30 Jan

Un orădean la Johannesburg (7)

"Metropola. O fortăreață a provincialismului."

Ambrose Bierce

Metropola Johannesburg

Joburg nu este capitala Africii de Sud

Johannesburg, capitala provinciei Gauteng, este cel mai mare oraș din Africa de Sud și nu numai atât – este una din cele 50 de cele mai mari aglomerări de populație urbană din lume.

Unul din centrele Joburgului

Unul din centrele Joburgului

Se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.645 km2 și împreună cu suburbiile, are o populație de aproximativ 10.267.000 de locuitori.

Cu toate acestea, nu este una din cele 3 capitale ale țării.

Este util de știut, că Africa de Sud este singura țară din lume care are 3 capitale:

 • Cape Town – capitala legislativă,

 • Pretoria – capitala executivă și

 • Bloomfontein – capitala juridică.

  Johannesburg este principalul centru de învățământ și divertisment pentru toată Africa.

Denumirea orașului

Știți de unde provine denumirea de Johannesburg?

Dacă nu știți, nu vă faceți griji pentru că nici pentru sud-africani, problema nu este foarte clară.

Orașul, ca așezare umană, își revendică începuturile, cândva, cu mii de ani în urmă, când în zona lui, s-au stabilit boșimanii, apoi vânătorii-culegători și oamenii epocii de piatră.

De-alungul timpului, valuri de migranți, reprezentând culturi specifice diferitelor epoci, ca de exemplu cea a epocii fierului, s-au stabilit în zonă.

Fourth Avenue

Fourth Avenue

Formal, orașul a fost înființat abia în 1886, când a fost descoperită existența aurului în filoanele de cuarț de la Witwatersrand.

(Witwatersrand este un povârniș abrupt, în provincia Gauteng, cu lungimea de 56 de kilometri, orientat spre nord. El se compune dintr-o rocă sedimentară dură, de cuarțit, rezistentă la eroziune, pe care, mai multe râuri care curg din nord, formează cascade, numele de “Witwatersrand” însemnând, în afrikaans, “creasta de ape albe”).

Descoperirea aurului a atras mase de căutători de aur, din întreaga lume, și populația orașului a crescut exploziv.

Centrul tradițional

Centrul tradițional

Cine a dat numele său orașului, în 1886, când a fost fondat?

Istoricii nu au fost în măsură să decidă.

Conform celei mai vehiculate versiuni, așezarea a fost denumită după doi oficiali ai Zuid-Afrikaansche Republijk (Republica Sud-Africană, în limba afrikaans), Christiaan Johannes Joubert și Johannes Rissik, care au lucrat la topografierea și cartografierea terenurilor din zonă.

Se crede că numele comun al celor doi bărbați a fost combinat cu “Burg”, cuvântul arhaic afrikaans pentru “oraș fortificat” și a rezultat Johannesburg.

Orașul este poreclit de localnici „Jo’burg”, „Jozi” sau „eGoli”.

Zonele și suburbiile din Johannesburg

Descrierile care urmează au ca sursă articolul, doamnei expert Sine Thieme, Areas and Suburbs in Johannesburg(www.expatarrivals.com/) destinat celor care doresc să-și stabilească reședința în acest oraș.

După părerea doamnei Sine Thieme, metropola este una dintre cele mai verzi centre urbane din lume, care creează senzația unei zone metropolitane mari, cu o gamă largă de dotări moderne, în același timp, înconjurată, de natură.

Cresta Shopping Centre

Cresta Shopping Centre

Johannesburgul are două zone economice principale: una în centrul tradițional al orașului, care este un hub pentru minerit, comerț și instituții guvernamentale și alta în Sandton, unde se află concentrate centrale ale mai multor industrii, precum și servicii financiare și mass-media. Asupra lor vom mai reveni.

 1. Midrand – inclusiv Waterfall, Kyalami – Din unele puncte de vedere, Midrand s-ar putea să nu conteze ca o suburbie a Johannesburgului

  În ultimii ani a devenit o zonă populară de locuit, oferind locuințe la prețuri accesibile, în spații largi, deschise, din care este încă relativ ușor de ajuns în principalele centre de afaceri.

  AISJ

  AISJ

  Zona este aproape de Școala Internațională Americană din Johannesburg (AISJ) și are, de asemenea, avantajul de a fi relativ aproape de Pretoria.

Sunninghill / Lonehill / Fourways – inclusiv Dainfern, Broadacres, Fernridge, Douglasdale, Northriding, Beverley – Aceste cartiere cuprind locuințe mai scumpe decât cele din Midrand, în același timp însă, oferă spre alegere o serie de școli bune private.

Aici se găsesc unele dintre cele mai mari concentrări de proprietăți securizate grupate în jurul zonei Fourways, care oferă mai multe opțiuni în ceea ce privește cumpărăturile, divertismentul, sănătatea și recreerea.

Sunninghill

Sunninghill

Este destul de aproape de Sandton, dar acest lucru poate fi o păcăleală pentru navetiștii de zi cu zi pentru că traficul, spre acest centru, este greu.

Sandton / Bryanston – inclusiv Morningside, Wendywood, Sandown, Sandhurst, Hyde Park Cam în ultimii douăzeci de ani, în Sandton s-au stabilit multe sedii corporative, bănci și hoteluri și astfel s-a impus ca un al doilea centru economic pentru Johannesburg.

În Sandton sunt cele mai scumpe locuințe, mai puțin costisitoare fiind poate de-a lungul marginii de nord, în Bryanston.

Zona este cunoscută mai ales pentru frumoasele sale case, pentru copacii Jacaranda (una din cele 49 de specii de plante cu flori din familia Bignoniaceae, care cresc în regiunile tropicale și subtropicale) aliniați pe străzi, copaci care, la sfârșitul primăverii, explodează într-o mare purpurie a florilor lor.

Festival Jacaranda

Festival Jacaranda

La sud, în Morningside, Sandown și Hyde Park se găsesc case impunătoare, precum și complexe de apartamente.

În zonă se află o mulțime de baze sportive, de asemenea o mare concentrație de spitale private de renume. Printre ele se află și Mediclinic Morningside Sandton Hospital pentru care, cum am spus în introducerea articolului precedent, avem doar cuvinte de laudă și recunoștință.

Spitalul Mediclinic

Spitalul Mediclinic

Randburg / Ferndale – inclusiv Randpark Ridge, Cresta, Blairgowrie, Windsor East – Această zonă, mult mai liniștită și mai puțin luxoasă decât Sandton, este însă aproape de Sandton.

Centrul Randburg-ului găzduiește propriile categorii de afaceri iar centrul comercial Cresta, din apropiere, este unul dintre cele mai mari din Joburg.

În această zonă se află numeroase birouri guvernamentale și restaurante.

Aceste suburbii sunt populate cu case spațioase cu grădini iar în zonă se află și un teren de golf pentru campionate, Grădina botanică a Johannesburgului și barajul Emmarentia (loc foarte bun pentru picnicuri, plimbări pe jos sau plimbat câinii).

Grădina botanică

Grădina botanică


Northcliff / Melville – inclusiv Blackheath, Auckland Park – Acestea sunt suburbiile mai vechi și mai consacrate din Johannesburg cuprinzând cele mai frumoase peisaje.

Northcliff Hill este uimitor, cu drumurile sale cu serpentine și case amplasate pe pante, în timp ce Melville este mai trendy având ceea ce unii numesc o cultură boemă a pavajului.

Este, fără îndoială, unul din cartierele cu cele mai multe diversități din Johannesburg, diversități alimentate probabil și de existența în apropiere a două universități.

În această zonă există o mulțime de cafenele și restaurante unice în felul lor, care facilitează o activă viață de noapte.

Ambianța invită la plimbare ocazie cu care pot fi admirate magazine de antichități precum și rezervația naturală Melville Koppies.

Linden / Greenside – inclusiv Parkhurst, Emmarentia – La fel ca Northcliff și Melville, Parkhurst și Greenside asigură viața de noapte din zonă în timp ce barajul Emmarentia și lacul Zoo oferă peisaje frumoase, chiar în mijlocul orașului, potrivite pentru recreere.

Emmarentia

Emmarentia

Ele sunt situate central, la mică distanță de cele două centre, Sandton prin Barry Hertzog Avenue și centrul tradițional.

Case familiale confortabile sunt situate în grădini înconjurate de cei mai frumoși copaci ai Joburg-ului.

Parkhurst este un cartier la modă pentru familiile tinere care pot fi văzute, duminică dimineața, împingând cărucioare de-a lungul Fourth Avenue unde se găsesc magazine de tot felul: cafea, brutării, magazine de design interior, anticariate precum și unele dintre cele mai bune restaurante din Johannesburg.

Rosebank / Parktown – inclusiv Houghton, Melrose, Saxonwold, Killarney, WestcliffÎn aceste suburbii istorice se găsesc adresele cele mai bune din oraș, în imediata apropiere a trei dintre cele mai vechi și mai bune școli:

 • King Edward VII School,   

  Colegiul St. John

  Colegiul St. John

 • Parktown High și

 • St John’s College.

  Casele de aici se află pe proprietăți mari, aproape de populara Johannesburg Zoo.

  Johannesburg Zoo

  Johannesburg Zoo

Bedfordview – inclusiv Oriel, Bedford Gardens, Edenvale Situat pe extremitatea estică, dar încă nu prea departe de centrul orașului, Bedfordview este situat ideal pentru cei care întreprind, în mod regulat, călătorii de afaceri prin Aeroportul International OR Tambo.

Zona oferă proprietăți spațioase, cu multă liniște și siguranță, cu un ambient dominat de șirurile de copaci, caracteristice Joburg-ului.

Zona este, de asemenea, convenabil situată în apropierea mai multor centre comerciale, incluzând Cyrildene‘s Chinatown. 

Chinatown

Chinatown

Joburg City Centre – inclusiv Bruma, Kensington, LyndhurstAvând în vedere reputația proastă și problemele de criminalitate din zone precum Hillbrow, Berea, și Yeoville, nu multă lume visează să se mute în zona centrală a Johannesburgului.

În ultimul timp, această zonă, a fost supusă întineririi urbane și s-au lansat apeluri pentru ca locuințele din circumscripțiile Maboneng, Newtown și Braamfontein să fie ocupate, în special de cupluri fără copii sau profesioniști-persoane singure.

În zonă există o viață de noapte uimitoare și posibilitate de shopping la distanțe ce pot fi parcurse pe jos iar campusul de la Universitatea Wits se află după colț.

Încheiem sumara descriere a metropolei sud-africane cu cuvintele lui Romain Gary:

E posibil ca tot ceea ce se numeşte civilizaţie să constea într-un lung efort îndreptat spre a-i înşela pe oameni în ceea ce-i priveşte.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. en.wikipedia.org/wiki/History_of_Johannesburg

2. www.expatarrivals.com/south-africa/johannesburg/areas-and-suburbs-in-johannesburg

3. www.expatarrivals.com/

One thought on “Un orădean la Johannesburg (7)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.