30 Oct

Resimțiți conflictul dintre generații?

“Trăim vremuri grele: copiii nu-și mai ascultă părinții și orice prost crede că poate să scrie o carte.”

                                                                           Marcus Tullius Cicero

Conflictul dintre generații este o permanență a istoriei omenirii, existent încă din vremurile Greciei și Romei antice.

Cauza conflictului nu este greu de identificat. Așa cum nu există doi oameni cu aceleași amprente nu există nici doi oameni care să gândească identic.

Dacă pot exista divergențe de idei și între oameni de aceeași vârstă, cu atât mai mult, aceste divergențe capătă accente mai grave când este vorba de oameni aparținând unor generații diferite, care au traversat etape de evoluție diferite și dețin experiențe de viață diferite.ConflictFamilie

Amploarea și gravitatea conflictului depinde de nivelul la care el se manifestă.

Cel mai “la vedere” este conflictul dintre generațiile din sânul aceleiași familii. Persoanele mai în vârstă se plâng de “iresponsabilitatea”, “grosolănia” sau “stupiditatea” tinerilor. La rândul lor, tinerii reproșează părinților că sunt “de modă veche”, “depășiți” și “obtuzi”.

Conflictul, la acest nivel, ia amploare ocazional prin schimburi de replici de genul: părintele își apostrofează copilul “Nu se merge la teatru în blugi!” la care copilul răspunde „Ce știi tu, nu mai e ca pe vremea ta!” Urmează poate chiar o ceartă în toată regula dar, până în ziua următoare, ambele tabere uită de dispută. În unele situații, dorința de sustragere de la critica părinților se manifestă inclusiv prin încercări ale tinerilor de a deveni total independenți, prin părăsirea domiciliului părintesc.

Credem însă că forma gravă a conflictului dintre generații se manifestă prin implicarea întregii societăți în care, parte activă devine și mass-media, ahtiată după conflicte (conflictele se vând bine). Se ajunge ca uneori manifestările tinerilor față de mai vârstnici și invers să fie marcate de ură.   

Gravitatea conflictului impune unele nuanțări. În țări ca Germania, Suedia, Elveția ș.a. o sursă a conflictului este posibil să fie și “invidia” generațiilor tinere față de aparenta lipsă de griji a vârstnicilor/pensionarilor care își petrec zilele pe terasele cafenelelor, în croaziere etc. În țările respective însă, există preocupări pentru diminuarea conflictului.

La noi, conflictul dintre generații, la nivelul societății, este întreținut, din păcate  în mod deliberat, de clasa politică în frunte cu guvernanții.

Ei aplică clasicul “Divide et impera!”, prin inocularea ideii că generațiile vârstnice poartă vina pentru anii de comunism (deși chiar în aripile tinere ale unora dintre partide se regăsesc mulți promotori ai unor idei tipic comuniste).

Vârstnicilor li s-au găsit și alte vini cum ar fi și aceea că sunt prea mulți și o mare parte din resursele țării sunt cheltuite pe ei.

Într-un asemenea context, nu este de mirare că tineretul tratează problema prin prisma întrebării retorice “Ce mai vor bătrânii ăștia?”

În optica multor tineri își face loc viziunea despre generațiile vârstnice ca niște grupuri de oameni lacomi, hrăpăreți, care consumă resursele societății și continuă să le ocupe locurile de muncă.

De multe ori se fac auzite păreri ale unor tineri, și asta nu numai la noi, despre cât de frumos trebuie să fie să fii pensionar și cât de supărați sunt că această fază a vieții, mult mai ușoară, are loc atunci când ești de 65 sau mai mulți ani.

Nici seniorii nu sunt toți înțelepți. Există seniori care se plâng public despre faptul că decenii întregi au fost nevoiți să contribuie și la educația și bunăstarea generală a copiilor altora.

Unii seniori, la noi destul de puțini, spun că “Eu sunt rezolvat!” – acest lucru însemnând o anume securitate socială reprezentată de venituri sau faptul că copiii lor și poate chiar nepoții au educația asigurată.

Acest mod de a vedea lucrurile arată că ei nu realizează că a avea pentru ei nu este suficient.

Contextualitatea prezentului arată că, securitatea socială, a oricui, nu mai depinde numai de propria prudență, previziune și noroc în viață.

Ea depinde și de cât de educate sunt generațiile mai tinere, aflate în activitate, care plătesc impozite și furnizează bunuri și servicii. Acest lucru înseamnă, în același timp, că și aceste generații mai tinere au nevoie de mâncare, asistență medicală și oportunități educaționale bune.

Este posibil ca actualii pensionari să fi lucrat pentru a-și finanța propria educație și chiar pe cea a copiilor lor dar, și alte generații – începând cu părinții lor – au lucrat pentru ei.

Fiecare generație plătește impozite și taxe și pentru alții, timp de 40 sau mai mulți ani iar tinerii de azi, nu fac excepție.

În același timp, generațiile mai tinere nu ar trebui să fie supărate pe generațiile de seniori pentru că acestea din urmă continuă să contribuie, și în calitate de pensionari, la “casieria comună”.

Mai trebuie să observăm, fără răutate că, din cauza luptei acute pentru locuri de muncă, mulți tineri absolvenți locuiesc cu părinții mai mult decât generațiile anterioare. Conform unor studii, se pare că, adulții mai tineri sunt mult mai susceptibili de a cere ajutor financiar de la părinții sau bunicii lor decât invers.

Unele dintre tensiunile care înăspresc conflictul dintre generații par să se bazeze pe stereotipuri: pe de o parte boșorogi jucând golf, mergând în excursii, lacomi în a confisca resursele de la generațiile mai tinere care abia  supraviețuiesc și, pe de altă parte, oameni tineri, lipsiți de etica muncii sau de energia și dorința necesare pentru a-și croi un drum în viață.

Trendul vieții de pensionar al zilelor noastre, și nu numai la noi, este însă cu totul altul: mult mai puțin vacanțe interminabile și cafenele și mai degrabă  muncă part-time sau voluntariat în școli, spitale, organizații de caritate și pentru alte cauze.

Cei mai mulți seniori trăiesc modest, majoritatea dintre ei depind exclusiv de pensie și, cei mai mulți, se străduiesc să-și mențină independența căutând să nu fie o povară pentru copiii lor. Ba mai mult, unii seniori fac sacrificii majore pentru a ajuta ei copiii.

Tinerii pot aduce mult bine în viața de zi cu zi a bătrânilor acceptând ca seniorii, pentru care este o plăcere, să le fie mentori și să le împărtășească din propria experiență de o viață.ComunicareaIntreGeneratii

Împărtășirea de expertiză și înțelepciune poate fi reciprocă pentru că tinerii, la rândul lor, pot să-i învețe multe pe seniori.

Copiii și nepoții vârstnicilor înțeleg cu ușurință tehnologia în continuă dezvoltare, ușurință pe care ei, vârstnicii, nu o vor mai avea niciodată. Aceștia din urmă pot fi ajutați să seteze un nou sistem informatic, să folosească Facebook-ul și Twitter-ul pentru că sigur există șansa să fie cineva, mai tânăr, disponibil de a furniza ajutor.

Generațiile mai tinere și cele mai în vârstă, au experiențe de viață diferite, puncte forte și puncte slabe diferite dar, aceste diferențe pot și trebuie să conlucreze, într-un mod pozitiv, pentru a îmbogăți și înfrumuseța viețile oamenilor.

Generațiile diferite au nevoie unele de altele, toate au nevoie de sprijin, compasiune și înțelegere, nevoi ce sunt complet independente de convingerile politice, de etnie, sau de vârstă.

În loc de a evidenția diferențele dintre generații – pe care politicienii și mass-media le consideră conflicte și le ațâță ca pe un foc – ar trebui să se lucreze împreună pentru găsirea unor soluții creative pentru provocările sociale și economice foarte reale cu care se confruntă toate societățile astăzi.

Angrenarea într-o asemenea cauză, în încercarea aplanării conflictelor dintre oameni, poate fi sursa unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. drkathleenmccoy.blogspot.ro/2011/01/older-vs-younger-taming-tension-between.html

2. www.oecdobserver.org/news/fullstory.php/aid/3768/The_conflict_between_generations:_Fact_or_fiction_.html

3. www.copilul.ro/comunicare-copii/comportament-copii/Conflictele-intre-generatii-cum-apar-si-ce-poti-face-a10004.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.