02 Oct

Vă enervați frecvent?

“A te stresa este similar cu a te legăna într-un balansoar. Ai ceva de făcut, dar nu ajungi nicăieri…”
Mark Myer

Câteva surse de enervare

Pentru a defini enervarea, reținem următoarea variantă oferită de DEX: „tensiune nervoasă caracterizată prin neliniște, nerăbdare, agitație, iritare, înfuriere.”

Enervarea provine dintr-un sentiment acut de lipsă a controlului asupra celor ce ni se întâmplă sau previzionăm că ni se va întâmpla.sources-of-stress

Un exemplu la care ne gândim ar fi situația, relativ frecventă, când, aflându-ne la volan, un partener de trafic face o manevră neașteptată care ne pune în dificultate.
Pentru câteva momente suntem puși în situația de a pierde controlul asupra celor ce se întâmplă.

Dar, acest gen de enervare nu poate fi nici prevăzut, nici evitat, deci nu insistăm asupra lui.

În multe cazuri însă, și la ele dorim să ne referim, pierderea controlului asupra evenimentelor se produce pe fondul aglomerării grijilor și sarcinilor care, câteodată, toate se revarsă asupra noastră.

Una din sursele enervărilor noastre are la bază o trăsătură a naturii umane, predispoziția de a amâna însăși viața.

Copilul spune: “Când voi fi mare..”, adolescentul: „Când voi fi adult…”, adultul: „După ce mă voi căsători..” ca mai apoi să spună: „Când voi fi pensionar…”.

Metaforic vorbind, acest șir de tergiversări este echivalent cu șansa acordată fumătorilor de a aprinde țigara într-o încăpere în care, nu există calendare dar, este afișată la loc vizibil atenționarea: “În acest birou se poate fuma numai mâine!”

Această predispoziție spre amânare se află și la originea cuvintelor celebre ale unor oameni de seamă cum ar fi și filosoful scoțian Thomas Carlyle (1795 – 1881) care spunea: “Este important să vedem nu ceea ce se pierde în ceața depărtării ci ceea ce trebuie să facem acum.”

La fel, și următorul mesaj al profesorului canadian Sir William Osler, adresat studenților săi, are ca sursă aceeași meteahnă umană: „Trageți ușa de fier după ziua de ieri și închideți ușa de fier în fața zilei de mâine, pentru a rămâne în siguranță numai cu ziua de azi!”

Să fie însă clar, acest mesaj nu exclude pregătirea viitorului pentru că, profesorul mai spunea că “singurul mod de a ne pregăti pentru mâine este ca toată inteligența și însuflețirea să ni le folosim pentru rezolvarea perfectă a sarcinilor de azi”.
Același Sir William Osler îi încuraja pe studenți să-și înceapă ziua cu tatăl nostru, atrăgându-le atenția asupra următoarei propoziții din textul rugăciunii: “Pâinea noastră, cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi.”

După părerea mai multor psihologi, în cazul a 50 % dintre oameni, o sursă a îngrijorărilor, ce conduc la enervare, o constituie și tendința de a lua o decizie fără a dispune de suficiente cunoștințe pe care să se bazeze această decizie.StressedDesserts

Această tendință este exploatată și de delincvenții care folosesc în tâlhăriile lor, de multe ori cu succes, metoda „Accidentul”.
Ei apelează numere de telefon, îşi declină calităţi false (avocat, poliţist, procuror, medic etc.) şi solicită persoanelor apelate diferite sume de bani.
Banii sunt ceruţi sub pretextul că rude apropiate ale acestora, fiu, fiică, ginere, au fost victime ale unor accidente rutiere şi au nevoie de bani fie pentru intervenţii medicale urgente fie că, au fost reţinute de poliţie pentru săvârşirea unor accidente grave (cu victime, decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul avocaţilor, ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere.
Victimele, sub imperiul emoțiilor puternice, cauzate de vestea primită, nu pregetă să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de bandiți.

O altă importantă sursă a enervărilor este, așa cum am mai arătat și cu alte ocazii, multitaskingul. De multe ori, cu acest prost obicei, ne “autoaglomerăm” cu griji care nu vor întârzia să ne streseze.

“Cei ce nu știu să învingă enervarea, mor tineri.”

Enervarea produce stres, o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, care poate determina uneori îmbolnăviri grave: depresie, anxietate, atac de cord, stop cardiac, infarct miocardic, afecțiuni ale sistemului imunitar, herpesuri, anumite tipuri de cancer, boli autoimune precum artrita reumatoidă și scleroza multiplă, afecțiuni ale pielii, ale sistemului gastrointestinal (sindromul colonului iritabil, ulcer peptidic, colită), insomnie, etc.

Este greu de crezut că există o boală pe care stresul să nu o agraveze sau că există vreo parte a corpului care nu este afectată de stres.PisicaFastFurious

Prin urmare, de fiecare dată când ne enervăm, ar fi bine să avem în vedere cuvintele lui Alexis Carrel, chirurg și biolog francez, laureat al premiului Nobel pentru medicină: “Cei ce nu știu să învingă enervarea, mor tineri.”

Este interesant de observat că, încă acum 2400 de ani, Platon zicea: “Cea mai mare greşeală la tratarea bolilor este că există doctori pentru bolile fizice şi doctori pentru bolile de suflet, când acestea nu se pot despărţi una de alta.”

Cu toate acestea, medicina psihosomatică, bazată pe experimente care au pus în evidență relația dintre psihic și somatic, ducând la o viziune unitară dintre acestea, a apărut mult mai târziu.
Abia în perioada 1936-1938 se poate vorbi de introducerea oficială a termenului de psihosomatică în limbajul medical și tot atunci și-au făcut apariția și primele societăți de psihosomatică, dar și primele reviste de specialitate.

Rețeta unui inginer pentru diminuarea stresului
Pentru evitarea enervării de mare folos ne pot fi sfaturile filosofului Thomas Carlyle și ale lui Sir William Osler, citate deja.

La acestea am putea adăuga ideea unui medic, rămas anonim, de a compara scurgerea vieții cu scurgerea firișoarelor de nisip printr-o clepsidră.
Firișoarele de nisip se scurg prin gâtul îngust doar grăunte după grăunte. Nimeni nu poate face nimic pentru a le grăbi decât dacă distruge clepsidra.
În fiecare dimineață suntem conștienți că în ziua ce urmează avem de rezolvat multe probleme dar, dacă nu le abordăm una câte una, dacă nu le rezolvăm pe rând, uniform, așa cum grăunțele de nisip cad în clepsidră, ne vom distruge mecanismele fizice și mentale.

Comparația, de altfel foarte clară, o folosim ca pe o recomandare: “O dată numai câte un grăunte de nisip!” adică „O dată numai o problemă!”

Din păcate, în viața fiecărui om se ivesc evenimente stresante care nu pot fi evitate.

Este util de știut că, pentru asemenea cazuri, putem folosi o “rețetă”, pe care o datorăm, nu unui psiholog ci unui inginer, inventatorului aparatului modern de aer condiționat, Willis H Carrier.Willis_Carrier

După părerea sa un stres iminent puternic poate fi diminuat urmând următoarele trepte:

Treapta I: Fără frică, cu sinceritate, analizăm situația stresantă și ne imaginăm care este cel mai rău lucru ce se poate întâmpla ca urmare a ei (de exemplu, un eșec la un examen).

Treapta II: După ce ne-am imaginat care este cel mai mare rău care se poate întâmpla, ne pregătim sufletește să întâmpinăm acel rău.

Treapta III: După acceptarea în sinea noastră a răului, ne liniștim și devenim capabili să ne consacrăm tot timpul și toată energia pentru a obține un rezultat mai bun decât cel mai rău, pentru care sufletește oricum suntem pregătiți.

Psihologic, acest mod de abordare înseamnă energii eliberate care pot fi folosite creativ.

Dacă acceptăm ce este mai rău, nu mai avem ce pierde și asta, automat, înseamnă că avem numai de câștigat.

De fapt, depășirea consecințelor oricărei nenorociri, ar trebui să aibă ca prim pas acceptarea a ceea ce s-a întâmplat. Această idee a fost exprimată de filosoful chinez Lin Yutang astfel: “Adevărata pace a minții vine din acceptarea a ceea ce este mai rău.”

Acum, în final, sperăm în evidența faptului că răspunsul NU, la întrebarea din titlu, îi desemnează pe posesorii câte unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:
1.
2. www.scientia.ro/homo-humanus/51-psihologie/897-de-ce-ne-enervam.html
3. www.despresuflet.ro/forum/minte-corp-f102/psihosomatica-un-curent-actual-in-psihologie-si-medicina-t1843.html
4. www.csid.ro/boli-afectiuni/psihiatrie/stresul-definitie-cauze-factori-de-stres-si-metode-de-combatere-13763206/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.