22 May

Prima opțiune vs. Opțiunea optimă

"Un expert este o persoană care a făcut toate greșelile care se pot face într-un domeniu foarte îngust."

                                                                                                    Niels Bohr

Ascultați întotdeauna de primul impuls?

Vi s-a întâmplat vreodată să regretați că nu ați acționat conform primului impuls?

De exemplu, ați văzut în vitrina unei librării o carte pe care, conform primului impuls, ați avut tentația să o cumpărați dar, din varii motive, v-ați răzgândit; ați fost cu ea în gând câteva zile și, până la urmă, ați ajuns la concluzia că trebuie neapărat să o cumpărați. V-ați dus la librărie dar, prea târziu, toate exemplarele s-au epuizat.

Acest gen de pățanii ar putea să ne conducă la concluzia că, cel mai bine este să ascultăm de primul impuls și că prima noastră opțiune este cea optimă.

Cu toate acestea, nu este deloc surprinzător ca prima încercare să fie incorectă sau greșită. Acest lucru este valabil mai ales în cazul deciziilor majore care se iau în viață.

Iată câteva exemple…

1. Găsirea persoanei potrivite în vederea căsătoriei. Întoarceți-vă cu gândul în trecut și imaginați-vă prima persoană pentru care ați făcut o pasiune.Love-Stories

Ar fi fost această persoană cea mai bună alegere pentru ca să vă fie partenerul(a) de viață?

Credem că găsirea unui partener de viață potrivit este complicată și rareori se întâmplă ca prima iubire să se transforme într-o căsătorie reușită.

2. Alegerea carierei este și ea un pas extrem de important în viață.

Dacă alegerea nu este însoțită de o profundă meditație asupra faptului că ea trebuie să fie de așa natură încât, timp de 40-50 de ani, cât durează viața activă, va trebui să mergeți zilnic să o practicați. Iar dacă, în fiecare dimineață, sunetul alarmei deșteptătorului, vă va crea o stare de inconfort cauzată de faptul că “iar trebuie să mă duc la lucru!?”, devine evident că alegerea respectivă a fost nefericită.

La toate acestea, mai putem adăuga și alte îndoieli.

Care este probabilitatea ca la vârsta de 22 de ani cineva să-și aleagă optim cariera astfel ca ea să-i fie dragă și la 40 de ani? Sau la 30 de ani? Sau chiar și la 25 de ani?

Într-un asemenea interval de timp se pot produce multe schimbări esențiale.

În concluzie, nu există nici un motiv să credem că un tânăr absolvent poate determina cu ușurință cariera care să-i fie potrivită o viață întreagă.

3. Pornirea unei afaceri. Este puțin probabil ca prima idee de afaceri a cuiva să fie cea mai bună. Asemenea cazuri sunt extrem de rare. Realitățile antreprenoriatului arată că, mai probabil este ca să nu fie așa.

  

Din aceste exemple se poate deja anticipa concluzia: când e vorba de probleme complexe, rareori prima încercare duce la soluția optimă.

Opțiunile greșite duc la renunțare

Deciziile, de anvergura celor de mai sus, se iau foarte greu și anumite  împrejurări, cum sunt cele prezentate în continuare, conduc la circumspecție sau chiar la renunțare.

•Dacă primele relații, să zicem cinci, se încheie pentru noi cu eșecuri, ne gândim că destinul ne-a hărăzit, pentru totdeauna, singurătatea.

•Dacă consumăm un număr de ani ca să obținem o diplomă și să ne formăm pentru un loc de muncă, pe care apoi ajungem să îl urâm, simțim că totul a fost în zadar și am suferit un imens eșec.

•Dacă visăm să scriem o carte, să demarăm o activitate non-profit sau să creăm ceva de valoare și, ne poticnim la prima încercare, ne spunem că nu suntem făcuți pentru așa ceva.

Opțiunile greșite pot fi rărite?Ghidaj

Răspunsul este DA, dacă nu se pierd din vedere și următoarele:

1. Opțiunile care retrospectiv par modeste sunt un indiciu al creșterii (nu de sine sau de deșteptăciune).

Dacă analizați alegerile făcute cu un an în urmă, ar trebui să găsiți câteva decizii care acum să pară proaste pentru că asta ar însemna că, în ceea ce privește luarea deciziilor corecte, vă aflați în creștere.

Dacă vă duceți existența într-o zonă de siguranță, în sensul că știți că nu aveți ce strica, atunci sigur nu vă veți elibera adevăratul potențial.

Dacă știți destule despre ceva pentru a lua decizia optimă, la prima încercare, atunci nu mai este vorba de nicio provocare și este clar, prima opțiune este și opțiunea optimă.

2. Având în vedere că prima alegere incumbă și probabilitatea de a fi greșită, cel mai bun lucru pe care il puteți face este să “luați startul”, cât mai repede.

Cel mai repede se învață din greșeli prin urmare, cu cât mai repede apar greșelile cu atât mai repede se poate descoperi și ce este corect.

Pentru unele situații mai complexe, cum ar fi și cele de care am pomenit, găsirea viitorului partener de viață sau problemele de antreprenoriat, începutul trebuie făcut literalmente înainte de a vă “simți pregătit(ă)”, pentru că este imposibil să fiți vreodată cu adevărat pregătit(ă) pentru așa ceva.

Și, mai țineți cont și de faptul că exersarea este cel mai bun mod de a învăța.

3. Descompuneți temele care sunt prea vaste, pentru a fi stăpânite, în sarcini mai mici, care pot fi stăpânite.

Pentru explicații să ne gândim la demararea unei afaceri.

Nimeni nu poate și nu dorește să vă ofere “tutoriale” despre afaceri. Antreprenoriatul este un domeniu mult prea vast pentru a se putea constitui într-un un unic subiect, ușor de abordat pentru oricine.

Se pot însă găsi recomandări privind: cum să vă optimizați site-ul propriu, cum să alcătuiți liste cu adrese de e-mail utile ș.a. deoarece acestea sunt subiecte suficient de restrânse pentru a se preta la consultanță, chiar și on-line.

Acest gen de teme pot constitui primii pași ai unei afaceri.

Prin urmare, trecând la o abordare mai generală, dacă doriți să faceți o cât mai corectă primă alegere, “jucați pe un teren redus și nu pe ditamai stadionul”.

Acest lucru se potrivește foarte bine cu spusele marelui fizician, laureat al Premiului Nobel, Niels Bohr, citate în motto-ul articolului.

4. Momentul pentru a avea încredere în propriul instinct a sosit atunci când aveți cunoștințe și experiențe suficiente.

Puteți avea încrederea că veți lua decizii exacte în zonele în care v-ați dovedit deja expertiza.

Pentru orice altceva, singurul mod de a descoperi ce anume funcționează este de a adopta filozofia experimentării.

5. Faptul că eșecul se poate produce, nu este o scuză pentru a aștepta producerea lui.

Știind că vor urma, probabil, și opțiuni greșite, nu există nici un motiv de deprimare sau chiar de renunțare.

Dimpotrivă, trebuie, de fiecare dată, să încercați să faceți totul cât mai bine pentru că, efortul și practica ghidează orice proces de învățare.

Efortul și practica sunt esențiale, chiar și atunci când ele dau greș.

Luați seama și la faptul că, nicio opțiune nu este destinată să eșueze, dar eșecul ocazional poate fi un cost ce se plătește, în contextul unei alegeri, per ansamblu, corecte.

Singurul mod de a face progrese în viață este cel de a experimenta.

În final, e bine să rețineți că, prima opțiune este rareori opțiunea optimă însă, în loc de a aluneca pe panta lamentărilor, prima alegere trebuie să aibă loc cât mai repede,  pentru ca să se deschidă drumul opțiunilor optime.

Și, acest drum poate fi unul din drumurile spre câteva picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.