26 Nov

Să nu ne lăsăm manipulați!

„Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat.”

                                                        Immanuel Kant

În ciuda faptului că trăim în ” lumea liberă”, nu sunt foarte mulți oameni cu adevărat  liberi, în această lume, pentru că există grupuri de indivizi care, de dragul puterii, îi manipulează pe ceilalți.

Manipularea, conform uneia dintre definițiile sale (DEX), este influențarea opiniei publice printr-un ansamblu de mijloace prin care, fără a se apela la constrângeri, se impun acesteia anumite comportamente.Manipulare_1

Manipularea a înrobit omenirea în cea mai mare parte a istoriei sale, și încă prezintă amenințarea cea mai mare pentru democrație.

Mijloacele de manipulare sunt nenumărate. Într-o postare anterioară scriam despre manipularea subliminală care este mai greu de sesizat. Celelalte forme de manipulare sunt însă evidente.

Liderii unei societăți democratice ar trebui să fie servitorii poporului lor, să răspundă în fața lui și să îndeplinească dorințele sale, luarea deciziilor făcându-se pentru binele tuturor.

Desigur, pentru ca oamenii să-și exercite în mod responsabil și cu înțelepciune puterea conferită de democrație și să fie în măsură să orienteze societatea în cel mai bun sens, au nevoie de o imagine corectă și de înțelegere a celor ce se întâmplă în lume (Vederea slabă a conducătorului unui vehicul este rețeta sigură pentru accidente!).

Prin urmare, forța vitală a democrațiilor se află în libera și nedistorsionată circulație a informațiilor și în transparența modului în care funcționează societatea (cu excepția, desigur, a cazurilor în care aceste funcțiuni periclitează direct securitatea națională).

Rata și densitatea fluxului de informații a crescut continuu iar cu apariția rețelelor de televiziune, a presei electronice, a sateliților, a computerului și Internetului, creșterea a devenit exponențială.

În aceste condiții, cei care au controlul asupra tehnologiilor menționate controlează și fluxul de informații care devine astfel purtător al intereselor lor.

Dar cine are în proprietate rețelele care asigură fluxul de informații? Răspunsul îl cunoaștem: marile afaceri și indirect guvernele, care au o relație simbiotică cu marile afaceri.

Dacă noi, cei mulți, decidem că nu vrem să renunțăm la democrație, și nu vrem ca puterea să fie în mâinile celor care patologic o doresc, trebuie, în primul rând, să conștientizăm că ori de câte ori un grup de oameni are o influență disproporționată asupra politicii guvernamentale, democrația a suferit o lovitură puternică.

În al doilea rând, este nevoie de înțelegerea exactă a modului în care este folosită manipularea pentru a-i determina pe oameni să dea ascultare liderilor lor și multinaționalelor.

Pentru a răspunde celui de al doilea deziderat, prezentăm câteva mijloace și metode de manipulare.

Controlul asupra mass-mediei.

Acest control îl au cei care o dețin în proprietate sau cei care fac favoruri celor care o dețin. Posesorii mass-mediei primesc favoruri din partea guvernelor sub forma influenței asupra legislației și a scutirilor speciale de taxe.

Televiziunea.

Dintre toate mijloacele mass-media, televiziunea face cel mai mult rău societății.

Foarte multă lume este lipită de ecranele televizoarelor multe ore în fiecare zi. Principala modalitate a posturilor de televiziune de a păstra ratinguri mari este de a face apel la emoțiile primitive, stârnite de frică și furie, prin știri și dezbateri care se referă la crime, violuri, catastrofe etc.Televiziunea

Într-o abordare de bâlci, întrebările, raționamentele, dezbaterile pe teme serioase sunt reduse la țipete stridente polarizate ridicol între două tabere opuse iar problemele reale sunt eludate.

Această goană după senzațional, care frecvent denaturează alarmant realitatea, produce asupra oamenilor un puternic efect negativ.

  

Războiul perpetuu.

O țară în război cu un inamic (extern sau intern) este, în general, o țară care este unită prin frică, în care oamenii predau cu ușurință puterea liderilor lor.

După cum scria George Orwell: “Conștiința de a fi în război și, prin urmare în pericol, face ca predarea întregii puteri unei caste mici să pară a fi calea naturală, inevitabilă de supraviețuire.”

Fluturarea patriotismului.

Patriotismul ca manifestare a solidarității dintre oameni și țară, este de fapt una dintre principalele metode prin care oamenii sunt manipulați să servească guvernul în moduri ce nu sunt în interesul lor.

Apelul la patriotism poartă cu sine și disponibilitatea populației de a trece cu vederea păcatele propriului guvern.

Disocierea faptelor.

Aceasta este o metodă clasică folosită de guverne și mass-media pentru a ține sub control modul de gândire al populației.

Un exemplu recent, foarte trist, îl oferă tragedia de la clubul “Colectiv” din București care, în prima fază, a fost prezentată ca un incendiu oarecare. Accidentul a fost separat total de cauza care l-a produs: nepăsarea criminală a autorităților care au autorizat funcționarea clubului.

Sclavia în marile firme.

Firmele mari sunt mini dictaturi care forțează oamenii să lucreze multe ore, peste timpul normal, pentru salarii nu foarte mari.

În acest fel, angajaților le rămâne puțin timp să se preocupe de starea societății și a lumii și îi face foarte vulnerabili la manipularea guvernamentală.

Ei devin sclavii sistemului crezând că etica lucrului timp de ore multe și intense face bine întregii societăți, deoarece ridică standardul de viață al tuturor. Acest lucru poate fi adevărat într-o oarecare măsură dar, în general, este o manipulare vicleană.

Frica.

Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a controla oamenii … frica de violență, sărăcie, dezaprobare, ridicol, schimbare etc.

Cum arătam într-o altă postare, frica este folosită pentru a manipula oamenii să accepte tratamente medicale costisitoare, să cumpere autoturisme, cosmetice și haine scumpe, să participe la activitățile bisericești, ca să nu ajungă în iad și să devină sclavii marilor firme pentru ca să nu ajungă aruncați în stradă de către ele sau de ipoteci.

Repetarea unei minciuni.

Vă mai amintiți cum se repeta cu insistență, în primăvara lui 1990, că Piața Universității este ocupată de “golani”?PiataUniversitatii

Învăluirea adevărului cu un baraj de minciuni.

Minciunile lansate în paralel cu informațiile veridice au menirea de a acoperi adevărul.

Spre exemplu, în timpul războiului din Irak, adevărul și ficțiunea au fost în mod deliberat amestecate, într-un mod confuz, cu aluzii la capacitatea militară fictivă a Irakului.

Secretomania inutilă.

Este normal ca fiecare guvern să aibă un anumit nivel de secrete în chestiunile militare pentru a proteja granițele și oamenii săi. Dar, atunci când clasificarea informațiilor este utilizată pentru a ascunde de opinia publică informații care nu au legătură cu securitatea națională, este vorba de abuz respectiv de manipulare.

Acreditarea reporterilor pe lângă diferite instituții.

Una dintre cele mai simple moduri de a controla informațiile care merg la mass-media este de a avea sub control reporterii care au acces la sursa de informare.

Publicitatea.

Cele mai multe forme de publicitate se bazează mai degrabă pe efectul emoțional, decât pe cortexul cerebral al publicului.

Ceea ce nu realizează publicul este că aceste tehnici sunt folosite pentru a-i vinde mai mult decât doar produse sau servicii. Ele sunt folosite de guverne și corporații pentru a vinde idei si viziuni asupra lumii care să susțină guvernele și corporațiile respective.

Îndatorarea.

Un popor cu multe datorii este mult mai ușor de manipulat decât unul care nu se îndatorează pentru că membrii săi sunt atât de preocupați de achitarea acelor datorii încât nu au timp, energie sau înclinație pentru a contesta neregulile.

Prin urmare, posibilitățile de creditare, oferite cu larghețe de bănci, devin suspecte.

Istoria fictivă.

George Orwell a spus: “Cel care controlează trecutul are și comenzile viitorului.”

La dispoziția guvernelor, corporațiilor, cultelor și cineaștilor istoria se rescrie mereu, pentru a manipula viziunea poporului asupra lumii în vederea sprijinirii anumitor ideologii și triumfalisme naționale.

Drept mărturie a acestui fapt stau nenumăratele filme “istorice” realizate în trecutul nostru nu foarte îndepărtat.

Religia.

Religia a fost și este un mijloc de manipulare dintre cele mai vechi.

În acest context Eminescu afirma:

            “…Religia – o frază de dânşii inventată
               Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug…”

Propovăduirile unor lideri religioși, au provocat nenumărate războaie și se află, și în zilele noastre, la originea terorismului care ne îngrozește.

Chiar dacă manipularea ar putea fi endemică în societatea noastră, cunoscând cele câteva metode și mijloace prezentate ne putem sustrage influențelor sale.

În cazul în care o masă critică de oameni (probabil nu mai mult de 5%) reușește asta, puterea va începe treptat să se întoarcă la popor și democrația poate fi restaurată. Cea mai bună dovadă o constituie evenimentele recente din țară care poate vor confirma acest lucru.

Prin evitarea manipulării, devenim oameni liberi, posesori ai unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.goodreads.com/quotes/tag/manipulation

2. en.wikipedia.org/wiki/Psychological_manipulation

3. www.openbible.info/topics/manipulation

4. www.rusnauka.com/12_KPSN_2012/Politologia/3_107760.doc.htm

5. www.energygrid.com/media/2003/09ap-manipulation.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.