27 Feb

Un orădean la Johannesburg (10)

Comportamentul uman decurge din trei surse principale: dorință, emoție, și cunoaștere."

                                                                                          Platon

Despre Johannesburg, lucruri pe care, poate, nici locuitorii orașului nu le știu

 • Chiar dacă are 129 de ani – a fost fondat la 4 octombrie 1886 în vremea goanei după aur” – Johannesburgul este una din cele mai tinere metropole ale lumii.

 • Pe continentul african există o singură metropolă, capitala Egiptului – Cairo – mai mare decât Joburg.

 • Spitalul Chris Hani Baragwanath din suburbia Soweto a Johannesburgului, cu o suprafață de 0,72 km2, cu 3200 de paturi și un personal de 6760 de oameni,

  Spitalul din Soweto

  Spitalul din Soweto

  este cel mai mare spital din lume. Este singurul spital de stat, de o asemenea dimensiune, și deservește 3,5 milioane de oameni.

 • Alegația frecvent întâlnită în mass-media de aici Johannesburg, cu cei peste 10 milioane de arbori, este cea mai mare pădure făcută de om este un mit și ne-a indus și pe noi în eroare.

Oficial (din numărătorile primăriei), în oraș există 1,2 milioane de copaci în parcuri și de-a lungul trotuarelor și 4,8 milioane în grădinile private. Acești copaci nu constituie o pădure, în sensul propriu al termenului.

De asemenea, urmărind și programele de plantare de arbori din alte țări, din China, de exemplu, Johannesburgul nu poate fi considerat a fi cea mai mare pădure urbană din lume.

Copacii orașului sunt, într-adevăr, un bun prețios care îl ajută să fie ceea ce este, combătând “efectul de seră” și contribuind la reducerea zgomotului din această “junglă urbană”. Johannesburg poate pretinde că este una dintre cele mai împădurite orașe din lume.

 • Johannesburg este cel mai mare oras din lume care nu este amplasat pe malul unei ape (ocean, mare, lac sau râu). Din acest motiv mai este numit și cel mai mare “port uscat” din lume; mai mult de jumătate din marfa care ajunge în porturile Durban și Cape Town, în cele din urmă, ajunge la terminalul de containere din Joburg, orașul situat în adâncul uscatului.

 • 40% din resturile fosile umanoide ale strămoșilor planetei au fost descoperite în zona Johannesburgului în siturile de la Sterkfontein, Swartkrans și Kromdraai

  Leagănul omenirii

  Leagănul omenirii

  iar arealul respectiv, aflat la 50 km nord-vest de oraș, este cunoscut sub denumirea Cradle of Humankind (Leagănul Omenirii).

 • Turnul Hillbrow din Joburg este un turn înalt de 269 de metri, situat în suburbia Hillbrow. Construcția sa a început în 1968 și a fost dat în folosință în 1971, dată la care era cea mai înaltă structură din emisfera sudică a planetei.

În 1978 Mount Isa Chimney din Queensland, Australia, cu ai săi 270 de metri, l-a depășit. Pentru Africa însă, statutul de cea mai înaltă structură și turn s-a păstrat timp de 40 de ani.Hillbrow_Tower

Turnul a fost construit pentru Telkom, cea mai mare companie de telecomunicații din țară. În primii ani ai existenței sale, în vârful său, a funcționat un restaurant care se rotea dar, în 1981 a fost închis, din motive de siguranță.

 • Aeroportul Internațional OR Tambo Johannesburg, despre care am mai scris, este cel mai mare și cel mai aglomerat aeroport de pe continentul african.

 • Există un Johannesburg și în California, SUA, o localitate minieră ceva mai mică, cu suprafața de 6,2 km2 și o populație de 172 de locuitori (conform recensământului din 2010). Numele a fost atribuit orașului de către mineri care au lucrat și în minele de aur din Johannesburgul din Africa de Sud.

  Johannesburg, California

  Johannesburg, California

 • Nu e glumă: pentru a fierbe un ou în Johannesburg este nevoie de mai mult timp, cu un minut, decât în orașele de coastă cum ar fi Durban și Cape Town.

Mai putem adăuga, pe baza observațiilor noastre proprii, că orice – cartofii, pastele, orezul, fasolea ș.a. – necesită un timp mai îndelungat de fierbere ca la Oradea (avantaj noi).

Explicația o găsim în manualele de fizică: temperatura de fierbere a apei scade odată cu scăderea presiunii atmosferice astfel încât, la altitudinea Joburgului (cca. 1800 de metri), punctul de fierbere este la 94,4 0C și nu la 100 0C cât este la nivelul mării.

Prin urmare tot ce se pune la fiert va necesita un timp mai îndelungat pentru a absorbi căldura necesară preparării sale adică, degeaba clocotește apa ea nu are temperatura necesară fierberii alimentelor.

 • Turnul Terorii (sau Cabina Terorii), situat în popularul parc de distracții din Gold Reef City, proiectat de designerul elvețian Ronald Bussink, este un roller

  Turnul terorii

  Turnul terorii

  coaster vertical care oferă o coborâre (căzătură) de 50 de metri cu o accelerație de 6,3 g. Acest coaster este deținătorul recordului pentru cel mai înalt și cel mai rapid roller coaster din Africa și, se pare că, și de cel mai puternic coaster din lume.

 • Johannesburg este locul de naștere al muzicii Kwaito, apărută în anii 1990. Este o variantă de muzică house care utilizează eșantioane de sunete africane.

În mod caracteristic ritmurile Kwaito, mai lente decât alte stiluri de muzică house, conțin linii melodice, ușor de reținut, percutante, îmbinate cu un bas adânc și voce.

Deși prezintă similitudini cu muzica hip hop, o trăsătură distinctivă a Kwaito este modul în care sunt bătute ritmurile și cântate versurile. Kwaito este cea mai populară muzică în rândul tinerilor negri din Africa de Sud.

La scrierea acestor rânduri am fost tentați să-l parafrazăm ca încheiere pe Petre Țuțea: Frumos și interesant oraș, păcat că e locuit.” Acest lucru ar fi fost însă contrar obiectivului nostru principal, găsirea unor picături de fericire așa că, încheiem cu îndemnul obișnuit:

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. about-south-africa.com/home/cities/25-15-facts-you-didnt-know-about-johannesburg

2. africacheck.org/reports/is-johannesburg-the-worlds-largest-man-made-forest-the-claim-is-false/

3. en.wikipedia.org/wiki/Gold_Reef_City

4. en.wikipedia.org/wiki/Kwaito

3 thoughts on “Un orădean la Johannesburg (10)

 1. 10Q informatiile folositoare,poate ajungem si noi pe acolo,de aici sunt numai 7 ore de zbor si se organizeaza excursii frumoase.

 2. Navigand pe internetul in limba romana uite ca am nimerit pe pagina
  dvs.. Trebuie sa apreciez ca sunt placut
  surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.