27 Oct

Știți câte cărți am putea citi într-un an în timpul pierdut cu fleacuri?

„Găsesc televiziunea foarte educativă. De fiecare dată când cineva deschide televizorul mă duc în altă cameră să citesc o carte.

Julius Henry „Groucho” Marx

 

În articolul precedent făceam un fel de apologie cititului, menționând virtuțile sale. În acest context, probabil că unii cititori s-au gândit că “totul sună frumos dar, în lumea actuală, cu heirupismul  vieții de zi cu zi, când să mai citesc?”

Warren Buffett, unul dintre cei mai bogați (probabil și foarte ocupați) oameni din lume, citește foarte mult, afirmând adesea că, în perioada sa de formare devora peste 600 de pagini pe zi, putând ajunge și la 1000!

Când cineva l-a întrebat despre secretul succesului său în afaceri, Buffett a arătat spre un teanc de cărți și a spus: “Citiți 500 de pagini ca acestea în fiecare zi… Toți o puteți face, dar…”

O persoană medie, să-i zicem Gheorghe, auzind sfatul lui Buffett, ar reacționa, probabil, spunând: “Nici vorbă! Asta este imposibil!”

Oare îndemnul „Toți o puteți face!”, din recomandarea miliardarului, conține ceva realist?

Bineînțeles, nu trebuie să uităm că el este o personalitate de top deci, performanțele sale, și în domeniul cititului, se înscriu în mod cert în rândul performanțelor strălucite.

Cititul a 500 de pagini pe zi înseamnă 365 x 500 = 182.500 de pagini pe an, adică circa 730 de cărți (am considerat că întinderea medie a unei cărți de non-ficțiune, preferate probabil de el, este de 250 de pagini).

Pornind de aici, sunt convins că, pentru o persoană obișnuită cititul unui număr de aproximativ 180 de cărți pe an, cam un sfert din performanța lui Warren Buffett, nu ar însemna ceva extraordinar. Oricine o poate face. Se poate dovedi prin câteva calcule simple.

Gheorghe, și în acest caz, ar continua, probabil, fără să se gândească prea mult, să găsească motive pentru a-și justifica punctul de vedere.

Aceste motive ar putea fi de genul “Sunt prea ocupat”, “Nu sunt destul de inteligent” sau “Cărțile nu sunt pentru mine”.

Dar să judecăm mai profund! Mai întâi să vedem de cât timp este nevoie pentru citirea a 180 de cărți pe an?

Așa cum se poate vedea la accesarea oricărui articol, și de pe acest blog, programul de calculator indică timpul estimat pentru citirea numărului de cuvinte ale articolului respectiv (de exemplu, pentru cele 1436 de cuvinte ale articolului precedent, timpul de citire indicat este de 5,45 minute).

Programul ia în calcul, în acest caz, o viteză de citire de aproximativ 260 de cuvinte pe minut. În general, viteza medie de citire se consideră că este cuprinsă între 200 și 400 cuvinte pe minut. (Oricine își poate determina viteza de citire cronometrând durata de citire a unui text cu un număr de cuvinte cunoscut.)

Aici mi se pare interesant de menționat că John Kennedy, fostul președinte american, a fost unul dintre cei mai rapizi cititori din lume. El era capabil să citească 12.000 de cuvinte pe minut.

O carte obișnuită (de ficțiune) are în medie cam 64.000 de cuvinte (sigur nu este vorba de cărți precum Război și pace, a lui Lev Tolstoi, care are 587.287 de cuvinte sau seria Harry Potter care are peste 1.000.000 de cuvinte etc.).

Prin urmare, 180 de cărți înseamnă 180 x 64.000 = 11.520.000 de cuvinte. Citirea lor ar necesita un timp de 11.520.000 : 300 = 38.400 minute (am folosit o viteză medie de citire de 300 de cuvinte/minut) sau, 38.400 : 60 = 640 ore.

Deci, într-un an, ca să citim 180 de cărți, ar trebui să petrecem aproximativ 640 de ore citind. Vi se pare mult?

Este posibil să apară un blocaj în mintea noastră: “asta înseamnă cam 100 de minute pe zi?”. De unde să ne luăm 100 de minute pe zi pentru citit?

Un studiu realizat în 2013 de cei de la Morgan Stanley  (una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, cu sediul în New York) în 30 de țări (“bineînțeles”, România  nu figurează printre țările luate în studiu) relevă faptul că oamenii petrec zilnic în medie 141 de minute pe telefon și 50 de minute pe tabletă.

Variațiile sunt însă destul de mari de la o țară la alta. De exemplu, cel mai mult timp și-l petrec pe gadgeturi indonezienii iar cel mai puțin italienii.

Indonezia

(minute)

Italia

(minute)

Ungaria

(minute)

TV

132

89

98

Laptop + PC

117

85

112

Smartphone

181

109

90

Tablet

110

34

48

Total

(minute)

540

317

348

Deoarece noi nu figurăm în studiu, situația de la noi o putem considera similară cu cea a vecinilor noștri unguri cu care, din punctul de vedere urmărit, probabil, ne asemănăm.

Cele aproape 200 de minute pe zi petrecute pe telefon și tabletă, conform studiului menționat, relevă faptul că lumea își pierde circa 1200 de ore pe an, cu fleacuri fără valoare. În timpul acesta a-ar putea citi circa 300-400 de cărți din care, în mod cert, se pot învăța mult mai multe.

Acesta este adevărul simplu din spatele citirii: nu este așa de greu și oricine ar putea să-și facă timp, pentru a citi mai mult, dacă ar dori. Partea, să-i zicem înfricoșătoare, parte pe care poate toți o ignorăm, este că suntem prea dependenți, prea slabi și prea sustrași de la a face ceea ce știm cu toții că ar fi mai important de făcut.

Pentru a citi mai mult ar trebui să “rupem” din timpul consacrat telefonului,  Facebook-ului, Twitter-ului sau unor seriale fără valoare.

Este adevărat, este ușor să faci teorie sau să dai sfaturi. Mai greu este cu practica.

Mass-media este concepută pentru a ne face dependenți și depășirea acestei dependențe poate fi la fel de dificilă ca renunțarea la droguri.

Un prim pas care ne-ar putea ajuta în creșterea timpului petrecut cu cititul ar fi cel care ar face ca mediul nostru să fie în concordanță cu dorința noastră. Altfel spus, ar trebui să eliminăm toate acele lucruri din ambianță care ne pot distrage atenția și să punem cărțile cât mai la îndemână ca să le facem cât mai ușor de accesat.

O altă schimbare salutară ar fi cea legată de obiceiurile noastre. Dacă obiectivul nostru este de a citi mai mult, nu putem fi pretențioși în legătură cu locul în care citim sau cu mediile pe care le utilizăm pentru citit fie că este vorba de cărți clasice (pe suport de hârtie), cărți în format electronic, audiobook-uri etc. Iar cititul poate să aibă loc și pe bănci în parc, în autobuze… oriunde.

Și, ca să mai atenuez impactul ideii că ar fi necesar să citim 180 de cărți pe an, cred că și cititul unei cărți pe săptămână, adică 52 de cărți pe an, ne poate furniza multe picături de fericire.

 

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.qz.com/895101/in-the-time-you-spend-on-social-media-each-year-you-could-read-200-books/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.efoartebine.ro/cum-sa-citesti-50-de-carti-intr-un/

3.www.yoda.ro/mobile/cat-timp-pierzi-zilnic-pe-telefon-te-vei-speria-cand-o-sa-afli.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.