25 Sep

Puterea vizualizării (2)

Un realism mărginit, care nu te duce decât până la vârful nasului, e mai primejdios decât cea mai nesăbuită și cea mai fantastică imaginație, fiindcă e orb.”

F. Dostoevski

Am văzut deja că jucătorii de baschet își pot îmbunătăți performanțele folosind tehnica antrenamentelor prin vizualizare.

În postarea precedentă a prins contur și ideea că dacă vizualizarea funcționează pentru aruncarea liberă cu mingea de baschet, putem afirma că vizualizarea trebuie să funcționeze, pentru orice tip de activitate, mentală sau fizică.

Pentru a discuta utilitatea vizualizării în alte domenii decât sportul, vom aborda, mai întâi, tema dezvoltării capacității de a comunica într-o limbă străină, în particular, în limba engleză.

În acest sens, poate că următoarele întrebări retorice ne oferă și unele sugestii:

Câteva sugestii

 • Ce ar fi dacă – în loc de a ne plânge că nu avem un partener de conversație – să ne vizualizăm având o conversație cu o altă persoană în limba engleză? Să ne imaginăm, în acest context, diferite variante de a începe sau a continua o conversație.

 • Ce ar fi dacă, ne-am petrece 30 de minute pe zi, abordând în minte o varietate de subiecte, în limba engleză?

 • Ce ar fi dacă ne-am imagina că ne aflăm la un interviu de angajare și răspundem la o serie de întrebări dificile?

 • Ce ar fi dacă ne-am vizualiza antrenați într-o discuție, la o reuniune sau, la o petrecere?VizualizandEifel

Pentru că vizualizarea este o activitate mentală eficace, ea nu ar trebui neglijată atunci când învățăm o limbă străină. Ea poate fi folosită mai ales în acele momente ale unei zile când mental nu avem altceva, de făcut: în timpul mersului cu trenul, jogging-ului, al îmbăierii etc.

Ce să vizualizăm?

Valențele pozitive ale vizualizării pot fi folosite și altfel decât am arătat până aici.

Pentru a fi cât mai concreți să reluăm țelul, de mai înainte, învățarea limbii engleze. În acest caz trebuie să proiectăm, pe propriul ecran mental, imaginea acelei persoane care am dori să devenim, în calitate de vorbitor de limba engleză.

Demersul de vizualizare trebuie să fie unul repetat deoarece orice succes (dar și insucces) își are originea, ca orice idee, în mintea noastră și numai prin repetare este posibilă plasarea lor în subconștient (rolul subconștientului l-am abordat aici).

Urmează alegerea cu grijă a acelor imagini, asupra cărora ne vom concentra. Alegerea este importantă pentru că ea va afecta viteza cu care și direcția în care ne mișcăm.

Revenind la învățarea limbii engleze, să vedem, mai întâi, care este imaginea ideală pe care ne-o formăm despre o persoană care studiază engleza?

 • Este aceea a cuiva care poate vorbi curgător?

 • Este aceea a cuiva care are capacitatea de a înțelege cu ușurință vorbitorii nativi?

Trebuie să decidem cine vrem să devenim și, apoi, mergând până la cele mai mici detalii, să ne imaginăm persoana care vrem să fim. Aceasta este vizualizarea noastră privind propriul viitor.

Pe de altă parte, imaginea obținută trebuie să o configurăm în așa fel încât să fie cât mai pozitivă și luminoasă.

Ce temeri avem?

Înainte însă, de a vizualiza imaginea noastră puternică, pozitivă și luminoasă, trebuie să recurgem la o introspecție.

 • Trebuie să aflăm ce idei negative, care ne pot opri în drumul nostru spre succes, ne stăpânesc?

 • Care sunt cele mai mari temeri pe care le avem față de dobândirea calității de vorbitor fluent de limba engleză?

 • În ce domeniu se află sursa temerilor pe care le avem?

– Este vorba de înțelegerea interlocutorilor sau de modul cum vorbim, sau poate de pronunție, sau de abilitatea în conversație, sau de motivație?

– Cum ne influențează aceste probleme? Ne simțim jenați, intimidați sau stresați?

Trebuie să ne gândim la toate acestea cu atenție și să notăm constatările.

Conversia

După realizarea acestei introspecții este necesară transformarea imaginilor negative identificate, prin introspecție, în imagini pozitive.

Pentru aceasta trebuie să găsim opusul temerilor noastre deoarece, acest opus al temerilor, reprezintă viitorul pe care ni-l dorim și pe care trebuie să îl vizualizăm.

Pentru mai multă claritate, să analizăm două exemple.

Să presupunem că cineva declară: “Mă simt jenat și stresat, atunci când vorbesc în limba engleză.” Ok, o asemenea situație este plauzibilă.

Acum să vedem care este opusul la a te simți jenat și stresat. Opusul înseamnă a te simți relaxat, liniștit în preajma vorbitorilor de limba engleză, încrezător în capacitatea de a comunica cu ușurință. Aceasta va fi imaginea de sine, pe care trebuie să și-o creeze persoana în cauză.

O altă persoană ar putea declara: “Mă simt jenat atunci când fac greșeli.” Ok, și asta este normal.

Care este opusul sentimentului de jenă pentru greșeli? Opusul înseamnă a nu te îngrijora pentru greșeli. Opusul înseamnă a înțelege că mai importantă este comunicarea decât vânătoarea de greșeli.

Imaginea de vizualizat mai include

Vizualizarea trebuie să înglobeze și alte elemente. Unul din ele ar fi motivația. Pot exista multe motive pentru a învăța limba engleză.

Care este motivația noastră?

 • Suntem dornici să întâlnim oameni din alte culturi?

 • Sperăm să ne găsim un nou loc de muncă?

 • Încrezători în propria capacitate de a comunica într-o limbă de circulație mondială, vrem să călătorim prin lume?

Indiferent de motivație, trebuie să ne imaginăm că realizăm cu brio ceea ce ne-am propus.

Concomitent, trebuie să includem în imagine și sentimentele pe care le resimțim cu ocazia experiențelor care acompaniază legăturile, întâmplările sau noile oportunități care vor apărea.

Acest viitor trebuie să-l simțim și să-l vizualizăm ca și cum s-ar întâmpla acum.

Vizualizarea în sinteză

La un moment dat, făceam aluzie la faptul că vizualizarea este utilă și în alte domenii decât sportul și învățarea unei limbi străine.

Nu putem oferi rețete (nici nu există) dar, sinteza de mai jos a principalelor idei prezentate până aici poate ajuta la extrapolarea tehnicii de vizualizare și către alte domenii.FamilieVizualizand

1. Vizualizarea poate servi nu numai ca tehnică de îmbunătățire a performanțelor de comunicare într-o limbă străină ci și ca mijloc de îmbunătățire a demersurilor privind obținerea succesului.

2. Înainte de a folosi vizualizarea, trebuie să identificăm propriile temeri care ne pot bara calea spre succes. Urmează apoi să convertim temerile în contrariul lor. Dacă vizualizăm ceea ce am obținut prin conversie avem pe ecranul nostru mental personalitatea noastră de viitor pe care acum trebuie să o asimilăm.

3. Trebuie să ne gândim la motivul pentru care am decis să realizăm ceea ce vizualizăm. Cum ni se va schimba viața prin atingerea țelurilor?

4. Atingerea țelurilor ar însemna și noi experiențe. Aceste noi experiențe trebuie de asemenea incluse în vizualizare și simțite ca și cum ar fi reale.

5. Vizualizarea nu înseamnă magie și nu înseamnă că, nu avem nimic de făcut decât să ne imaginăm un anumit lucru și acesta, să se și realizeze. A crede așa ceva ar însemna prostie.

6. Vizualizarea repetată cu insistență funcționează și poate să ne conducă la succes. Acest lucru se întâmplă pentru că vizualizarea ne ajută să ne conectăm cu propriul nostru potențial de viitor.

– Avem potențial pentru a fi excelenți dar, în aceeași măsură, avem și pentru a fi leneși.

– Avem potențial pentru a fi puternici dar, și pentru a fi fricoși.

– Avem potențial de a avea succes, în realizarea tuturor obiectivelor pe care succesul le incumbă. Pentru aceasta însă este nevoie să ne conectăm, prin propria noastră minte, cu acest potențial de succes și instrumentul de bază, care ne poate ghida spre potențialul nostru de succes și conecta cu el este vizualizarea.

Încurajare de final

Încheiem apelând la cele spuse de Napoleon Hill, vestitul expert în psihologia succesului: “Mintea omenească poate realiza orice obiectiv pe care îl poate concepe şi în care crede.” Acum, avem posibilitatea să reformulăm, cele spuse de Hill astfel: „Mintea omenească poate realiza orice obiectiv pe care îl poate vizualiza şi în care crede.” Prin urmare, vizualizați folosind imagini puternice în care să credeți cu tărie și, în cele din urmă, veți materializa ceea ce ați vizualizat – și veți sorbi noi picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. lib.typepad.com/suggest/2010/07/judd-blaslotto-basketball-and-the-university-of-chicago.html

2. jimribau.com/life-coaching-tools/future-self-visualization.html

3. en.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Hill

4. utildestiut.ro/ce-tehnici-psihologice-folosesc-cei-din-navy-seals-si-tu-nu-3/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.