27 Apr

Știți de ce rezistăm greu, sau deloc, ispitelor?

Singura modalitate de a te elibera de ispită este să-i cedezi.”

Oscar Wilde

 

Răspunsul la întrebarea din titlu nu este greu de dat: din cauza unui autocontrol deficitar sau chiar a lipsei lui.

Uneori, auzindu-i pe unii fumători, mai ales pe cei din propria-mi familie, cum “își toarnă cenușă în cap” spunând că, deși au vrut, nu au reușit nicicum să se lase de fumat, le spuneam că stau foarte prost la capitolul autocontrol.

Psihologii zilelor noastre s-ar putea să nu împărtășească această părere și mi-am dat seama, documentându-mă pe această temă, că am greșit.

Ființele umane sunt într-adevăr slabe când se pune problema de a rezista tentației, dar lucrurile nu se pot schimba așa cum poate am fi tentați să credem.

“Autocontrolul nu este un mușchi moral special”, spune dr. Brian Galla, psiholog la University of Pittsburgh.

Dr. Kentaro Fujita, psiholog la Ohio State University, studiind autocontrolul (a căutat răspunsul la întrebări cum ar fi: De ce fumătorii continuă să fumeze deși cunosc riscurile fumatului pentru sănătate?; De ce unii cheltuie mai mulți bani decât își pot permite?; De ce persoanele care aplică în alimentație unele diete sunt atât de ispitiți de alimentele pe care ar trebui să le evite?) a ajuns la următoarea definiție: “Reținere care reclamă efort, în care te lupți cu tine însuți și avantajele căruia sunt supraapreciate”.

Nu este singurul care crede că avantajele autocontrolului sunt supraapreciate și mai mulți cercetători spun că nu ar trebui să ne simțim atât de vinovați când ne lăsăm pradă ispitelor.

Studiile au constatat că încercarea de a învăța pe oameni să reziste tentației fie că are doar câștiguri pe termen scurt fie se soldează cu un eșec total. “Nu prea suntem foarte buni la autocontrol”, spune Brian Galla.

Acest fapt are implicații importante. De pildă, mai mult ca probabil, multă lume spune că lipsa de voință este o bariera în calea pierderii în greutate. Și totuși, consensul științific care pare a se configura este că “criza de obezitate” este rezultatul unui număr de factori, inclusiv a genelor și a mediului alimentar și, în mod hotărâtor, nu este lipsa voinței.

Având în vedere toate acestea, se pare că ne-am putea opri în a “venera” autocontrolul.

“Modelul nostru prototipic de autocontrol este îngerul, pe de o parte, și diavolul, pe de altă parte iar între ei se dă o bătălie”, spune profesorul Fujita. “Avem tendința să îi vedem pe oamenii cu voință puternică, ca oameni care sunt eficienți în această bătălie. De fapt, oamenii care sunt cu adevărat buni la autocontrol nu plasează niciodată aceste bătălii în prim plan.”

Această idee s-a cristalizat în rezultatele unui studiu publicat în 2011 în Journal of Personality and Social Psychology. Studiul, realizat în Germania, a urmărit 205 persoane timp de o săptămână. Subiecții au primit telefoane mobile prin care, în mod aleatoriu, erau apelați și întrebați despre dorințele, tentațiile și autocontrolul pe care le experimentau în momentul apelului.

Studiul a dat peste un paradox: subiecții care au fost cei mai buni la autocontrol, au raportat mai puține tentații pe întreaga durată a studiului. Mai simplu spus: cei care au spus că excelează la autocontrol, nu l-au folosit deloc.

Recent, psihologii Marina Milyavskaya și Michael Inzlicht au confirmat și au extins această idee. În studiul lor, au monitorizat, într-o manieră similară celei de mai sus, 159 de studenți la McGill University, din Canada, timp de o săptămână.

Dacă rezistența la ispite este o virtute, atunci mai multă rezistență ar trebui să ducă la realizări mai mari, aspect care însă nu s-a regăsit printre rezultatele cercetării lor.

Studenții care au exercitat mai mult autocontrol nu au avut mai mult succes în realizarea obiectivelor lor, în schimb, au avut mai mult succes cei care, în general, au experimentat mai puține tentații. Mai mult, subiecții care au depus mai mult efort pentru autocontrol au raportat că se simt mai epuizați. Deci, nu numai că ei nu și-au îndeplinit obiectivele, dar încercările de a se autocontrola i-au și epuizat mai mult.

“Există o presupunere redutabilă potrivit căreia exercitarea controlului de sine este benefică”, spune Milyavskaya, profesor la Carleton University, Canada. “Iar noi arătăm că, pe termen lung, nu este așa.”

Desigur, ar fi o mare greșeală să minimalizăm beneficiile unui autocontrol eficient. De aceea, este normal să evidențiem aici și câteva lucruri de luat în seamă atunci când ne referim la oameni, demni de respect, care gestionează cu succes reținerile față de ispite.

1) Lor le plac lucruri față de care unii dintre noi opun rezistență: mâncatul sănătos, studiul, exercițiile fizice ș.a.

Pentru persoanele cu un bun autocontrol, angajarea în aceste activități nu este o corvoadă ci este ceva distractiv.

“Obiectivele de tipul “vreau să“sunt mult mai probabil să fie realizate decât obiectivele de tipul “trebuie să“,” spune Milyavskaya. “Vreau să ating obiectivele care conduc la experiențe cu mai puține tentații. Este mai ușor să urmăriți aceste obiective. Se ating cu mai puțin efort.”…“Dacă alergi, pentru că “trebuie să” fii în formă, dar consideri că este o activitate mizerabilă, probabil că nu vei avea prea mari satisfacții. Asta înseamnă că o activitate care îți place este mult mai probabil să o repeți decât una pe care o urăști.”

2) Oamenii care sunt buni la autocontrol și-au însușit obiceiuri mai bune

În 2015, psihologii Brian Galla și Angela Duckworth au publicat o lucrare, în Journal of Personality and Social Psychology, bazată pe șase studii cu peste 2.000 de subiecți, din care rezultă că oamenii care sunt buni la autocontrol au de asemenea obiceiuri bune, cum ar fi exercițiile fizice regulate, mâncatul sănătos, somnul bun și studiul.

“Oamenii care sunt buni la autocontrol … par să-și structureze viața într-un mod care să evite necesitatea de a lua, în primul rând, decizii de autocontrol “, spune Galla. “Și structurarea propriei vieți este o abilitate.” “Persoanele care desfășoară aceeași activitate – cum ar fi alergarea sau meditația – la aceeași oră, în fiecare zi, le este mult mai ușor să-și realizeze obiectivele” spune el și asta „nu datorită voinței lor, ci pentru că rutina o ușurează”.

3) Unii oameni experimentează mai puține ispite

Înclinațiile noastre sunt determinate în parte de genetica noastră. Unii oameni sunt mai lacomi decât alții. Unii oameni iubesc jocurile de noroc și cumpărăturile. Persoanele foarte conștiincioase – o trăsătură de personalitate în mare măsură stabilită de moștenirea genetică – tind să fie studenți mai atenți și tind să fie mai sănătoși. Deci vorbind despre autocontrol, acesta a fost câștigat la loteria genetică.

4) Este mai ușor să ai un autocontrol bun când ești bogat

Când se repetă pe copii mai săraci vestitul “test cu bezele” al psihologului Walter Mischel (despre care am scris în 31.07.2014: utildestiut.ro/amanarea-este-secretul-succesului-2/) există o tendință clară: ei par a fi mai puțin capabili să reziste tentației.

Pentru acest comportament există un motiv întemeiat. După cum susține neurologul Elliot Berkman de la University of Oregon, persoanele care cresc în sărăcie sunt mai predispuse să se concentreze pe recompense imediate decât pe recompensele pe termen lung. Explicația este simplă: pentru un om sărac, viitorul este mai puțin sigur.

Se pare că noile teorii privind autocontrolul, prezentate mai sus, conduc la concluzia că mâncatul unei felii suplimentare de tort nu este o eșuare morală.

Acest lucru nu înseamnă că toate eforturile de reținere, prin autocontrol, sunt inutile ci, mai degrabă că, ele ar trebui văzute ca un ultim efort de a ne salva de comportamente rele.

Legat de asta Kentaro Fujita spune: “Pentru că, chiar dacă îngerul pierde de cele mai multe ori, există o șansă, din când în când, ca îngerul să câștige. Este o apărare de ultimă instanță.”

Sper că ideile de mai sus atenuează oarecum unele sentimente de vinovăție pe care uneori le resimțim ca urmare a faptului că “îngerul pierde” și putem savura, totuși, câteva picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Sursa:

getpocket.com/explore/item/the-myth-of-self-control

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.