22 Dec

Știți cum se fac căsătoriile pe termen lung mai fericite?

Dragostea pare să fie cea mai rapidă și totuși cea mai lentă dintre toate împlinirile. Nici un bărbat și nici o femeie nu știu cu adevărat ce este dragostea perfectă până când nu depășesc pragul unui sfert de secol de căsătorie.”

Mark Twain

 

Mi-am asumat scrierea acestor rânduri pornind de la faptul că și căsătoria mea se înscrie în rândul celor pe termen lung (am sărbătorit 40 de ani în 2018) și fericite.

Se pare că o asemenea căsătorie, lungă și fericită, se aseamănă cu o comedie romantică, rulată cu încetinitorul, ajungând astfel să se desfășoare de-alungul câtorva decenii.

În primii câțiva ani de căsătorie conflictele sunt frecvente dar, “vremea emoțională” se schimbă, în cele din urmă, din „cer variabil” către un “cer mai mult senin”.

Potrivit unui studiu recent al unor cercetători psihologi de la University of California, Berkeley, umorul, tachinarea prietenoasă, glumele și ghidușiile devin în timp tot mai răspândite iar criticile și certurile se diminuează.

La aceste constatări s-a ajuns după ce psihologii au examinat schimbările, legate de vârstă, în comportamentul emoțional al unui eșantion de cupluri, mai în vârstă, pe o perioadă de 13 ani.

Au fost astfel examinate 87 de cupluri care erau fie în grupul de vârstă mijlocie (40-50 de ani, căsătorite de cel puțin 15 ani), fie în grupul mai în vârstă (60-70 de ani, căsătorite de cel puțin 35 de ani).

Cuplurile au fost angajate, fără o pregătire prealabilă, în conversații de câte 15 minute despre zone de dezacord din căsătoria lor.

Comportamentele emoționale din timpul conversațiilor au fost codificate în sistemul SPAFF (Specific Affect Coding System), pentru a li se asigura obiectivitatea.

Analizele acestor comportamente au arătat că, atât pentru soți, cât și pentru soții, odată cu vârsta, comportamentul emoțional negativ (în principal ostilitatea, retragerea în apărare, teama/tensiunea și văicăreala) a scăzut, iar comportamentul emoțional pozitiv (în principal umorul, entuziasmul și validarea) a crescut.

Katharine Hepburn și Henry Fonda în “Pe lacul auriu”

Aceste descoperiri confirmă teoriile bazate pe unele constatări anterioare, obținute tot prin studiu longitudinal (de-alungul timpului) al comportamentelor emoționale codificate, care sugerează că emoțiile pozitive cresc și emoțiile negative scad odată cu vârsta.

În același timp, autorii studiului, profesorul de psihologie Robert Levenson de la University of California, Berkeley și doctor Alice Verstaen, de la VA Puget Sound Health Care System, subliniază că studiul contrazice teoria că într-o relație lungă emoțiile pozitive se estompează de-a lungul timpului.

În schimb, concluziile studiului se potrivesc foarte bine cu alte studii longitudinale recente care, pentru căsniciile lungi prezintă un model de fericire care grafic are forma literei U (o parte descendentă urmată de una ascendentă).

Autorii au recunoscut însă că, întrebările despre modul în care uniunile maritale se schimbă și despre diferiții factori care declanșează unele răsturnări de situație nu și-au găsit încă răspuns.

Foarte important este că, glumele și umorul blând nu au fost singurele comportamente “eroice” care au apărut în abundență mai mare în căsătoriile pe care le-au urmărit cercetătorii.

Toate modurile de comportament pozitive pe care le putem adopta față de cineva devin mai evidente odată cu trecerea anilor dar, în primul rând, umorul, entuziasmul și validarea (ascultarea și înțelegerea activă a partenerului).

Criticile ca și obiceiurile cu adevărat toxice care produc blocaje generatoare de divorț au scăzut. Bărbații au demonstrat mai puțină nervozitate iar femeile mai puțin dispreț.

Unul din rezultatele studiului a confirmat însă percepțiile mai triste despre căsătorii: partenerii cuplurilor mai în vârstă nu au mai fost afectuoși unul cu altul. Ei nu au mai schimbat același număr de declarații și complimente ca și de-a lungul anilor.

Dar, în acest context, se poate vorbi și de o parte bună a lucrurilor: “aceste traiectorii”, conform cercetătorilor, “oferă suport pentru ideea că iubirea evoluează ca vârsta adulților”.

Conform studiilor psihologice cuplurile încep cu un sentiment de iubire pasională care se transformă în timp în “dragoste companională ” (o afecţiune mai liniştită, bazată mai degrabă pe ataşament, compatibilitate, apreciere şi încredere).

Umorul, conform cercetătorilor este, fără îndoială, o expresie a celui de-al doilea fel de devotament.

Trebuie spus că studiul are și unele limite, cum ar fi, de exemplu, o dimensiune relativ mică a eșantionului cercetat precum și faptul că s-a ocupat doar de situații medii.

Bineînțeles nu trebuie să ne scape nici observația că, umorul prietenos nu este o garanție a longevității unei relații.

În acest sens, nu este deloc dificil să indicăm, chiar dintre cunoscuții noștri, cupluri care au supraviețuit deceniilor, fără un indiciu al râsului sau al năzbâtiilor împărtășite, precum și cupluri care s-au desfăcut în ciuda unui coeficient sănătos de umor și comportament compasional.

Cu toate acestea, punctele forte ale studiului, comparativ cu cercetări similare, îi dau credibilitate maximă.

Unul din aceste puncte forte îl constituie faptul că interacțiunile cuplurilor au fost codificate de un observator, astfel încât rezultatele nu s-au bazat pe lucruri autodeclarate.

De asemenea, comportamentele cuantificate de echipa de cercetători, nu au folosit construcții subiective incluzând cuvinte precum “satisfacție” sau “fericire”.

Dar, poate că principala concluzie a studiului este aceea că toată lumea se ia un pic prea în serios.

De aceea, merită ca data viitoare, când vă veți ciorovăi cu persoana cea mai importantă din viața dumneavoastră, să vă amintiți, că ar trebui să căutați partea de umor a situației generatoare de diferend.

Legat de asta, îmi stăruie în minte, făcându-mă să zâmbesc, faptul că în urmă cu un an, în miezul verii (aici în emisfera sudică), ne-am ciorovăit cu a mea consoartă în privința modului în care să mă îmbrac pentru un spectacol de balet (Spărgătorul de nuci) de matineu. Când ne-am ocupat locurile în sala de spectacol (cu vreo 1000 de locuri), arhiplină, am identificat, printre spectatori, un singur domn, în costum închis la culoare și cu cravată, așa cum am vrut eu să merg.

Încercați să vedeți în motivele eventualelor voastre ciorovăieli (sper că nu mai frecvente ca săptămânale) doar o glumă pusă la cale de partener/parteneră. Este sigur că astfel veți avea parte de multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.qz.com/quartzy/1488362/researchers-found-one-way-that-marriages-get-happier-over-time/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30489098

3.qz.com/1315193/how-happiness-in-marriage-changes-over-time/

4.qz.com/950935/theres-an-easy-way-to-be-funnier-and-more-genuine-without-turning-into-a-jerk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.