04 Jun

Putem contracara anxietatea

„Anxietatea este preţul pe care îl plătim civilizaţiei.”                                                                                                                                                                                                                                Sigmund Freud

ANXIETÁTE (DEX) s. f. =  Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi.

Altfel spus, anxietatea (frământările, grijile, îngrijorările, neliniștile, temerile) ne poate crea probleme serioase. Să încercăm să o diminuăm!


Mediul Beneficiilor Imediate vs. Mediul Beneficiilor Întârziate

Să pornim de la întrebarea, destul de ciudată: Ce deosebește cel mai mult lumea unei pisici de cea a omului?

Poate că, cea mai mare diferență dintre pisici și oameni este că aproape toate deciziile pe care le iau pisicile le furnizează un beneficiu imediat.

– Când le este foame, depășesc momentul mâncând ceva din mediul în care se află.

– Când se abate o furtună peste locurile în care trăiesc, își găsesc cu ușurință un adăpost.

– Când reperează un câine care le pândește, o rup la fugă.

Și omul își trăiește zilele făcând multe alegeri, ca și pisicile, adică alegeri care au un impact imediat asupra vieții sale – ce să mănânce, unde să doarmă sau cum să evite un accident.

Acest mod de viață a fost botezat de unii cercetători trai în “Mediul Beneficiilor Imediate” (Immediate Return Environment) deoarece acțiunile sale se soldează cu consecințe imediate.

Dar, spre deosebire de pisici, o bună parte a vieții umane se desfășoară în ceea ce cercetătorii numesc “Mediul Beneficiilor Întârziate” (Delayed Return Environment).

Asta înseamnă că nu vom beneficia imediat de cele mai multe dintre alegerile pe care le facem azi.

– Dacă facem, de pildă astăzi, o treabă bună, la locul de muncă, plata (salariul) o vom primi abia în câteva săptămâni.

– Dacă economisim acum bani, vom avea suficienți (?) abia mai târziu, ca pensionari.

Multe aspecte ale societății moderne sunt astfel proiectate încât produc beneficii doar cândva în viitor. Acest lucru este valabil și pentru grijile noastre.

În timp ce o pisică este îngrijorată de problemele imediate: evitarea câinilor, găsirea unui adăpost pe timp de furtună, ș.a., multe dintre grijile oamenilor sunt probleme ale viitorului.

De exemplu, uneori ar fi posibil să ne treacă prin cap gânduri de genul: “Am fost                într-o excursie care mi-a adus o mulțime de distracții. Ar fi “cool” să lucrez ca și ghid turistic pentru că aș avea parte de asemenea distracții în fiecare zi. Oare munca pe care o desfășor este ceea ce mi se potrivește cel mai bine? Nu ar trebui să schimb locul de muncă?”anxiety-help-chat

Din păcate, traiul în “Mediul Beneficiilor Întârziate” tinde să-l ducă pe individ la stres cronic și anxietate. De ce? Pentru că creierul nu a fost conceput pentru a rezolva problemele specifice acestui mediu.

Evoluția creierului uman

Creierul uman s-a dezvoltat până la nivelul actual, în timp ce oamenii încă mai trăiau în Mediul Beneficiilor Imediate.

Cei mai timpurii oameni moderni – Homo Sapiens – au o vechime de aproximativ 200.000 de ani. Ei au fost primii oameni care aveau creierul relativ similar cu al nostru. În special neocortexul, cea mai nouă parte a creierului, care este și partea responsabilă pentru funcții superioare, cum ar fi limbajul, a avut aproximativ aceeași mărime în urmă cu 200.000 de ani ca și cea din prezent.

În comparație cu vârsta creierului, societatea modernă este incredibil de nouă. Abia pe parcursul ultimilor aproximativ 500 de ani, societatea umană a trecut predominant în Mediul Beneficiilor Întârziate.

Ritmul schimbărilor a crescut exponențial în comparație cu timpurile preistorice. În ultimii 100 de ani au devenit de uz general mașina, avionul, televizorul, calculatorul personal, Internet-ul ș.a. Aproape tot ceea ce astăzi face parte din cotidian s-a creat într-un interval foarte scurt de timp.

Este adevărat că în 100 de ani se pot întâmpla multe dar, din punctul de vedere al evoluției, 100 de ani nu înseamnă mare lucru.

Creierul uman modern, a petrecut sute de mii de ani în “Mediul Beneficiilor Imediate” și brusc totul s-a schimbat și a ajuns în “Mediul Beneficiilor Întârziate”. Dar să nu uităm, creierul nostru a fost proiectat pentru “Mediul Beneficiilor Imediate”.

Evoluția anxietății

Nepotrivirea dintre creierul nostru “vechi” și “noua lume” în care trăim are un impact semnificativ asupra stresului cronic și anxietății pe care le resimțim astăzi.EfecteleAnxietatii

Cu mii de ani în urmă, când oamenii trăiau, exclusiv, în “Mediul Beneficiilor Imediate” stresul si anxietatea erau emoții utile, deoarece ajutau la luarea unor măsuri, de-a dreptul algoritmice față de unele probleme imediate:

– apariția unui animal fioros>declanșarea stresului>fugă>dispariția stresului;

– tunetele unei furtuni care bubuie la distanță>declanșarea stresului>găsirea unui adăpost>dispariția anxietății;

– deshidratare temporară>apariția stresului>găsirea unei surse de apă>stresul se potolește.

Altfel spus, anxietatea a fost o stare care a ajutat la protejarea oamenilor în “Mediul Beneficiilor Imediate”. Ea a ajutat la rezolvarea pe termen scurt a unor probleme acute. Nu existau lucruri, cum ar fi stresul cronic, deoarece în acest mediu nu existau probleme cu adevărat cronice.

În ziua de azi ne confruntăm însă cu astfel de probleme:

– “Voi avea și luna viitoare suficienți bani pentru a-mi plăti facturile?”

– “Voi obține o promovare la locul de muncă sau voi rămâne blocat în munca mea actuală?”

– “Voi repara relația mea ruptă?”

Însă, în “Mediul Beneficiilor Întârziate”, asemenea probleme pot fi rareori rezolvate pe loc.

Există totuși soluții

Una dintre cele mai mari surse de anxietate în “Mediul Beneficiilor Întârziate” este incertitudinea constantă.

– Nu există nici o garanție că, dacă la școală “tragi din greu”, după absolvire vei avea un loc de muncă.

– Nu există nici o promisiune că investițiile la care te-ai gândit vor crește în viitor.

– Nu există nici o garanție că va “ateriza” lângă tine sufletul pereche.

Condițiile de viață în “Mediul Beneficiilor Întârziate” înseamnă multe incertitudini. Ce se poate face, cum se poate prospera într-o asemenea lume care creează atât de mult stres și anxietate?

Primul lucru care ne stă la îndemână este să facem niște evaluări.

– Nu poți ști sigur câți bani vei avea la pensie, dar poți elimina unele incertitudini din situația respectivă prin determinarea sumei pe care o poți economisi în fiecare lună.

– Nu poți fi sigur că vei obține un loc de muncă după absolvire, dar poți monitoriza companiile care caută stagiari.

– Nu poți prezice când vei da de dragoste, dar poți acorda o mai mare atenție tuturor persoanelor pe care ajungi să le cunoști.

Actul de evaluare – măsurare – transformă o cantitate necunoscută într-una cunoscută.

Atunci când măsori ceva, devii imediat mai sigur asupra situației. Măsurarea nu va rezolva în mod magic problemele tale, dar va clarifica situația, te va scoate din “cutia neagră” a grijilor și incertitudinilor și te va ajuta să obții un prim element care să te ajute să știi ceea ce se întâmplă de fapt.

Unul dintre cele mai importante aspecte care face ca “Mediul Beneficiilor Imediate” să se deosebească de “Mediul Beneficiilor Întârziate” este feedback-ul rapid.

Animalele primesc, în mod constant, feedback cu privire la lucrurile care le provoacă stres. Ca rezultat, ele știu dacă trebuie, sau nu, să se simtă stresate.

În cazul oamenilor fără măsurători nu există niciun feedback.

Al doilea lucru pe care îl putem face este să ne “transferăm grijile” pe termen lung către o rutină de zi cu zi.

De exemplu:

– În loc să purtăm grija posibilității unei vieți mai lungi să purtăm grija plimbării de fiecare zi.

– În loc să ne îngrijorăm pentru copilul nostru, elev de liceu, dacă va primi sau nu o bursă la facultate, să ne facem griji cu privire la cât de mult timp petrece el acum, studiind.

– În loc să ne îngrijorăm pentru necesitatea pierderii în greutate, să ne îngrijorăm pentru gătitul unei cine sănătoase în seara ce vine.

Această strategie funcționează deoarece asigurarea funcționării rutinei de zi cu zi, care oferă un beneficiu imediat, rezolvă și problemele viitoare (beneficii întârziate).

De exemplu, mersul la antrenamente de tenis produce destindere (beneficiu imediat) iar pe termen lung, duce la o sănătate mai bună (beneficiu întârziat). Cititul zilnic al unui număr de pagini produce un sentiment de împlinire (beneficiu imediat) iar cultura generală acumulată prin lectură îl transformă pe cititor într-o persoană interesantă (beneficiu întârziat).

Creierul nostru nu a evoluat în “Mediul Beneficiilor Întârziate” dar nu avem ce face, trăim într-un alt mediu, într-o altă lume.

Sperăm că, prin evaluarea lucrurilor și transferarea grijilor către rutine de zi cu zi, pe termen lung foloasele se vor arăta: vom reduce unele dintre incertitudini și stresul cronic, inerente societății moderne și, în consecință, vom beneficia de o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

The Evolution of Anxiety: Why We Worry and What to Do About It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.