13 May

Smartphone-ul “dăunează grav” relației de cuplu

Au apărut telefoane mobile inteligente, unele mai inteligente chiar decât posesorii lor.”

Valeriu Butulescu

Eufemistic vorbind, am putea spune că avem o relație intimă cu telefoanele noastre inteligente. Dormim cu ele, mâncăm cu ele și le purtăm în buzunarele noastre.

Potrivit datelor recente, le verificăm, în medie, de 47 de ori pe zi – de 82 de ori persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Cu alte cuvinte, ne sunt tare dragi.

De iubit le iubim pentru un motiv bun: ne spun ora, vremea și chiar pașii pe care i-am făcut. Ne păstrează o serie de date, ne distrează cu muzică și ne conectează cu familia și cu prietenii. Ele răspund la întrebările noastre și pot alunga sentimentele de singurătate și de anxietate.

Dar, atașamentul față de telefon uneori merge prea departe – atât de departe încât poate interfera cu dragostea umană – vechea intimitate cu persoana care trăiește și respiră alături de noi, care este partenerul nostru de viață.

Conflictul dintre dragostea pentru telefon și dragostea umană a devenit atât de comun încât a generat chiar și cuvinte noi cum ar fi “phubbing” care înseamnă ignorarea partenerului în favoarea telefonului (phone + snubbing).

Este vorba de phubbing atunci când unul din parteneri:

– își păstrează telefonul în raza vizuală;

– menține contactul vizual cu ecranul telefonului în timp ce se poartă o conversație;

– își verifică telefonul mobil la orice pauză în discuție.

Toate aceste manifestări transmit, de fapt, un mesaj implicit: “găsesc telefonul (sau ceea ce îmi arată el) mai interesant decât ești tu”.

La capitolul cuvinte noi, mai adăugăm că intruziunea oricărui tip de tehnologie în relația de cuplu a fost denumită „technoference”.

Dr. James Roberts, profesor de marketing la Universitatea Baylor, SUA, arată că distragerile cauzate de folosirea telefonului mobil, în preajma partenerului de viață, scad satisfacția acestuia în relație și pot duce la depresie.

Într-un studiu din 2016, publicat în revista americană Psychology of Popular Media Culture, 70% dintre femeile participante la studiu (143), au dezvăluit că telefoanele inteligente le-au afectat negativ relația de cuplu.

Mai mult de o treime dintre ele, au declarat că partenerul lor răspunde la notificările venite pe telefon, chiar și în mijlocul conversațiilor iar un sfert din ele au menționat că el butonează telefonul în timpul conversațiilor.

Femeile care au raportat niveluri ridicate de interferență a tehnologiei în relațiile cu partenerii lor s-au declarat mai puțin mulțumite de relațiile lor de cuplu și de viața lor în general.

Însă, nu doar femeile se consideră a nu fi respectate din cauza telefoanelor inteligente. Profesorul Roberts, a intervievat 175 de bărbați și femei despre modul cum utilizează partenerii lor smartphone-urile.

Aproape jumătate dintre respondenți, 46 %, au arătat că sunt ignorați de aceștia din cauza telefonului. Persoanele care au raportat niveluri mai ridicate de ignorare din cauza telefonului au indicat, de asemenea, niveluri mai ridicate de conflict în interiorul relației.

Putem trage concluzia că, în încercarea noastră de a fi conectați cât mai bine prin tehnologie, de fapt ajungem să ne ignorăm partenerii și întrerupem o conexiune biologică de “bandă largă”.

În ultimul timp însă, “oamenii încep să realizeze că ceva nu este în regulă”, spune Sherry Turkle, profesor la Massachusetts Institute of Technology. “Ei nu știu neapărat ce e de făcut, dar sunt deschiși schimbării”.

Judith Bell, consultant în domeniul leadership-ului și cofondator al organizației Relationships That Work din Novato, California, a observat la clienții ei încercări în a începe să respecte limitele privind folosirea telefonului. “Acum își închid telefoanele atunci când se află în sesiune. Cu câțiva ani în urmă, s-ar fi lăsat întrerupți.”

“Dacă vă simțiți frustrați de intruziunile telefonului în relația dumneavoastră, discutați cu partenerul, dar fiți pozitivi. Accentuați avantajele de a fi mai conectați”, spune doamna Bell. „Decât să dictați partenerului ce ar trebui sau nu ar trebui să facă, încercați mai degrabă o abordare precum: Îmi place să vorbesc cu tine, dar când verifici în mod constant telefonul este greu să avem o conversație plăcută ”.

Menționăm câteva dintre modalitățile, sugerate de specialiștii menționați, de a vă despărți, suficient de mult, de telefon pentru a vă reconecta cu partenerul.

Desemnați zone “fără celular” în casa dumneavoastră. Împreună cu partenerul/partenera, decideți care zone ale locuinței (de exemplu camera de zi sau bucătăria), ar trebui să fie fără tehnologie. Luați în considerare și posibilitatea eliminării utilizării telefonului în mașină, astfel încât să puteți dedica acel timp unul-altuia pentru a discuta despre tot ce vă interesează.

Încercați un dormitor fără telefon timp de o săptămână. Într-adevăr, este distractiv să verificați Facebook-ul sau Twitter-ul înainte de culcare sau când aveți insomnie dar, puteți discuta mult mai plăcut cu partenerul/partenera de viață dacă telefonul se găsește în altă parte. Și țineți cont că, actul de a favoriza relația de cuplu, față de telefon, transmite un mesaj clar.

“Cumpără niște ceasuri de alarmă de modă veche pentru noptiera ta”, sugerează la rândul ei dr. Sherry Turkle. “Puneți-vă telefoanele în bucătărie într-un coș.”

Nu vă puneți telefoanele pe masă. Când mâncați, acasă sau într-un restaurant, nu vă puneți telefoanele pe masă. Potrivit unui studiu publicat anul trecut în jurnalul Environment & Behavior simpla prezență a unui telefon mobil – cu posibilitatea de a țârâi sau a vibra în orice moment – poate inhiba fluxul liber al conversației.

Cercetătorii au examinat modul în care conversațiile dintre două persoane au fost influențate de telefoanele mobile. Atunci când, în timpul unei conversații, “era prezent” un telefon, partenerii au evaluat conversația ca fiind mai puțin satisfăcătoare și au raportat mai puține sentimente de preocupare empatică decât atunci când au lipsit telefoanele.

Practicați un protocol al telefonului. Atunci când trebuie să vă uitați la telefon, anunțați că veți face acest lucru. Ceva de genul “Voi verifica un mesaj important/scorul/vremea în două minute”, arată curtoazia și indică partenerului/partenerei dumneavoastră că sunteți conștient(ă) de faptul că atenția vă va fi îndreptată temporar în altă parte. Asta vă face, de asemenea, să deveniți mai atenți la cât de des vă verificați telefonul atunci când sunteți în doi.

Dacă slujba partenerului/partenerei dumneavoastră necesită disponibilitate în permanență, discutați limitele rezonabile care să satisfacă atât obligațiile față de locul de muncă, cât și pe dumneavoastră.

“Marea provocare este că oamenii nu vorbesc suficient despre aceste probleme”, a spus Daniel Ellenberg, psihoterapeut, coleg cu doamna Bell la Relationships That Work.

În cazul în care partenerul/partenera dumneavoastră pare reticent(ă) în a renunța la obiceiurile înrădăcinate legate de telefon, gândiți-vă să apelați la părerea obiectivă a cuiva credibil. Decât să amenințați cu degetul, mai degrabă sugerați un compromis: să uitați amândoi obiceiurile legate de telefon.

“Cuplurile trebuie să formeze o alianță și să decidă împreună care sunt noile reguli”, mai recomandă doamna Turkle.

Dr. David Greenfield, profesor la Universitatea din Connecticut și fondator al Center for Internet and Technology Addiction, a dezvoltat un test simplu, Smartphone Compulsion Test, pentru a determina dacă utilizarea telefonului de către o persoană este “problematică”. Scorul la testul respectiv este cel mai bun judecător, așa că nu strică să-l încercați.

Vom încheia citându-l pe actorul și scriitorul american Dave Willis:

Răspundeți întotdeauna la telefon atunci când vă sună soţul/soţia şi, ori de câte ori posibil, încercaţi să lăsaţi telefonul deoparte când sunteţi împreună.

Aplicarea acestei recomandări vă va aduce, în mod cert, cel puțin o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.nytimes.com/2017/05/02/well/mind/the-phones-we-love-too-much.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.unica.ro/relatia-ta-scartaie-telefonul-e-de-vina-169684

3.www2.deloitte.com/us/en/pages/technology-media-and-telecommunications/articles/global-mobile-consumer-survey-us-edition.html

4.psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=2014-52280-001

5.academicminute.org/2016/09/james-roberts-baylor-university-is-cell-phone-addiction-real/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.