24 Jun

Vă asumați și lupta sau numai victoria?

Viața e ca un joc de zaruri: vrem să ne iasă șase-șase în fiecare zi.”

Sven Hassel

 

Reluăm o temă de care ne-am mai ocupat (15.01.2016) „Ce așteptăm de la viață?” Însă, de data asta, ne preocupă întrebarea: “Pe lângă victorie, ne asumăm și drumul spre ea?” sau altfel spus “Cât suntem dispuși să îndurăm de la viață, pentru a obține ceva anume?”

Este normal ca toată lumea să-și dorească acele lucruri care o fac să se simtă bine: o slujbă uimitoare și independență financiară, o viață fericită, lipsită de griji, iubire și sex, un fizic perfect, popularitate, respectul și admirația celorlalți etc.

În marea lor majoritate, cei care au obținut ceva din toate acestea, probabil, au răspuns la întrebarea de mai sus, asumându-și toate dificultățile și riscurile prin care se ajunge la acel ceva.

O slujbă uimitoare și independența financiară ar putea însemna săptămâni de lucru mult mai lungi decât cele 40 de ore obișnuite, navete obositoare, hârțogărie neplăcută, navigare în ierarhii corporative arbitrare.

Multă lume dorește să își înceapă propria afacere dar un antreprenor de succes trebuie să aibă în vedere riscul, incertitudinea, eșecurile repetate și faptul că orele de muncă nebunești sunt cheltuite pe ceva despre care nu are idee dacă va fi de succes sau nu.

Toată lumea vrea să aibă parte de o relație minunată, iubire, sex grozav dar toate acestea implică posibile momente dificile care se pot ivi într-o relație durabilă, într-o căsnicie, momente care înseamnă discuții dure, tăceri ciudate și îndelungate, sentimente rănite și alte psihodrame.

Nu putem ajunge să atragem pe cineva minunat, pentru noi, fără a accepta turbulențele emoționale care apar odată cu respingerile furtunoase, cu tensiunile sexuale care nu se eliberează și privirea ațintită la un telefon care nu sună niciodată, toate care, de altfel, constituie elemente ce fac parte din jocul iubirii. Cei care au o relație minunată de iubire, în mod sigur, au acceptat toate acestea.

Oamenii doresc un fizic uimitor care degajă sănătate și atrage priviri admirative. Dar, așa ceva se obține cu prețul stresului fizic care se asociază cu activitatea într-o sală de gimnastică timp de ore și ore (cu excepția cazului în care, preferăm să ne hrănim după calculele și calibrările zilnice ale alimentelor consumate, planificându-ne viața între porții de mâncare). Mai mult ca sigur că, persoanele intrate în categoria celor admirate pentru fizicul lor, și-au asumat toate dificultățile menționate.

Deci, ceea ce determină succesul nostru nu este răspunsul la întrebarea “Ce dorim să savurăm?” ci răspunsul la întrebarea: “Ce durere dorim să susținem?”

Ca urmare, calitatea vieții noastre nu este determinată de calitatea experiențelor noastre pozitive, ci de calitatea experiențelor noastre negative. Și, obținând ceva bine în tratarea experiențelor negative înseamnă să obținem ceva bun de la viață.

Altfel spus, dacă dorim să beneficiem de ceva în viață, trebuie să acceptăm și costurile. Dacă dorim un corp de afișat pe plajă, trebuie să acceptăm transpirația, durerea fizică, sculatul dimineața devreme pentru jogging și poate și foamea.

La fel, dacă dorim iahtul, trebuie să ne dorim și lucratul până noaptea târziu și mișcarea riscantă a afacerilor.

Atenție însă! Dacă observăm că ne dorim ceva lună după lună, an după an, dar nu se întâmplă nimic și nu ne-am apropiat deloc de acel ceva, atunci poate că ceea ce dorim de fapt este o himeră, o idealizare, o imagine sau o promisiune falsă.

Răspunsul la întrebarea “Care este durerea pe care doriți să o susțineți?” ne va duce undeva. Este întrebarea care ne poate schimba viața. Este ceea ce ne definește dar în același timp ne și separă, ca indivizi.

În ansamblul întregului comportament uman, nevoile noastre sunt mai mult sau mai puțin similare. Experiența pozitivă este ușor de manevrat. De asemenea, există experiențe negative cu care toți, prin definiție, ne confruntăm. Dar, cu ceea ce ne alegem de la viață nu este determinat de experiențele pozitive pe care le dorim, ci de cele negative pe care suntem capabili și determinați să le susținem.

Oamenii care nu reușesc în demersul lor de a obține ceva, doresc de fapt răsplata și nu strădania, rezultatul și nu procesul, victoria dar nu și lupta. Viața însă nu funcționează așa.

Suntem definiți ca indivizi de valorile pentru care suntem dispuși să luptăm. Oamenii care se supun eforturilor dintr-o sală de gimnastică sunt cei care se găsesc în formă bună. Oamenii care nu refuză săptămânile prelungite de muncă și politica scării ierarhice corporative sunt cei care urcă acele scări. Oamenii care se bucură de stresul și incertitudinea din stilul de viață al artistului, uneori înfometat, sunt, în cele din urmă, cei care trăiesc și fac arta.

Așadar, “luptele” noastre determină succesele noastre. Prin urmare, iubite cititorule, alege-ți cu înțelepciune „luptele” și vei dobândi picături de fericire!

Don’t worry, be happy!

Surse:

getpocket.com/explore/item/you-probably-know-to-ask-yourself-what-do-i-want-here-s-a-way-better-question-1149529539

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.