23 Jul

Scrierea cu regularitate are beneficii psihologice!

“Un om care scrie nu e niciodată singur.”

Paul Valery

Mulți dintre noi, când încercăm să ne imaginăm un scriitor, vedem un pustnic ciudat, cocoșat peste un birou, într-un fel de bordei, înconjurat de ghemotoace de hârtie presărate peste tot, ca urmare a faptului că lucrează cu frenezie la următorul mare roman.ImagineScriitor

Dar, scrisul înseamnă ceva cu mult mai mult.

 Toți cei care scriu, își pun gândurile în pagină chiar dacă majoritatea nu riscă să ajungă să fie confundați cu Hemingway sau cu Rebreanu.

În foarte multe cazuri, scrisul este un util instrument de gândire, exprimare și creativitate și se realizează simplu fără “bordei”.

Scrierea practicată cu regularitate are multe beneficii nebănuite.

Ipostazele terapeutice ale scrisului

Multe dintre cercetările cu privire la scris și fericire se ocupă cu “scrierea expresivă” care înseamnă așternerea pe hârtie a tuturor gândurilor și simțămintelor privitoare la noi înșine, la un moment dat.

Chiar și blogging-ul, deși blogerul poate aborda o diversitate de teme  și nu numai gândurile și simțămintele personale, “oferă, ca valoare terapeutică, beneficii similare”.

“Scrierea expresivă atrage după sine o stare de spirit îmbunătătită, o stare de bine, și niveluri reduse de stres pentru cei care o fac în mod regulat”, spune Adam Grant, profesor la Wharton School of the University of Pennsylvania.

Tot el spune că: “Cercetările profesorului Laura A. King, de la catedra de științe psihologice ale University of Missouri, Columbia, arată că scrisul despre atingerea țelurilor și despre visuri îi poate face pe oameni mai fericiți și mai sănătoși…..Și eu, împreună cu Jane Dutton (profesor la University of Michigan – n.n.)  am constatat că oamenii cu joburi stresante care, au condus câteva zile un jurnal cu privire la modul în care activitatea lor evolua, au reușit, în următoarele două săptămâni, să-și mărească, cu 29%, realizările orare.”WritingKeepssane

Unele persoane, folosesc cu poticneli cuvintele și asta le creează dificultăți în a descrie sentimente, în a face schimb de experiență și în a comunica cu ceilalți.

A fi capabili să aprofundăm gândurile doar în mintea noastră dar, să ne poticnim atunci când vorbim, este frustrant în cel mai înalt grad. Din fericire, scrisul regulat pare a oferi o oarecare atenuare a acestui gen de frustrări.

În cazul științelor exacte, cum este matematica, e un lucru verificat faptul că scrisul ajută oamenii să-și comunice mai eficient idei extrem de complexe.

În mod evident, în asemenea cazuri, mâna este forțată să scrie eliminându-se sintagma “sună bine în capul meu”; se întâmplă să fie așa deoarece proza, spre deosebire de creier, nu trece cu vederea abstracțiunile neclare.

Scrisul ne poate ajuta să gestionăm vremurile grele

Într-un studiu care a urmărit inginerii recent concediați, cercetătorii au descoperit că acei ingineri care s-au angajat în mod constant în scriere expresivă au fost în stare să găsească un alt loc de muncă mai repede.

Profesorul Adam Grant arată că: “Inginerii care și-au așternut pe hârtie gândurile și sentimentele cu privire la pierderea locurilor de muncă au prezentat mai puține sentimente de furie și ostilitate față de fostul angajator. De asemenea, ei s-au dedat mai puțin băuturii. Într-un  interval de opt luni de la concediere, în timp ce dintre inginerii din grupurile de control au fost reintegrați cu normă întreagă mai puțini de 19%, din grupul celor care s-au apucat de scriere expresivă au reușit să se reintegreze mai mult de 52%”.

Conform unui studiu mai vechi, încă 6 luni după niște evenimente nefaste scrierea expresivă îi face pe cei în cauză mai deprimați însă nu blocați în păienjenișul gândurilor traumatizante.

O persoană aflată într-o asemenea situație a remarcat, “Deși nu am vorbit cu nimeni despre ceea ce am scris, am fost în cele din urmă capabil să mă ocup de ea (de traumă – n.n.), lucrând cu durere, în loc de a încerca să o blochez. Acum, nu-mi mai produce durere să mă gândesc la ea.”

În acest context, se pare că sincronizarea joacă un rol important pentru ca scrierea expresivă să aibă un impact.

Dacă se forțează momentul începerii scrisului, se poate întâmpla ca unele lucruri să se agraveze, dar dacă scrisul este o activitate care este angajată în mod natural, apar și beneficiile.

Scrierea și recunoștința

După cum au remarcat autorii unui studiu, subiecții care au scris o dată pe săptămână despre lucrurile bune din viața lor, au fost mai optimiști și mai motivați față de situația lor curentă și viitorul lor.EfectulRecunostintei

Este interesant însă că, pentru cei care scrierea despre ei înșiși a devenit un obicei cotidian, beneficiile au fost minime.

Acest lucru are o explicație simplă: orice activitate, făcută prea des, poate fi percepută ca lipsită de sinceritate sau pur și simplu plictisitoare.

Se pare că soluția corectă este de a reflecta și de a scrie despre recunoștință în mod regulat, dar nu foarte des.

Scrierea ne ajută să gestionăm “fișierele mentale”

Vi s-a întâmplat vreodată să aveți prea multe fișiere deschise deodată pe Internet?

La un moment dat, tab-urile deschise devin o “casă de nebuni” care distrage atenția.

La fel se întâmplă și în creierul nostru în momentele când pare că s-au deschis prea multe tab-uri simultan, drept rezultat al încercării de a jongla mental, în același timp, cu prea multe gânduri.

Fixarea în scris a ideilor le dă formă și ne permite să ne luăm apoi gândul de la ele, eliberând “lățime de bandă” și astfel împiedică blocajul asemănător cu cel de pe calculator.

Desigur, notele scrise nu trebuie să ne facă să nu mai lucrăm la ceva doar pentru că am “arhivat” ideea sub forma unor asemenea note sau schițe. Este mult mai probabil că vom continua să dezvoltăm ideile scrise, deoarece însăși scrierea lor constituie un indiciu al intenției de a începe lucrul.

Scrierea și învățarea

Informațiile noi se lipesc mai bine atunci când, sunt învățate ca și cum ar trebui transmise altora sau transcrise folosind propriile cuvinte.

Acest lucru este pe deplin înțeles doar de aceia dintre noi care, dând ascultare sfaturilor unora dintre profesorii lor, au învățat mereu cu “creionul pe hârtie”.

Este necesară o anumită disciplină pentru a crea un loc de scris interesant care să solicite individului să fie receptiv și să găsească noi surse de informații, inspirație, și înțelegere: cărți, podcast-uri radio și clipuri video, din care, mai târziu, prin scriere să poată învăța ceva nou.

Și numai simpla administrare a unor idei bune poate încuraja gândirea mai profundă și cercetarea și poate înlătura, din minte, perioadele de haos și confuzie.

Aceasta este probabil calea și spre găsirea unicului subiect care contează de fapt pentru noi.

Dar, ne putem permite să abordăm mai eficient idei mari, numai după înfăptuirea unui volum serios de muncă.

Scriind ceva timp despre un anumit subiect putem ajunge în ipostaza să folosim gânduri mai vechi, materializate în scrieri, pentru a dezvolta idei la o scară mai generoasă.

Mai mult ca sigur că mulți scriitori au fost și în situația să fi scris un paragraf care i-a condus apoi la un eseu care, la rândul lui a generat o serie de articole iar acestea din urmă, au condus la o carte.

Scrisul și leadership-ul

Cu toate că lumea pare acum derutată de potopul “brandurilor personale”, există oportunități, cu adevărat interesante, oferite de faptul că “oricine poate publica”.

Capacitatea de a produce un impact la scară mare numai prin cuvintele noastre este un concept uluitor.

Când cineva ne trimite un e-mail de mulțumire pentru munca noastră și pentru contribuția la dezvoltarea sa, ne produce un mic șoc creativ.

În același timp, și critica, inclusiv cea nejustificată, este bine venită deoarece generează o mai atentă aplecare asupra textelor ce se scriu.

Dar, pe lângă toate acestea, scrierile însoțite de un impact la scară mare pot conduce la o schimbare de atitudine a autorului lor, față de “leadership”.

Feedback-ul pozitiv poate conduce nu numai la recunoștință și motivație suplimentară pentru cel care scrie ci și la apariția tentației de a face parte din leadership.

Oricum, să nu uităm că scrierea, chiar și numai cea expresivă, este o cale spre o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

  1. lifehacker.com/the-psychological-benefits-of-writing-regularly-1783693547?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits
  2. king.socialpsychology.org/publications
  3. www.wisegeek.com/what-is-expressive-writing.htm#didyouknowout

        4. scapadefrica.ro/scrierea-expresiva-cum-scapi-de-emotii-cand-nu-poti-merge-la-psiholog/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.