12 Dec

Români pe Marte?

"Acesta este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire."

Faimoasa frază rostită de astronautul Neil Armstrong pe 20 iulie 1969, în momentul în care a ieșit din Modulul Eagle și a pășit pe suprafața Lunii.

Science fiction?

În 2012, citeam o știre despre proiectul Mars One. Proiectul era al unei companii olandeze și propunea celor interesați o călătorie pe Marte.

În mod halucinant, călătoria era anunțată din start ca având sens unic, Pământ – Marte.

Explicația era simplă: întrucât costul trimiterii de oameni pe Marte este imposibil de acoperit altfel, modalitatea de a face prețurile unei asemenea expediții accesibile este de a o face cu un singur sens – sensul de ducere.MarsOne_1

Conform proiectului, primii oameni urmau să ajungă pe Marte în 2023.

Totul părea a fi scenariul unui science-fiction, pe care îl catalogam, în sinea noastră, ca fiind un fel de aiureală a unor persoane excentrice.

Acum, la mai mult de 2 ani de la prima știre, putem afirma că totul este real.

Mars One

Ideea proiectului Mars One a apărut în 2011, în cadrul discuțiilor dintre cei doi inițiatori ai proiectului, Bas Lansdorp (antreprenor de succes cu un master în inginerie mecanică) și Arno Wielders (cu un master în științe fizice).BasLansdorp

Fezabilitatea ideii a fost cercetată cu specialiști și organizații de experți, care au dezbătut aspectele ei financiare, psihologice și etice.

Pentru a duce proiectul spre obiectivul principal, acela de a stabili o colonie umană permanentă pe Marte, până în 2025, cei doi au înființat organizația non-profit Mars One cu sediul în Olanda.

Legat de modul în care au evoluat lucrurile în continuare, Bas Lansdorp a declarat: “Din momentul lansării ideii Mars One în martie 2011, am primit sprijin de la oameni de știință, ingineri, oameni de afaceri, bărbați și femei, precum și de la companii aerospațiale din întreaga lume. Anunțul din mai 2012, al planului nostru, a dus la angajarea unui public larg precum și a sponsorilor și investitorilor în sprijinul nostru. Dacă lucrurile evoluează în acest fel, visul meu este pe cale să devină realitate.”

Proiectul Mars One are suporteri importanți în lumea oamenilor de afaceri și de știință.

De exemplu, el este susținut de fizicianul, laureat al Premiului Nobel (1999), Gerard’t Hooft precum și de celebrul producător de televiziune, Paul Römer, creatorul spectacolului, Big Brother și unul dintre primii realizatori de Reality Show-uri în televiziune.

Römer va transforma procesul de selecție a astronauților într-un reality show TV menit să contribuie la strângerea celor 6 miliarde de dolari necesari pentru călătoria spațială de 7 luni.

Planul lui este chiar mai amplu, emisiunea ar urma să prezinte, în direct, selecția, formarea și drumul spre Marte pe o perioadă de 10 ani.

Planurile inițiale ale misiunii 

Mars One a anunțat inițial, public, în mai 2012 planurile pentru o viitoare călătoria cu un singur sens pe Marte. Ele includeau o misiune precursoare, inițială, robotizată, în 2016, urmând ca transportul primilor coloniști pe Marte să aibă loc în 2023. Planul inițial de misiuni includea:

  • 2013: Selecția primilor 40 de astronauți și construirea unei replici a așezării de pe Marte în vederea antrenării astronauților.
  • 2014: Producerea primului satelit de comunicații.

  • 2016: Lansarea unei misiuni de aprovizionare, SpaceX Dragon, modificată, cu 2500 kg de alimente.dragon-lab

  • 2018: Lansarea unui vehicul de explorare pentru a alege locația așezării.

  • 2021: Lansarea a șase capsule suplimentare Dragon și a încă unui rover pentru a amplasa pe Marte două unități de locuit, două unități de susținere a vieții și două unități de alimentare. (Dragon este o navă spațială parțial reutilizabilă dezvoltată de SpaceX, o companie americană de transport spațial privat cu sediul în Hawthorne, California. Dragon este lansat în spațiu de o rachetă SpaceX, Falcon 9).

  • 2022: Lansarea unui sistem SpaceX Falcon Heavy cu primul grup de patru coloniști.

  • 2023: După o călătorie de 7 luni, primii coloniști ajung pe Marte într-o capsulă Dragon modificată.

  • 2025: Sosirea pe Marte a celui de al doilea grup de patru coloniști.

  • 2033: Termenul până la care colonia este proiectată să ajungă la 20 de coloniști.

Români pe Marte?

Așa cum am arătat mai sus, proiectul Mars One a fost îmbrățișat de multă lume: persoane fizice și juridice de diverse naționalități și cetățenii.

Interesul pentru proiect s-a manifestat și în România și în acest sens menționăm că donațiile financiare provenind din România au ajuns, până în septembrie 2014, la valoarea de 2.194 $ – este adevărat că față de cea a SUA (259.430 $) nu este prea mare, dar nici puterile economice nu sunt comparabile.

Interesul românilor pentru proiect este și mai concludent dacă mai facem o comparație: din China s-au donat, până la aceeași dată 838 $.

În ceea ce privește resursele umane, selecția astronauților a debutat la 22 aprilie 2013, când a început prima rundă de selecție a celor mai buni candidați pentru misiunea cu echipaj uman pe Marte.

În prima fază a proiectului s-au înscris, pentru a lua parte la proiect, 200.000 de persoane, din 100 de țări, iar pentru o a doua etapă au fost selecţionaţi 1.058 de participanţi.

Din România s-au înscris 8 voluntari dar, singura persoană de origine română care a rămas în cursa pentru un loc pe Marte este, conform www.adevarul.ro (14 ianuarie 2014), o arădeancă, Manuela Kapiliotou, stabilită acum în Cipru.

Aceasta lucrează ca asistent de laborator într-o companie de produse farmaceutice și, totodată, studiază, de la distanţă, pentru o diplomă de licenţă în chimie analitică la The Open University din Marea Britanie.

Ce sentimente ne încearcă urmărind toate aceste știri?

Credem că este vorba de un amalgam de sentimente care include admirația, tristețea și mândria.

Admirația, pentru curajul și determinarea acestor oameni de a contribui la un salt al științei și tehnologiei pământene.

Tristețea este legată de faptul că realizarea proiectului implică, în fond, despărțirea, pentru totdeauna, de persoane dragi; acești viitori astronauți, chiar dacă nu fac parte din grupul cunoscuților noștri, ne reprezintă pe noi toți locuitorii Terrei și au devenit într-un fel rudele noastre.

Mândria provine din ceea ce simțim când ne gândim că aparținem speciei umane, capabile de fapte ca ale lui Marco Polo, Cristofor Columb, Iurii Gagarin sau ale altora.

Acest sentiment de mândrie ne poate oferi și o picătură de fericire.

Dont worry, be happy!

Surse:

1. www.mars-one.com/

2. nl.linkedin.com/in/baslansdorp

3. en.wikipedia.org/wiki/Mars_One

4. adevarul.ro/locale/arad/o-aradeanca-marte-singura-romanca-mars-one-1_52d41d60c7b855ff5672b978/index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.