16 Sep

Puteți obține mai ușor succesul, dacă încetați să încercați “să faceți totul”

Mulți oameni au liste lungi cu treburile de făcut și se străduiesc să devină mai productivi, când de fapt, o listă cu ce nu trebuie făcut este mult mai importantă, dacă doriți să faceți lucruri minunate.”

Warren Buffett

 

Cu toții avem liste lungi de obiective, dorințe și necesități pe care le vrem pentru viața noastră. Dorim să învățăm mai multe, să câștigăm bani mai mulți, să ne îmbunătățim abilitățile, să profităm la maximum de relațiile noastre, să trăim bine. (Vă mai amintiți de urarea stupidă a unui bine cunoscut politician?)

Toate aceste lucruri sunt bune și normale. Viața înseamnă să avansăm și să progresăm în mod consecvent.

Dar, există un lucru important, legat de toate aceste frământări, năzuințe și dorințe de a obține mai mult: Nu se pot face toate în același timp!

Acest lucru ni-l spune de altfel și bunul simț. Timpul și energiile noastre sunt limitate și, dacă abordăm totul concomitent, ele se risipesc degeaba și ne paște surmenajul.

În schimb, este mult mai eficient, și ne poate duce către succesul real, dacă ne concentrăm efortul asupra câte unui singur lucru.

Dacă ne ocupăm deodată de mai multe lucruri, probabilitatea să nu obținem rezultatele scontate este mare. Sau, mai rău, s-ar putea ca demersurile noastre să dea greș.

Motivul este simplu: mulți dintre noi cred că succesul apare instantaneu.

În viața reală lucrurile se petrec însă altfel. Gary Keller și Jay Papasan, autorii cărții The One Thing, o carte cu același subiect ca și cel al rândurilor de față, au spus-o cel mai bine: “Succesul este secvențial, nu simultan.”

Lucrurile se adaugă unul după altul. Învățăm o abilitate, apoi alta. Terminăm un proiect, apoi altul.

De-a lungul timpului, realizările fiecăruia dintre noi se tot adaugă, unele după altele, astfel încât, în majoritatea cazurilor, șirul lor se constituie într-un rezultat  impresionant.

Acest lucru este valabil și în privința banilor. Majoritatea oamenilor își creează o situație materială acceptabilă, în timp. Puțini sunt aceia care au câștigat o singură bătălie financiară mare.

Sigur, facem abstracție de unele lucruri care se petrec la noi, în lumea paralelă a “tunarilor” (este vorba de “îmbogățiții revoluției”, ca să nu spun escrocii apăruți după Decembrie 89).

De altfel, trebuie să facem abstracție de toți “îmbogățiții peste noapte”, pentru că ei nu intră în categoria celor care ar putea servi ca exemple ci dimpotrivă atrag oprobriul.

Nu intră în discuție persoanele care își datorează averea hazardului. Numărul lor este atât de mic încât nu contrazic ideea că banii se câștigă în timp.

Nu cred că este nevoie de talent sau abilități speciale pentru a reuși în viață. Mergând pe drumul normal, este adevărat că el este lung, țelurile se ating unul după altul și o viață normală, bazată pe o situație materială bună, se construiește treptat.

Este simplu și de regulă funcționează. Oamenii care spun că nu este așa, nu au avut răbdarea să aplice rezolvarea secvențială a problemelor în propria lor viață.

Nu este vorba despre lucruri extraordinare și nu este echivalentă nici cu promisiunea unei medalii de aur la următoarele Jocuri Olimpice nici cu promisiunea atingerii unei averi care să o egaleze pe cea a lui Ion Țiriac. Dar, oricine poate economisi bani, își poate îmbunătăți abilitățile, relațiile și poate crea bogăție de un fel sau altul.

Pentru a susține cele afirmate, voi folosi un exemplu răsuflat, pe cel al lui Warren Buffett (preluat din articolul lui Darius Foroux, vezi sursele!).

Warren Edward Buffett este un magnat, investitor și filantrop american, considerat a fi cel mai de succes investitor din lume. În august 2017 era a doua cea mai bogată persoană din SUA și a patra cea mai bogată persoană din lume, averea sa fiind de 76,9 miliarde de dolari. El și-a construit bogăția, în timp.

De la vârsta de 32 de ani pâna la cea de 44 de ani, Buffett și-a mărit averea cu 1257%. Într-o perioadă similară de timp, de la 44 de ani până la 56 de ani, averea lui Warren Buffett a crescut cu 7268%. Bineînțeles, aceasta este valoarea sa netă și în procentele respective este implicat și norocul. Dar, totuși, este vorba despre o creștere care s-a obținut de-a lungul timpului. (Gândul mă duce aici la toate acele persoane tinere, până la vârsta de 30 de ani, care se plâng de progresul lent al carierei sau al stării lor materiale.)

Cred că acum perspectiva pe care am deschis-o este alta.

În acest punct, nu pot să nu amintesc că Internet-ul este plin de ofertele unor oameni care pretind că putem deveni bogați prin investiții în piața de valori. Tot ce trebuie să facem, conform recomandării lor, este să cumpărăm cartea lor care, conține toate secretele bogăției.

Să nu ne lăsăm amăgiți, lucrurile nu funcționează așa simplu. Nu este nimic rău să ne încercăm norocul dar se pare că tot investițiile imobiliare sunt de preferat.

Revenind la Buffett, cred că este exemplul perfect al succesului obținut secvențial, consecvent, cu pași care se fac unul după altul. Altfel spus, se pot realiza lucruri mari cu acțiuni mici, care se construiesc în timp.

Subliniez că acest lucru nu este valabil numai pentru bani. Același concept se aplică abilităților, sănătății, relațiilor interumane etc.

De pildă, nu ne vom forma un corp vânjos într-o zi, o lună sau chiar un an. E nevoie de ani de efort consistent. Scurtături nu există, indiferent de cât de “inteligent” lucrăm.

Ideea aceasta este sprijinită de un exemplu din lumea sportivilor: cicliști sub vârsta de 28 de ani câștigă rareori curse mari precum este Tour de France. Explicația este simplă. Pentru a construi forța, rezistența și mentalitatea, necesare pentru a câștiga o asemenea cursă, este nevoie de ani de muncă.

Dacă doriți să vedeți impactul abordării secvențiale a provocărilor din viața voastră, se impune să vă concentrați asupra unui singur lucru la un moment dat (valabil pentru fiecare aspect al vieții).

Dacă această abordare nu vă este străină și o aplicați deja, înseamnă că sunteți deja în posesia unor picături de fericire. Dacă încă nu ați procedat așa, nu vă necăjiți, nu este prea târziu nici dacă începeți de acum înainte!

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.dariusforoux.com/the-power-of-compounding/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.outsideonline.com/1783926/am-i-too-old-win-tour-de-france

3.en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.