18 May

Știți că neparticiparea la vot este o gravă greșeală privind educația copiilor?

„Niciodată nu se spun mai multe minciuni decât în timpul războiului, după vânătoare și înainte de alegeri.”

Otto von Bismarck

 

Despre ce greșeală poate fi vorba? Este trist să observăm că lumea pare să fie “năpădită” de generații de copii și tineri concentrați numai pe ei înșiși.

Problemele lor sunt: ce lucruri vor să-și cumpere, ce vacanțe își doresc, la ce facultate doresc să meargă ș.a.m.d.

“Uneori totul pare ca și cum noi, părinții, am pregăti o lume a narcisiștilor…” Această observație am preluat-o de la dr. Esther Wojcicki, profesor de jurnalism și pedagog american care dispune de o vastă experiență educativă, dovedită de faptul că fetele ei (trei) s-au dovedit a fi oameni realizați, generoși și capabili, care au ajuns la vârful unor profesii ultra-competitive, dominate de bărbați.

“…Nu cred că este o exagerare să spun că părinții excesiv de protectori au jucat un rol important în asta…” mai spune domnia sa.

În deceniile sale de experiență ca mamă, bunică și educator, doamna Wojcicki a identificat câteva valori fundamentale care îi ajută pe copii să aibă succes.

Una dintre aceste valori este bunătatea dar, din păcate, este una pe care unii părinți nu reușesc să o transmită copiilor.

Domnia sa a fost toată viața convinsă că are datoria să facă un bine comunității căreia i-a aparținut și, legat de asta, spune:  “Dacă toată lumea doar stă și vorbește, nimic nu se face.” Acest crez le-a influențat pe fiicele ei pentru că au văzut cum mama lor a servit cu adevărat comunitatea ei și nu s-a rezumat la a teoretiza problema.

O serie de studii, au confirmat ideile dr. Esther Wojcicki privind impactul profund pe care îl are o asemenea mentalitate și atitudine a părinților asupra stării de bine a copiilor.

Astfel, potrivit unui studiu, întreprins în Canada în anul școlar 2011-2012, cei 106 elevi, participanți la studiu, care s-au oferit să se ocupe de copii mai mici, au evoluat pozitiv în ceea ce privește comportamentele empatice și altruiste, au scăzut mult în privința stărilor de spirit negative și, în timp, au prezentat cele mai mari scăderi ale riscului cardiovascular.

Un studiu, realizat în India în 2016, a condus la concluzia că voluntariatul poate fi asociat cu o serie de efecte psihologice pozitive asupra celor implicați. Efectele pozitive s-au constatat însă nu numai în privința sănătății mintale și a stării generale de sănătate ci și în privința consolidării conexiunilor și integrării sociale efective. Adolescenții care s-au angajat în activități de voluntariat s-au implicat mult mai puțin în comportamente ilegale și au avut mai puține condamnări și arestări când au ajuns la vârsta maturității.

Dar câți dintre noi, în calitate de părinți, se gândesc la cele de mai sus? Câți dintre noi susținem cauze și le arătăm copiilor noștri, prin propriul nostru comportament, cum să luptăm pentru comunitățile noastre?

Pe de altă parte, câți copii sunt atenți la provocările timpului în care trăiesc și găsesc o modalitate de a lua parte la rezolvarea lor?

Foarte mulți dintre ei cresc, simțindu-se și considerându-se că sunt centrul universului. Ei tind să se concentreze pe bani, pentru că au fost învățați că banii îi vor face fericiți și împliniți.

În acest context, doamna profesor Wojcicki critică mentalitatea americană, conform căreia: “Te îmbogățești, apoi nu mai trebuie să faci nimic. Stai pe o plajă. Ieși la câte o cină scumpă. Te duci la Las Vegas. Dar aceste tipuri de activități îi fac pe oameni narcisiști și dependenți de droguri.”

O asemenea mentalitate este specifică și multor tineri de la noi care își fac griji pentru ei înșiși înainte de oricine altcineva. Ei nu prioritizează binele comunității, nu luptă pentru cauze sociale și nu urmăresc să aibă o viață cu sens și scop. Evident că în rândurile lor se află și beizadelele nomenclaturii politice de astăzi.

Acești tineri învață din fragedă pruncie că nu trebuie să aibă alt scop decât acela de a căuta bani și posesiuni pentru că asta îi va face fericiți.

Legat de asta dr. Esther Wojcicki arată: “Dar dacă există un lucru pe care îl știu, acesta este: Sunteți cel mai fericit – și cel mai folositor pentru societate – atunci când faceți lucruri pentru a-i ajuta pe alții.”

Probabil că majoritatea familiilor au posibilitatea de a povesti copiilor lor despre momente din viața lor în care s-a materializat impulsul natural de a-i ajuta pe cei din jur respectiv, de a servi comunității din care fac parte.

Dacă totuși nu este așa, un bun început, pentru a-i educa pe copii în spiritul acesta este prezentarea la vot. Atitudinea de respingere a participării la vot cu motivații de genul “Nu-mi pasă!”, “Nu mă interesează!”, “Nu are niciun rost!” are un efect negativ asupra educației și în ultimă instanță asupra viitorului copiilor.

În general, pentru educația corectă a copiilor, principalul lucru este atitudinea permanent corectă a părinților.

De asemenea, este inestimabilă forța exemplului personal. Părinții care fac voluntariat în comunitatea din care fac parte pot fi aproape siguri, de efectul pozitiv al acestei activități asupra copiilor.

Pretutindeni există o problemă care trebuie rezolvată, cineva sau un grup care trebuie sprijinit și pentru care merită de luptat. Este într-adevăr o modalitate de a fi în lume, iar atunci când vine vorba de copiii noștri, este util să le prezentăm această perspectivă cât mai devreme posibil.

Așa îi ajutăm să devină adulți altruiști, perfect integrați în societatea din care fac parte iar acest rezultat ne va oferi multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.cnbc.com/2019/05/08/i-raised-2-successful-ceos-and-a-doctor-here-is-one-if-the-biggest-mistakes-parents-make.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1655500

3.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5197933/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.