31 Jul

Puteți evita hoții de timp?

“Iubești viața? Atunci nu risipi ca un nesăbuit timpul, căci din timp este făcută viața!”

                                                                      Benjamin Franklin

Îndreptar semantic

În cele ce urmează vom atribui unor termeni următoarele semnificații:

SPERANȚA DE VIAȚĂ: durata medie a vieții unui individ (definițiile specialiștilor sunt mult mai complexe).

TIMPUL PROPRIU: nu avem în vedere definiții din fizică și în niciun caz noțiunea definită de Einstein în teoria relativității. Vom folosi TIMPUL PROPRIU pentru a ne referi la timpul care aparține unui individ.

A FURA = A-și însuși pe ascuns sau cu forța un lucru care aparține altcuiva; a lua ceva fără niciun drept de la cineva, păgubindu-l; a hoți, a jefui, a prăda. – DEX online.

HOȚ = Persoană care fură. – DEX online.

Moartea îi loveşte în Europa cel mai fulgerător pe români

Conform datelor statistice ale ultimului deceniu, la români „Lady in Black” vine mai repede, în medie cu 7 ani ca la germani, cu 8 ani ca la spanioli şi francezi, cu 9 ani ca la elveţieni şi comparațiile ar putea continua.

În anul 2011, România se afla pe locul 109 în clasamentul mondial al speranței de viață, pe primul loc aflându-se Monaco, cu 89,7 ani.

Avem însă și o veste bună: speranța de viață în România, este în continuă creștere astfel că dacă în 1900 ea era, la naștere, de doar 36,4 ani, în decursul secolului al XX-lea progresul a fost imens astfel că, de exemplu, până în 1974-1975, a ajuns la 69,3 ani.

În secolul nostru trendul rămâne crescător, în 2011 speranța medie de viață ajungând la 73,98 ani (70,5 ani în cazul bărbaților și 77,6 ani în cel al femeilor). Conform previziunilor, speranța de viața în 2060 va crește până la 81,8 ani, în cazul bărbaților și 86,7 ani în cel al femeilor.

La ora actuală speranța de viață este de aproximativ 72 de ani, pentru bărbați și 79 de ani, pentru femei.

În cele ce urmează, vom folosi valoarea de 75 de ani care, nu este tocmai media dar, este mai convenabilă pentru calcule.

Simple calcule

Să transformăm în ore speranța de viață medie la care ne-am oprit mai sus.

Așadar, în zilele noastre, la momentul nașterii speranța medie de viață este de 75 de ani = 75 x 365 zile = 75 x 365 x 24 de ore = 657.000 de ore, pe care o rotunjim la 660.000 de ore, pentru a simplifica considerațiile ce urmează.

Pornind de la triada de 8-uri, valabilă pentru o zi normală din viața unui om, adică 8 ore de somn, 8 ore de lucru și 8 ore personale (?), putem considera că, fiecăreia dintre ele îi corespund 220.000 de ore.Citat-George-Byron

Vom admite drept concluzie faptul că, o persoană din România, în momentul nașterii, dispune de  aproximativ 220.000 de ore = TIMPUL PROPRIU, cu care face ce vrea, care este proprietatea ei privată. Restul orelor, cum spuneam, sunt rezervate, 220.000 pentru somn și 220.000 pentru muncă, și ies astfel de sub controlul individului.

Să mai adăugăm câteva calcule: un tânăr la 20 de ani a consumat deja din TIMPUL PROPRIU 20 x 365 x 8 = 58.400 de ore; o persoană de 50 de ani mai are aproximativ 74.000 de astfel de ore private iar una de 70 de ani cam 15.600 de ore.

Cum vi se par valorile prezentate? Nu intenționăm să vă facem să săriți în “butoiul cu melancolie” dar este evident că sunt neașteptat de mici.

Adică putem ajunge, la un moment dat, să constatăm că mai avem un număr de ore ale noastre (să nu pierdem din vedere că maximumul de 220.000 de ore este în momentul nașterii) de 10.000, 50.000, 100.000….  și …. apar hoții de timp.

Hoții de timp

Reamintim că hoție înseamnă “a lua ceva fără niciun drept de la cineva”. Așadar, hoțul de timp, din nepăsare și egoism, ne jefuiește de un bun personal, de o parte din cele 220.000 de ore de care am vorbit.

Iată câteva exemple în care hoția de timp nu mai trebuie probată.

Anticamerele instituțiilor publice

Ați trecut prin experiența “făcutului de anticameră”, la diferite instituții?SalaDeAsteptare

Când cineva are treabă la o instituție publică, își ia liber de la serviciu și își folosește TIMPUL PROPRIU. În acest context, funcționarul care te face să aștepți sau te amână este un hoț ordinar.

Vi s-a întâmplat să trebuiască să apelați telefonic instituții destinate a fi la dispoziția publicului și să vă răspundă o voce înregistrată: “Momentan toți operatorii noștri sunt ocupați, vă rugăm reveniți!”?

Textul este foarte civilizat numai că, de multe ori, iar la anumite instituții de fiecare dată, așteptarea și revenirile solicitantului se prelungesc minute în șir. Se creează impresia că întreaga țară încearcă, simultan, să ia legătura cu instituția în cauză. Tot hoție de timp este.

Sistemul de sănătate

Anticameră se face și în sistemul nostru de sănătate. Dacă de fiecare dată furtul respectiv de timp ar atrage după sine câștig de sănătate nu am obiecta.

Din păcate, anticameră se face nu numai pentru consultații ci și pentru simpla formalitate a eliberării rețetelor.

Dezamăgitor este faptul că, în majoritatea cazurilor, nepăsarea care generează această hoție de timp este vizibilă, datorită semnalelor non-verbale afișate de personalul medical care se perindă prin ușa pe care o pândește și pacientul.

Persoanele lipsite de omenie

Din păcate cei care săvârșesc hoția de timp sunt de multe ori persoane care nu ne sunt străine ci dimpotrivă.

Vi s-a întâmplat să aveți o întâlnire cu cineva care v-a făcut să așteptați minute în șir? Tot hoție se cheamă.

Nu există prea multe scuze pentru a fura minute din viața unui om. Și totuși, unele domnișoare sunt de părere că  “o fată trebuie să se lase așteptată la întâlniri”. Nimic mai fals. Punctualitatea nu este doar o cerință a “Codului bunelor maniere”. Ea este o dovadă a omeniei.

Persoanele cu “logoree”

Aveți cunoscuți care atunci când vă întâlniți, sau la telefon, nu se mai pot opri din vorbit? Tot hoție se cheamă, chiar dacă persoana în cauză nu conștientizează că irosește și timpul interlocutorului.

Șefi la care le place să se audă vorbind

Aveți sau ați avut șefi care convoacă ședințe peste ședințe, toate interminabile? Și asta este o formă a hoției pentru că, pe timpul ședințelor lucrul propriu-zis este părăsit și ca urmare timpul petrecut în ședință, teoretic, se recuperează din timpul liber.

Ar trebui să fie jenant, pentru orice conducător, să-și deranjeze colegii dacă nu are ceva foarte important de prezentat.

Legat de ședințe, în același șir al hoților de timp, se înscriu și persoanele “abonate” la cuvântări fulminante prin care nu realizează nimic altceva decât un furt din timpul celorlalți.

SNCFR

Suntem convinși că printre cei mai mari hoți de timp din România se situează SNCFR-ul.SNCFR

În ultimii 2-3 ani, am călătorit în mai multe rânduri pe ruta București dar, niciodată nu am ajuns la destinație cu o întârziere mai mică de o oră. Deși vara se invocă, de regulă, dilatarea șinelor, întârzierile au loc în toate anotimpurile. (De pildă, ultima noastră călătorie a fost în noiembrie 2014 și întârzierea a fost de vreo 90 de minute.)

Suntem uimiți de nepăsarea SNCFR-ului față de hoția de proporții la care supune călătorii, în condițiile în care ar avea la dispoziție o soluție simplă: sincronizarea orarelor (Mersul trenurilor) cu mersul real al trenurilor.

Musafirii nepoftiți

Musafirii nepoftiți pot fi adăugați la grupul celor mai mari hoți de timp. Ei apar la ușa noastră pe neașteptate și invocă motive de genul: “Am avut treabă prin apropiere și m-am gândit să intru și pe la voi.”

Aparițiile de acest gen au loc, de cele mai multe ori, în momente pe care ni le-am rezervat pentru ceva mai plăcut: să citim, să vedem un film sau pur și simplu să ne odihnim.

Protagoniștii acestui gen de vizite sunt diverși cunoscuți, rude sau prieteni. Problema nu este că am vrea să-i evităm ci că am prefera să-i întâlnim altă dată. În mod normal, un telefon dat în prealabil de către vizitatori, oferă posibilitatea civilizată de a accepta sau de a amâna vizita.

Posturile de televiziune

Categoria hoților de timp este completată de diversele posturi de televiziune care, prin unele promo-uri, ne promit, pentru o anumită oră, dezvăluiri senzaționale. Temele anunțate în acest fel par interesante și de multe ori, chiar dacă am fi avut altceva mai bun de făcut, rămânem lipiți de ecrane ca să așteptăm momentul acelor dezvăluiri. Însă, emisiunea așteptată, cu nerăbdare, se dovedește a fi una banală din care nu aflăm nimic nou.

Marketingul telefonic

Tot de categoria hoți de timp aparțin și firmele care folosesc marketingul prin telefon. Marketerii lor sunt atât de insistenți încât singura modalitate de a termina convorbirea cu ei este metoda “trântirii” receptorului, total necivilizată. Altfel, aceștia sunt capabili de a ne ține la telefon minute în șir. Dacă încerci să le explici că nu dorești să cumperi nimic ei continuă să te prelucreze ajungând să te facă să te simți un neisprăvit care nu este capabil să aprecieze produsele lor senzaționale.    

Dacă la întrebarea din titlu puteți răspunde afirmativ, aveți mult mai mult TIMP PROPRIU și sigur sunteți în posesia unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.

2. www.hotnews.ro/stiri-opinii-19565593-studiu-speranta-viata-romania.htm

3. ro.wikipedia.org/wiki/Speran%C8%9B%C4%83_de_via%C8%9B%C4%83

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.