21 Sep

Puterea vizualizării (1)

Omul întreg își călăuzește viața prin reprezentări anticipate, prin ceea ce numim cauze finale sau, mai comun, idealuri.

G. Călinescu

Ce este vizualizarea?

Despre vizualizare am mai discutat într-o postare anterioară. Tema fiind foarte complexă o reluăm pentru a o aborda și din unghiuri de vedere diferite de cele din postarea respectivă.

Un prim răspuns la întrebarea „Ce este vizualizarea?” ni-l oferă DEX-ul: „Vizualizarea este acțiunea de a face posibilă observarea vizuală a fenomenului cercetat.”

Domeniul la care ne-am referit și ne referim în continuare este cel al vizualizării cu ochii minții. Mai facem mențiunea că, spre deosebire de ochii fizici, cu care nu putemVizualizareDefinitie vedea decât ceea ce se petrece în lumea exterioară, cu ochii minții putem percepe și ceea ce există în planurile invizibile.

Vizualizarea se folosește inconștient dar și în mod voit

De multe ori folosim vizualizarea fără să vrem. O situație de acest gen apare atunci când formulăm o idee. Acest lucru se întâmplă pentru că, modul cel mai ușor și evident de a formula o idee, constă în vizualizarea ei. Acest lucru înseamnă, că vedem ideea cu ochii minții ca și când ea ar fi deja manifestă.

O situație, în care apelăm în mod voit la vizualizare, este aceea când dorim să ne influențăm subconștientul.

După părerea lui William James, părintele psihologiei americane, putem să ne influențăm subconștientul cu ajutorul vizualizării pentru că subconștientul preia, mai devreme sau mai târziu, orice imagine menținută în minte conștient și susținută de o credință fermă.

Imaginile mentale devin surse de întărire a oricărei formule de autosugestie. În acest context, vizualizarea mentală este o tehnică eficientă și poate fi folosită de oricine.

William James chiar ne sfătuiește: „Acționează ca și când lucrul pe care ți-l dorești există deja și el va apărea cu siguranță, împlinind astfel dorința ta puternică.”

În vederea aplicării tehnicii, individul trebuie să-și creeze imaginea mentală a dorinței sale sau a schimbării pe care o vrea. Practicând vizualizările mentale, imaginile pozitive înlocuiesc treptat imaginile negative și astfel are loc reprogramarea subconștientului.

Tot pentru a fi folosită în mod conștient, vizualizarea, ca tehnică de repetiție mentală, este predată de multe ori sportivilor. Ea constituie un instrument puternic, pentru ei, fapt atestat de foarte multe cercetări care s-au efectuat în acest domeniu.

Experimentul baschetbaliștilor

Printre numeroasele studii privind impactul vizualizării asupra performanțelor sportivilor, unul foarte cunoscut, este cel realizat în domeniul baschetului de dr. Judd Blaslotto de la Universitatea din Chicago.Schwartzeneger

Dr. Blaslotto a format, în mod aleatoriu, trei grupe de studenți, și a testat fiecare grup în privința procentelor de aruncări libere corecte la coș.

După aceea, el le-a cerut să realizeze, timp de 30 de zile, niște sarcini, diferite de la o grupă la alta.

Primului grup i-a cerut să exerseze aruncarea liberă la coș, câte o oră pe zi.

Al doilea grup a primit sarcina ca zilnic, să vizualizeze propriile aruncări libere, corecte, la coș, fără să folosească mingea de baschet.

Celui de al treilea grup i-a cerut să nu facă nimic.

După 30 de zile, a testat din nou cele trei grupe.

 • Primul grup și-a îmbunătățit performanțele cu 24%.

 • Al doilea grup și-a îmbunătățit performanțele, cu 23%, fără a atinge mingea de baschet, în cele 30 de zile !!!!

 • Al treilea grup, conform așteptărilor, nu și-a îmbunătățit performanțele.

Joe Haefner, un cunoscut antrenor de baschet, american, ne atrage atenția că studiul nu oferă scuze pentru lene și nu constituie o pledoarie pentru a renunța la exersare.

El a afirmat: „Ceea ce încearcă să evidențieze studiul, este că, îmbinarea exercițiului cu tehnica de repetiție prin vizualizare mentală poate conduce la succese deosebite, succese ce au ca singură limită cerul”.

Toate cele prezentate, cu referire la baschet, se pot aplica la toate sporturile dar pot face minuni și în alte domenii.

Cum se aplică tehnica vizualizării?
Există câteva lucruri importante de luat în considerare atunci când se practică vizualizarea alături de necesitatea
implicării tuturor simțurilor: văzul, auzul …

Iată câteva din observațiile aceluiași Joe Haefner, vestitul personaj din lumea baschetului:

 • dacă vă imaginați aruncarea la coș la persoana a III-a, ca și cum ați urmări un film în care vedeți pe altcineva, probabil că nu se vor produce îmbunătățiri de performanță, notabile;

 • vizualizarea trebuie să se producă la persoana întâi;

 • trebuie să ai senzația că ești acolo pe terenul de baschet pe linia de aruncări libere;

 • trebuie să vezi ținta – coșul;

 • trebuie să auzi zgomotele specifice momentului;

 • când arunci mingea trebuie să simți cum ea se rotește, în contact cu degetele, în momentul lansării;

 • trebuie să vezi mingea, zburând prin aer, și efectuând rotația specifică, înspre înapoi, care i se imprimă în momentul aruncării;

 • trebuie să auzi mingea lovindu-se de plasa coșului de baschet.

Dacă toate acestea se întâmplă, rezultatele nu vor întârzia să se arate.

Concluzii demne de luat în seamă

Experimentul dr. Blaslotto sugerează că vizualizarea este la fel de eficace ca și realizarea reală a unui lucru! Diferența de 1%, rezultată din cercetare, este neglijabilă. ViitoareaCasa

Dacă vizualizarea funcționează pentru aruncarea liberă cu mingea de baschet, putem extrapola ideea cu observația că vizualizarea trebuie să funcționeze, pentru orice tip de activitate, mentală sau fizică.

Un foarte bun exemplu, îl poate constitui vorbitul într-o limbă străină.

Dacă doriți să vă îmbunătățiți competențele privind comunicarea într-o limbă străină, și nu numai, urmăriți și postarea următoare. Sperăm că ea vă va oferi noi picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. lib.typepad.com/suggest/2010/07/judd-blaslotto-basketball-and-the-university-of-chicago.html

2. utildestiut.ro/ce-tehnici-psihologice-folosesc-cei-din-navy-seals-si-tu-nu-4/

3. www.breakthroughbasketball.com/kc/joehaefner.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.