă, au folosit pentru a paria 71 % din timp, adică au zăbovit mai îndelung asupra deciziilor.

Profesorul Boaz Keysar a prezentat rezultatele studiului întreprins în articolul “Efectul limbii străine: gânditul într-o limbă străină atenuează prejudecățile în decizie” publicat în Psychological Science.

În articol se arată că “Oamenii, în mod natural, sunt potrivnici pierderilor și din cauza aceasta renunță, de multe ori, la oportunități atractive. Noile noastre descoperiri demonstrează că teama de pierderi este mult redusă atunci când oamenii iau decizii în altă limbă decât limba lor maternă. O limbă străină oferă un mecanism de distanțare care deplasează oamenii dintr-un sistem imediat și intuitiv de gândire la un mod mult mai deliberat de a gândi.”

În aceeași ordine de idei, Sayuri Hayakawa, cercetător în echipa profesorului Boaz Keysar, a declarat: “Probabil cel mai important mecanism pentru acest efect este că o limbă străină are o rezonanță mai puțin emoțională decât limba maternă. O reacție emoțională ar putea duce la decizii care sunt motivate mai mult de frică decât de speranță, chiar și atunci când șansele sunt extrem de favorabile.”

Gânditul într-o limbă străină ajută la luarea deciziilor economice

Conform rezultatelor studiului, care s-a extins și în Coreea și Franța, oamenii Decizieiau decizii mult mai originale, în activitatea de zi cu zi, atunci când folosesc o limbă diferită de cea maternă.

Studiul poate avea implicații pentru oamenii de afaceri din actuala economie globală deoarece, conform studiului, probabilitatea ca oamenii să fie dispuși să își asume riscuri favorabile, atunci când gândesc într-o limbă străină, este mult mai mare.

Rezultatele studiului întreprins de Boaz Keysar sugerează că gânditul într-o limbă străină ar putea fi benefic mai ales pentru luarea deciziilor în domeniul afacerilor sau al finanțelor personale.

“Oamenii care, în mod obișnuit, iau decizii într-o limbă străină s-ar putea să fie mai puțin influențați de prejudecățile de decizie referitoare la economiile, investițiile și pensiile lor, pentru că văd cu mai puțină miopie aversiunea față de pierderi. Peste o perioadă lungă de timp, acest lucru ar putea fi foarte benefic “, au arătat oamenii de știință de la Universitatea din Chicago.

Concluzie

Dacă credeți în toate aceste constatări, data viitoare, când va trebui să luați o decizie importantă în viață, mai ales dacă ea este legată de bani, este posibil să doriți să încercați să gândiți mai degrabă într-o altă limbă decât limba maternă. Poate și asta este o cale spre o picătură de fericire.

Don‘t worry, be happy!

Surse:

1. psychology.uchicago.edu/people/faculty/foreignLanguaeEffect.pdf

2. news.uchicago.edu/article/2012/04/25/thinking-foreign-language-helps-economic-decision-making

One thought on “Prejudecăți în decizie

 1. So that you have learned you will be havnig to get out of condition. Perhaps it was as a result of job alter or because of an additional circumstance. Still whatever the cause, you quickly understand that you will require assist with the move tend to be not sure that to get. For many individuals, the reply to this issue has been to acquire interstate changers. There is a amount of benefits which make them a good choice. Right here, we have a closer check out a few of these benefits to inform you why you need to think twice about them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.