06 Aug

Să ne mai facem iluzii?

“Noi, oamenii, sîntem secretori de iluzii.
Iluziile ne ţin de altfel în viaţă.
Ne iluzionăm că nu vom muri, deşi moartea e o fatalitate pe Pămînt.”                                                                                                         Ion Cristoiu (www.cristoiublog.ro/)

Trăim zile în care vrând-nevrând iluziile unor oameni ne devin cunoscute pentru că fac prima pagină a mass-mediei.

Mii de refugiați pornesc să traverseze mări cu bărcile mânați fiind de iluzia că, în mod necesar, în altă parte, de exemplu în Europa, viața este mai bună.BarcaCuImigranti

În același timp, din păcate tot mai mulți, se dedau la acte de terorism și suicid cu iluzia, care li s-a inoculat, că vor fi răsplătiți în viața de apoi.

Pentru mulți dintre primii iluziile se termină probabil în taberele de refugiați și momentul deziluzionării devine un moment al regretelor.

Nu este exclus ca și în propriul nostru cerc de cunoștințe să existe persoane care, cu iluzia unui trai mai bun, să fi plecat peste mări și țări.

Pentru unii iluzia s-a transformat în realitate dar sunt și cazuri când, pe alții, deziluzia i-a făcut să verse lacrimi sau chiar i-a adus înapoi în țară.

Și atunci, să ne mai facem iluzii?

Ale vieții valuri se sparg necontenit de țărmurile existenței noastre astfel că avem nevoie de o doză sănătoasă de realism dar și de iluzii.

Vestitul matematician și filozof Blaise Pascal (1623 – 1662), în lucrarea filosofică „Les pensées” vorbește de un pariu prin care, pe baza teoriei probabilităților, încearcă să ne explice că, deși nu știe dacă dumnezeu există sau nu, cel mai mare câștig îl avem dacă credem în el.

Iată pariul lui Pascal:

„Dacă crezi în Dumnezeu şi el există, te duci în Rai.
Dacă crezi în Dumnezeu, dar el nu există, nu pierzi nimic.
Dacă nu crezi în Dumnezeu, dar el există, te duci în Iad.
Dacă nu crezi în Dumnezeu şi chiar nu există, într-adevăr ai avut dreptate, dar eşti tot în situaţia celui care a crezut.
În concluzie: mai bine crezi şi rişti să câştigi totul decât să nu crezi şi să rişti să pierzi totul.”

Abstracție făcând de rămășagul lui Pascal, credem că prin ochii unui sceptic lumea pare să fie un loc mai întunecat. O lume fără credința în Dumnezeu ar fi fără speranță și absurdă.

În mod frecvent, iluziile noastre sunt cele care ne împiedică să ne scufundăm în nefericire sau disperare.

După cum zicea același Blaise Pascal „Iluziile ne ajută să credem că lumea este un loc luminos.” Ele ne dau speranță și ne ajută să vedem paharul întotdeauna “pe jumătate plin”.

Așa că, dacă oamenii pun de multe ori baza pe “povești” pentru a-și crea o situație mai favorabilă, ei nu trebuie contraziși în mod automat. Ei doresc doar să-și facă din lumea lor un loc mai luminos.

Acest lucru poate explica de ce au prosperat filmele cu final fericit  (cu “happy end”) de la Hollywood.

Oamenilor le place să-și imagineze sau cel puțin se agață de iluzia că există întotdeauna un final frumos pentru problemele lor. În caz contrar, s-ar scufunda în frustrare și chiar depresie. Astfel de filme ne permit să ne imaginăm că Dumnezeu are o țintă pozitivă și pentru viața noastră.CarteaIluziiPierdute

Un alt motiv pentru care ne agățăm de iluzii este că ele ne ajută la protejarea integrității și relațiilor noastre și, prin urmare, ne fac viața mai confortabilă.

Psihologul australian Dorothy Rowe, în cartea sa “Why We Lie ” (De ce mințim), arată că spunem minciuni pentru că ne temem să nu fim antipatizați.

“Noi nu vrem să fim antipatizați, deoarece starea de a fi antipatizați erodează personalitatea noastră.”  Ea afirmă că “a fi antipatizat este atât de înfricoșător .. și când cauți motivele din spatele motivelor, ceea ce rezultă este o minciună, folosită în scopul de a vă proteja și a vă asigura că oamenii vă plac.”

Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm dacă, agățându-ne de iluziile noastre câștigăm sau pierdem mai mult? În ce stadiu iluziile devin distructive și contra-productive? Cu alte cuvinte, în ce stadiu “pariul” lui Pascal compromite siguranța și bunăstarea noastră?

Mai mult ca sigur că, o viață clădită pe iluzii poate duce la consecințe nedorite și nebănuite.

Uneori, iluziile pot deveni chiar mai distructive decât “realitatea dură a vieții” și atunci este de preferat să recunoaștem propriile adevăruri, indiferent cât de dureroase și întristătoare ar putea fi acestea “.

Acest lucru ne poate ajuta să ne ocupăm cu orice cu ce viața “dă în noi”.

Prin conștiință de sine și onestitate, suntem capabili de a face față realităților autentice.

Dar, să ne obișnuim cu ideea că iluziile pot fi de ajutor. Ele pot contribui la îmbunătățirea vieții și pot să ne ajute să ne imaginăm în mod constant un loc mai bun și o lume mai luminoasă.

În cazul în care, după cum spune Pascal “suntem prinși între neant, din care am țâșnit, și infinit, care este infinit mai mare decât ne putem imagina”, iluziile ne ajută să supraviețuim.

Trebuie să fim însă atenți ce fel de iluzii ne alegem, astfel încât să nu ajungem să fim copleșiți, dezarmați sau minimalizați.

Autoamăgirea este un mecanism periculos și trebuie să fie tratată cu prudență.

În timp ce “omenirea nu poate suporta prea multă realitate” nu putem fi nici inundați de iluzii.

Atunci când visurile și așteptările noastre devin nerealiste și în special atunci când acestea au parazitat complet drumul prin realitatea trăită, iluziile sunt contra-productive.

Prin urmare, singurul mod de a combate dramele este învățarea abordării oneste a vieții.

Atenție însă la cuvintele lui Pascal: “omul este doar o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie care gândește. Nu este nevoie ca întreg Universul să se înarmeze ca să o zdrobească.”

Chiar dacă, cu timpul, iluziile se pierd, ele ne pot feri de amenințarea din cuvintele lui Pascal și ne pot netezi drumul spre o viață conținând picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

  1. www.englishworks.com.au/importance-illusions-jassie-cassidy/

2. religiepepaine.wordpress.com/2012/04/24/pariul-lui-pascal-full-options/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.