04 Feb

Putem mânca alimentele scăpate pe jos?

“Curăţenia este demnitatea săracului, prin ea el se arată superior soartei sale.”

George Sand

 

Aceleași preocupări de bunic, de care am mai pomenit în ultima vreme, ne-au canalizat “săpăturile” pe Internet către problema contaminării cu microbi a suzetelor căzute pe jos. Așa am dat și de articolul din NewYork Times al medicului american Aaron Edward Carroll, profesor de pediatrie la Indiana University School of Medicine, articol care stă la baza celor ce urmează.

Poate ați citit sau ați auzit despre studiul care a demitizat “regula celor cinci secunde”. Chiar dacă această regulă aduce un pic a folclor, ea a ridicat probleme importante de sănătate publică. Ea spune că produsele alimentare, după câteva secunde după ce au atins podeaua, este “mai puțin probabil să conțină bacterii decât în cazul în care sunt lăsate acolo pentru perioade mai lungi de timp”.

Profesorul Donald W. Schaffner, microbiolog specialist în produse alimentare, la Rutgers University din New Jersey, spune, după doi ani de cercetări, că nu contează cât de repede ridicăm alimente căzute pe podea, o dată cu ele vom ridica și bacterii.

Studiul a testat o varietate de alimente, o varietate de substanțe, pentru o varietate de intervale de timp. Și, asemenea altor studii, acesta a constatat că alimentele se contaminează instantaneu la contactul cu podeaua.

Având în vedere toate acestea, profesorul Aaron E. Carroll își pune următoarea întrebare: “De ce suntem atât de îngrijorați cu privire la podea? Atât de multe alte lucruri sunt mai periculoase decât aceasta.”

După părerea sa, nu există nici o perioadă magică de timp, care să împiedice contaminarea. “Dar, chiar dacă știu că bacteriile se pot acumula în mai puțin de cinci secunde,” spune profesorul Carroll, “voi mânca în continuare alimente care au căzut pe podeaua din bucătărie. De ce? Pentru că podeaua din bucătărie nu este chiar atât de murdară.”

În consecință, criteriul nostru nu ar trebui să fie dacă există mai mult de zero bacterii pe podea ci ar trebui să fie cât de multe bacterii sunt pe podea, în comparație cu alte suprafețe de uz casnic.

Și, în această privință, există multe locuri din casele noastre, care sunt mai neliniștitoare din acest punct de vedere decât podeaua.

Probabil că nimeni nu a petrecut mai mult timp investigând apariția bacteriilor pe suprafețe publice decât Charles Gerba, profesor de microbiologie și științele mediului de la Universitatea din Arizona. El a publicat numeroase lucrări despre acest subiect.

Dropped ice cream

În 1998, a condus o investigație privitoare la cât de bine ar putea reduce produsele de curățare numărul bacteriilor coliforme care ar putea fi luate în calcul pe suprafețele de uz casnic.

(Bacteriile coliforme sunt microorganisme care, în mod normal, se găsesc în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor cu sânge cald şi în apa de suprafaţă. Prezenţa lor indică faptul că microorganismele ce cauzează boli, agenţii patogeni, pot ajunge în sursa de apa potabilă în acelaşi mod, cum au ajuns și ele – bacteriile coliforme – dacă nu sunt luate măsuri preventive. Apa potabilă nu trebuie să conţină bacterii coliforme.)

Ca parte a acestei cercetări, profesorul Gerba și colaboratorii săi, au măsurat diferite locații din casă înainte de orice operație de curățare.

Astfel au descoperit că podeaua din bucătărie adăpostea, în medie, aproximativ 0,465 de colonii de bacterii coliforme pe centimetrul pătrat – deci, există câteva.

Dar în acest context, apare ceva mai interesant – podeaua e mai curată decât mânerul frigiderului (0,832 colonii pe centimetrul pătrat) sau decât bufetul de bucătărie (0,891 colonii pe centimetrul pătrat).

Ca urmare a studierii rezultatelor cercetărilor lui Charles Gerba,  profesorul Carroll comentează: “Ne petrecem atât de mult timp îngrijorându-ne de faptul că am putea lua sau nu, de pe podea, alimentele căzute, dar nu ne facem griji cu privire la atingerea frigiderului. De asemenea, nu părem să fim îngrijorați cu privire la produsele alimentare care ating bufetul. Dar, bufetul este la fel de murdar, dacă nu chiar mai murdar.”

Același lucru se întâmplă în baie. Există o mulțime de oameni care sunt îngrijorați cu privire la scaunul de toaletă, dar acesta este mai curat (0,105 colonii pe centimetrul pătrat) decât toate locurile din bucătărie menționate.

Ce e mai murdar în baie? Aproape totul. Mânerul de duș (5,37 colonii pe centimetrul pătrat), robinetul de la chiuvetă (2,455 colonii pe centimetrul pătrat) și contorul de apă (0,205 colonii pe centimetrul pătrat).

În general, lucrurile devin murdare atunci când o mulțime de mâini le ating și în cazul multora dintre aceste lucruri nici nu ne trece prin cap să ne gândim la starea lor precară de curățenie.

Ne facem griji cu privire la podea și la scaunul de toaletă și le curățăm mai mult. Nu ne gândim însă la fel de mult la mânerul frigiderului sau mânerul robinetului.

Dacă vom continua cu această logică, vor continua să existe obiecte pe care le manevrăm foarte mult și nu le curățăm niciodată cu adevărat.

De exemplu, un studiu, efectuat în SUA, a constatat că, aproximativ 95% din telefoanele mobile aflate în posesia personalului din sănătate au fost contaminate cu bacterii ce provoacă infecții nosocomiale (infecțiile dobândite în cursul spitalizării).

În aceeași ordine de idei, ne putem gândim la cât de mulți oameni au fost în contact cu banii din portofelul nostru.

Un studiu al bancnotelor de un dolar, efectuat în Ohio, SUA, a constatat că 94% au fost colonizate de bacterii, dintre care 7% patogene pentru oameni sănătoși și 87% patogene pentru oameni care au fost spitalizati sau care au sistemul imunitar compromis. Când ați curățat locul unde vă țineți banii ultima dată?

Zilnic pot fi văzuți oameni care plătesc pentru mâncare și apoi mănâncă fără nici o preocupare de faptul că produsele alimentare ar fi putut fi contaminate de mâinile care au manipulat banii. Atât banii cât și mâinile ar putea fi mult mai murdare decât podeaua.

Nenumărate studii arată că obiectele pe care le atingem în fiecare zi (mânerele pompelor de benzină, butoanele ATM, telecomenzile, comutatoarele de lumini, tastaturile computerelor etc.) sunt foarte murdare.

Știți care este în bucătărie cel mai murdar obiect? De departe, pare să fie buretele păstrat lângă chiuvetă, conform constatării profesorului Gerba (în medie, mai mult de 3,1 milioane de colonii pe centimetrul pătrat.). Cât de des dezinfectați acești bureți?

Toate exemplele prezentate până aici întăresc faptul că mâinile spălate constituie încă una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolilor.

După părerea profesorului Carroll, “Oamenii reacționează la știri într-unul din următoarele două moduri.

Unul este de a deveni paranoic legat de ele. În privința microbilor, astfel de oameni încep să curețe obsesiv, își fac griji cu privire la toate lucrurile pe care le ating și la fel de obsesiv folosesc dezinfectanți pentru mâini.

Al doilea mod este de a realiza că pentru cei mai mulți dintre noi, sistemul propriu imunitar este destul de rezistent. Am tot atins aceste lucruri murdare o lungă perioadă de timp, fără să știm și, totuși, suntem bine.”

Observațiile acestea ne permit ca în concluzie să adresăm din nou îndemnul la echilibru, indiferent de care dintre cele două grupuri menționate de Aaron E. Carroll faceți parte.

Oricum ar fi, decideți întotdeauna în cunoștință de cauză, bazată pe riscuri relative și veți fi beneficiari ai unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.nytimes.com/2016/10/11/upshot/im-a-doctor-if-i-drop-food-on-the-kitchen-floor-i-still-eat-it.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits&_r=0

2.www.nytimes.com/2016/09/20/science/five-second-rule.html?_r=1

3.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16134485

4.documents.tips/documents/bacterii-coliforme-55888f9cc8a8f.html

5.ann-clinmicrob.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-0711-8-7

6.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12597308

7.www.busbud.com/blog/gas-station-germs-guzzling-grime-by-the-gallon/

8.www.economist.com/blogs/gulliver/2012/06/cleanliness-hotels

9.www.sfgate.com/health/article/Fear-germs-Beware-the-light-switch-4233030.php

10.mythresults.com/hidden-nasties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.