20 Feb

Un orădean la Johannesburg (9)

"O pasăre este în siguranță în cuibul ei - dar nu pentru asta i-au crescut aripi."

                                                                                        Amit Ray                  

Pădurea urbană a Johannesburgului, căminul ideal al păsărilor

În Johannesburg, grație celor peste 10 milioane de arbori și plămânilor verzi ai orașului – terenuri de golf și parcuri – și grație abundenței de produse alimentare și oportunităților de cuibărit în suburbiile pline cu copaci înfrunziți, s-a dezvoltat un microclimat propriu care a atras în oraș și în împrejurimile sale o mare varietate de specii de păsări.

Locuitori mai vechi ai Johannesburgului afirmă că, cu ani în urmă, păsări, cum ar fi graurii, loerie (o familie de păsări tropicale), hadeda (ibiși), sfrâncioci etc. au putut fi văzute rareori în zonă. În zilele noastre, ele apar în mod curent în grădinile orașului.

Este interesant de știut că, din lista celor aproximativ 900 de specii de păsări care trăiesc în Africa de Sud, peste 300 pot fi întâlnite în provincia Gauteng și prin urmare și în zona Johannesburgului.

Din această mulțime păsărească, nouă, vizitatorilor străini ai Joburgului, nu prea interesați în ale ornitologiei, ne-au reținut atenția două specii.

Pasărea țesător

Primele cu care am făcut cunoștință au fost păsărelele țesător. Ele ne-au atras atenția, pentru că, în pomul de sub balconul reședinței noastre vremelnice, și-au construit vreo 10-12 cuiburi și am putut observa zilnic hărnicia cu care lucrează.Cuiburi3

Păsările țesător fac parte din familia „Ploceidaeordinul „Passeriformes. Familia cuprinde 109 specii și 12 genuri.

Numele de „țesător” a fost dat păsării datorită iscusinței cu care masculul construiește cuibul.

În fiecare dimineață, am avut posibilitatea să admirăm, live“, frenezia cu care masculii, viu colorați (femelele au culori mai spălăcite), construiesc cuiburi, prin împletire cu ciocul.20150113_065852

Cuiburile au o formă rotundă, intrarea fiind pe partea laterală sau inferioară a lui. Când cuibul este gata, constructorul îl prezintă cu mândrie femelei, aleasa sa vremelnică (masculii acestei specii sunt poligami).

Din păcate, de multe ori, câte o femelă “pretențioasă” nu este foarte fericită cu lucrarea, considerând-o de calitate inferioară, și o respinge.

Acest lucru nu se întâmplă însă în mod discret ci ea distruge efectiv totul, pentru ca toată lumea să vadă.20150113_065955

Într-una din zile chiar ne-a fost dat să asistăm la o distrugere de acest gen. În urmă cu un minut cuibul era acolo, și ne uitam cu plăcere la el, când o pasăre țesător a venit la el, pentru ceea ce am crezut noi că ar fi îmbunătățiri suplimentare, dar întreaga lucrare s-a transformat într-un nor de fân care a ajuns la pământ.

Chiar și codița prin care cuibul fusese atașat la ramură a fost dată jos. 

Trebuie să precizăm că nu toate soiurile de păsări țesător sunt considerate drăgălașe în Africa; există și soiuri care trăiesc în colonii mari, formate din mii de păsări, care se hrănesc cu semințele plantelor și care, asemeni lăcustelor, constituie un real pericol pentru culturile agricole.

Ibisul hadeda

O altă specie de păsări, care ne-a incitat spre documentare, au fost păsările Ibis-Hadeda.

Ibișii fac parte din ordinul pelecaniformelor (Pelecaniformes) fiind păsări carnivore care sunt răspândite în regiunile calde temperate, tropicale și subtropicale.

Ele trăiesc în mod tipic pe malurile lacurilor sau a fluviilor domoale, cât și în pădurile ecuatoriale. Unele specii trăiesc în regiuni de stepă sau savană.Ibis-Hadeda

Ibișii au lungimea corpului între 50 și 110 centimetri, caractestica lor fiind ciocul încovoiat la vârf. Cu ajutorul ciocului își procură hrană din mâl, iar aripile mari le asigură ridicarea rapidă în aer.

Ibisul Hadeda este o pasăre socială ce poate fi văzută de obicei în perechi sau în grupuri mici de 5 până la 30 de păsări, și rareori ca un singur individ. Ocazional formează și grupuri, mai mari, de 50-200 de exemplare.

Specia este predominant sedentară, deși, ca răspuns la lipsa precipitațiilor în timpul perioadelor de secetă, face deplasări mai mari.

În timpul zilei, Ibișii-Hadeda pot fi văzuți adesea, în perechi sau în grupuri, pe peluze, în căutarea hranei.

Noaptea, se cuibăresc în grupuri de până la 100, care pot fi foarte zgomotoase.

Această pasăre are o chemare distinctivă ce poate fi auzită, de multe ori, înainte de a fi văzută. Este un puternic și răgușit “Haa-Haa-Haa”, sau “Haa-Daa-Daa”, de unde și numele HADEDA cu care localnicii i-au botezat.

Strigătul acesta este lansat, de obicei, la decolare sau când pasărea este în zbor. Ibișii-hadeda sunt foarte vocali în zori și în amurg pe drumul de la și până la adăposturile lor de peste noapte.

Aceste strigăte ne-au atras atenția și nouă, ca să fim sinceri, ne-au speriat, încă din primele zile ale prezenței noastre în Joburg.

Mai adăugăm aici că, egiptenii, în antichitate, venerau ibișii, păsările acestea fiind Ibis-Egiptconsiderate sfinte datorită faptului că își făceau apariția în timpul inundațiilor provocate de Nil iar inundațiile constituiau o binefacere a vremurilor respective.

Venerația lor a fost încununată de faptul că Ibisul a fost mumificat în morminte sau pictat pe diferite fresce antice din Egipt.

Această incursiune în lumea păsărilor din Joburg ni se pare potrivit să o încheiem invocând un citat, cu autor neidentificat, care se potrivește cu linia generală a blogului nostru:

Nu poți împiedica păsări ale durerii să zboare deasupra capului tău, dar le poți opri să-și construiască cuiburi în părul tău.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. lizatlancaster.co.za/blog/johannesburgs-urban-forest-is-home-to-wonderful-bird-life

2. ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83s%C4%83ri_%C8%9Bes%C4%83tor

2 thoughts on “Un orădean la Johannesburg (9)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.