10 Jul

Să aveți o zi grozavă!

“Sper că toți cei care citiți aceste rânduri aveți o zi realmente foarte bună. Iar dacă nu este așa, știu că, în fiecare nou minut care trece, aveți o oportunitate de a schimba asta.”

                                                                         Gillian Anderson

S-ar putea crede că acest articol se dorește a fi o continuare la postarea “Aveți motive să zâmbiți?” publicat acum o lună. Dar, nu este așa.

Ideea acestui articol ne-a venit când am realizat că azi se împlinesc 94 de ani de la nașterea lui Harvey Ross Ball. Vă spune ceva acest nume?

Nu vă necăjiți pentru că și nouă ne era complet străin dacă nu consultam un calendar al personalităților pentru a le căuta pe cele născute pe 10 iulie.

Așa am aflat cine a creat binecunoscuta față care râde, Smiley,  pe care nu credem că vreun utilizator al tehnicii de comunicare de astăzi să nu o fi folosit-o sub forma emoticonurilor.

Deși paternitatea lui Smiley este revendicată de multă lume, suntem convinși că ea îi aparține lui Harvey Ross Ball.harveyBall

Argumentele pro ne sunt furnizate chiar de biografia artistului, biografie care ne prezintă o personalitate dominată de altruism.

După părerea noastră, în lumea artelor, altruismul este manifestarea prin care artistul, pe lângă dorința firească de a ne impresiona cu propriul talent, pune în centrul producției sale dorința de a ne face și nouă un bine.

Așa cum arătam în articolul invocat mai înainte, zâmbitul, râsul este una din căile ce duc către sănătate.

Ca urmare, nu putem să nu ne gândim cu recunoștință la Chaplin, Mihai Stănescu (caricaturist), Stan și Bran, mister Bean, Horațiu Mălăele, creatorii lui Tom și Jerry și la foarte mulți alți oameni de artă ale căror producții au ca prim obiectiv starea noastră de mai bine generată de faptul că râdem.

Puneți față în față doi mari actori: Humphrey Bogart și Charlie Chaplin!

După fiecare film cu Bogart constatăm ce mare actor a fost și cât de în serios și-a luat toate rolurile, majoritatea dramatice și cam atât.

După filmele cu Charlot, la care râdem în hohote și azi, după aproape un secol de la lansare, suntem mai bine dispuși și devenim mai optimiști.

Nu vi se pare evident că unii artiști se gândesc și la noi, nu numai la propriul succes? Acesta este altruismul de care vorbeam.

Revenim la biografia lui Harvey Ross Ball. El a fost  (10.07.1921 – 12.04.2001) un artist plastic american, creator de reclame. S-a născut și crescut în Worcester, Massachusetts.

În timp ce studia la Worcester South High School, a lucrat ca ucenic la un pictor de firme local, iar apoi a studiat artele plastice la Worcester Art Museum School.

În timpul celui de al doilea război mondial Ball a servit în unități militare dislocate la bazele din Asia și Pacific și pentru eroismul de care a dat dovadă în timpul bătăliilor pentru insula Okinawa a fost distins cu Steaua de Bronz. Pentru meritele sale militare, în 1999, a primit, din partea Consiliului Worcester al Veteranilor, și titlul de Veteran al Anului.

După al doilea război mondial, Ball a lucrat pentru o firmă de publicitate, până în 1959, când și-a creat propria firmă.

La vremea respectivă, compania de asigurări State Mutual Life Assurance Company of Worcester, Massachusetts a fuzionat cu o companie din Ohio. Evenimentul respectiv a avut drept urmare scăderea moralului angajaților. Într-o încercare de a rezolva această problemă, în 1963, compania l-a angajat, ca artist liber profesionist, pe Harvey Ball, pentru a crea o față zâmbitoare care să fie utilizată pe insigne, agende și postere.FirstSmiley

Utilizarea feței zâmbitoare a devenit parte a campaniei de prietenie a companiei și aceasta a înmânat angajaților 100 de insigne cu fețe zâmbitoare. Scopul a fost de a-i face pe angajați să zâmbească în timp ce utilizează telefonul sau îndeplinesc alte sarcini.

Insignele au devenit extrem de populare. În 1971 s-au vândut mai mult de 50 de milioane de insigne iar Smiley a devenit un simbol internațional remarcabil și de durată.

Este important să menționăm că Harvey Ball nu a solicitat niciodată înregistrarea pictogramei ca marcă comercială sau drepturi de autor și a câștigat în total 45 de dolari (valorând cam  315 $ în zilele noastre) pentru munca sa.

Charles, fiul lui Ball, a declarat că tatăl lui nu a regretat niciodată că nu a înregistrat dreptul de autor. El spunea despre tatăl său că “nu a fost un tip condus de bani”.

Conform spuselor lui Charles, Harvey Ball obișnuia să spună – ”nu pot mânca decât o singură friptură la un moment dat și nu pot conduce decât o singură mașină, la un moment dat “.

Deși nu a făcut parte din design-ul original al lui Ball, cu timpul, expresia “Have a happy day!” (“Să aveți o zi grozavă!”) a fost asociată cu Smiley.Insigne

La începutul anilor 1970, frații Bernard și Murray Spain din Filadelfia au început să proiecteze și să vândă produse cu fraza și logo-ul respectiv. Ei au înregistrat combinația respectivă ca marcă iar mai târziu au modificat textul în “O zi bună!”, cuvinte care, ele în sine, au devenit o urare cu utilizare cotidiană în America de Nord. (Și la noi se folosește destul de mult.)

Smiley a fost introdus în 1972 și în Franța, în ziarul France Soir, ca indicator al știrilor bune. Francezul Franklin Loufrani care a folosit imaginea în acest mod a făcut demersuri rapide pentru a înregistra imaginea ca marcă. Compania sa rulează, în zilele noastre, peste 100 de milioane de dolari pe an.

Mult mai modestul Harvey Ball a înființat, în 1999, societatea World Smile Corporation care a obținut dreptul de a organiza Ziua Mondială a Zâmbetului.

Prin Ziua Mondială a Zâmbetului se colectează, an de an, bani pentru fundația Harvey Ball World Smile, instituție caritabilă, non-profit, care susține cauze ale copiilor.

Ziua Mondială a Zâmbetului are loc în prima vineri a lunii octombrie a fiecărui an și este o zi dedicată “bunei dispoziții și faptelor bune”. Sloganul zilei este “Fă un act de bunătate – ajută o persoană să zâmbească!”.

Ball a murit la 12 aprilie 2001, la vârsta de 79 de ani, dar ne-a lăsat această frumoasă tradiție care ne aduce o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. en.wikipedia.org/wiki/Harvey_Ball

2. www.worldsmileday.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.