18 Aug

Să nu evităm, totuși, conversațiile ușoare!

La un banchet trebuie să mâncăm cu înțelepciune, dar nu prea bine, și să conversăm bine, dar nu prea înțelept.”
Somerset Maugham

 

Titlul de mai sus poate induce bănuiala despre conversațiile ușoare (despre vreme, despre sporturi, despre transporturi, despre împrejurimi, despre aroma de cafea preferată etc.) că ele ar fi ceva de repudiat.

Într-adevăr, conversațiile ușoare trezesc reacții ostile din partea multor oameni care consideră că sunt prea importanți pentru “a discuta despre vreme”.

Asemenea conversații ar putea fi considerate superficiale sau plictisitoare dar ele sunt folositoare prin rezultatele lor importante. Din acest motiv ar trebui să le acordăm atenție și să ne străduim să le purtăm cât mai bine.

Shirley MacLean & Robert Mitchum în “Doi pe un balansoar”

Schimbul de cuvinte, din timpul conversațiilor de acest fel, ne permite să ne relaxăm. Politologul și scriitorul american Laura Seay este de părere că o conversație ușoară este importantă și, în cursul, ei poți întreba întotdeauna oamenii despre familia lor, interesele lor generale, activitățile lor recreative și ceea ce fac pentru divertisment, acest gen de întrebări permițând evitarea subiectelor controversate despre bani, politică și religie.

Pe de altă parte, conversația ușoară poate avea și scopul de a ușura calea către subiectele mai sensibile. Prin ea, dăm interlocutorului șansa să ne cunoască și ne putem da seama dacă se simte suficient de confortabil ca “să-și deschidă sufletul”.

O conversație despre vreme poate duce la a se discuta despre vremea în alte locuri, pe unde am mai fost, despre cei cu care ne-am întâlnit iar în final poate ajungem să aflăm chiar lucruri profunde și reale despre interlocutor, lucruri pe care probabil nu ni le-ar fi spus dacă i-am fi cerut asta direct.

Nicholas Epley, profesor de științe comportamentale la University of Chicago, este de acord cu faimosul argument al lui Aristotel, potrivit căruia “omul este, prin natura sa, un animal social”.

El a observat că sentimentul conexiunii sociale mărește fericirea și sănătatea, în timp ce lipsa conexiunii sociale este deprimantă și nesănătoasă.

Cercetările sale susțin observația că: “Oamenii își pot îmbunătăți propria stare de bine – și cea a altora – dacă sunt, pur și simplu, mai sociabili cu străinii, încercând să creeze legături în loc să aleagă izolarea”.

“În experimentele pe care le-am efectuat în ultimele luni” arată profesorul Epley „am găsit același lucru ca fiind adevărat și în timp ce călătorim.”

El a efectuat, în 2017, un studiu, privind conversațiile ușoare, în rândul persoanelor care fac naveta zilnic pe calea ferată Metra din zona metropolitană Chicago.

Pentru studiu a împărțit persoanele incluse în cercetare în trei grupuri. Unui grup i-a cerut “să se bucure de singurătatea lor” și să se abțină de la a vorbi cu alți navetiști. Membrilor celui de al doilea grup le-a cerut să inițieze o conversație cu un alt pasager iar celor din al treilea grup nu le-a dat niciun fel de instrucțiuni.

La sfârșitul călătoriei, acești navetiști au completat un sondaj despre ei înșiși și despre navetă. Rezultatele?

Navetiștii cărora li s-a cerut să interacționeze cu alți pasageri au raportat că au cea mai plăcută navetă. Cei cărora li s-a cerut să se bucure de singuratatea lor, au raportat că au cea mai puțin plăcută navetă.

De semnalat  că plăcerea conversației a fost indicată nu doar de persoanele prietenoase; rezultatele au fost aceleași și printre introvertiți cât și printre extrovertiți.

Studiul profesorului Epley este cu atât mai interesant cu cât a avut loc după un sondaj în rândul navetiștilor inițiat de conducerea Metra.

Aceasta, pornind de la ideea că “toată lumea vrea un pic mai multă pace și liniște”, a decis să ofere asemenea condiții, pe toate trenurile, sub formă de “vagoane liniștite”. În aceste vagoane, vorbitul la telefoanele mobile și cu ceilalți navetiști este descurajată.

Metra a informat că 84% dintre cei care au răspuns la sondaj au fost favorabili acestor “vagoane liniștite”.

Același lucru a rezultat și într-un alt experiment care le-a cerut celor din Chicago să se pronunțe privitor la cât de mult s-ar bucura de diferite tipuri de navetă. Oamenii au răspuns că le-ar conveni o navetă în timpul căreia să se bucure de singurătate mai degrabă decât să facă conversație cu cineva.

Profesorul Epley și-a pus întrebarea: S-ar putea ca toți acești oameni să greșească? Părerea lui este că DA.

Psihologii au constatat, fără echivoc, că fericirea are ca determinant principal conectarea cu ceilalți.

Dar dacă conectarea cu ceilalți este mai plăcută decât singurătatea, de unde preferința pentru “vagoane liniștite”, “taxiuri silențioase” și „rânduri neocupate în avioane”?

Oamenii au convingeri puternice despre ceea ce îi face fericiți dar, uneori, aceste convingeri sunt greșite.

De exemplu, pornind de la ideea că “varietatea” este „condimentul” vieții, într-un experiment efectuat la Carnegie Mellon University, oamenii au fost rugați să aleagă una dintre cele trei gustări pe care ar dori să le mănânce o dată pe săptămână, timp de trei săptămâni consecutiv.

Căutând „varietatea”, majoritatea credeau că ar fi mai fericiți cu gustări diferite în fiecare săptămână. În realitate, cei mai mulțumiți participanți s-au dovedit a fi cei care au ales să mănânce gustările preferate în fiecare săptămână.

Oare fericirea vine din faptul că deținem o casă mai mare, câștigăm la loterie sau trăim pe o insulă pustie? Din nou, cercetările demonstrează că Aristotel a avut dreptate: suntem ființe sociale și aici este izvorul fericirii.

Oamenii se bucură de conectarea cu ceilalți iar conversațiile ușoare pot fi o cale foarte simplă spre realizarea unor astfel de conexiuni.

Chiar dacă, la un moment dat, s-ar putea ca noi și interlocutorul  nostru să ne fi gândit la lucruri diferite sau să fim marcați de lipsa familiarității o conversație ușoară ne aduce, unul cu altul, în “momentul prezent “.

Chiar și un punct de contact, pe seama discuției despre aroma de cafea preferată, ne poate face să ne simțim ca și cum am împărtăși o experiență cu cineva, o experiență mică. Experiențele mari vin cu discuțiile mari și poate le vom construi împreună.

Conversațiile ușoare mai au însă și alte beneficii. De exemplu, o conversație ușoară te poate calma. Dacă ești într-un loc nou și ești nervos, o conversație ușoară îți poate reorienta atenția, chiar dacă și pentru un minut, în afara ta. Prin schimbarea focalizării de pe noi înșine pe alții, putem transforma monologul nostru interior din “Eu niciodată nu știu ce să spun” în “Ceea ce pot face oricând este să salut și să manifest interes pentru o altă persoană.”

S-ar putea întâmpla ca, deși nu le disprețuim, conversațiile ușoare să ne enerveze. În acest caz am putea încerca să ne gândim că ele ar putea fi folositoare pentru interlocutorii noștri.

Conform constatărilor profesorului Epley, conversația ușoară este un act extrem de altruist: permitem, de fapt, altcuiva să iasă puțin din propria “carapace”.

Desigur nu trebuie să pierdem din vedere nici posibilitatea ca să avem de-a face cu interlocutori intriganți sau care vor să ne manipuleze sau să obțină un câștig proiectat. În acest caz avem la dispoziție, fără niciun risc, în orice moment, posibilitatea să încheiem discuția, spunând ceva de genul: “O ce căldură este aici, nu-i așa?”

În orice caz, nu trebuie să pornim cu răul în față ci să avem în vedere că, dacă nu evităm conversațiile ușoare, avem posibilitatea de a ne face bine nouă înșine și altora. Acest mod de a vedea lucrurile ne va aduce multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.lifehacker.com/why-you-should-get-good-at-small-talk-1828174579?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.suntfericita.manager.ro/subiecte-de-discutie-pentru-conversatii-usoare-9087.htm

3.www.huffingtonpost.com/ornish-living/the-social-value-of-small-talk_b_9319842.html

4.articles.chicagotribune.com/2011-06-03/opinion/ct-perspec-0605-metra-20110603_1_commuters-quiet-cars-metra-reports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.