11 Nov

Virusul mediocrității

Eu nu consider modestia o virtute. O invocă, în genere, indivizii cu însuşiri mediocre pentru a lăsa impresia că mediocritatea lor ţine loc de modestie, nu de lipsa lor de calităţi.

Octavian Paler

 

În biologie, un virus este un agent patogen, invizibil la microscopul optic care, dacă pătrunde în organism, se reproduce în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase.

De fapt, în orice sistem, atunci când se introduce o modificare, cât de mică, rezultă ca efect modificarea automată a întregului sistem deoarece toate zonele sistemului vor începe să se aranjeze pentru a se potrivi mai bine cu ceea ce a apărut nou.

Acest mecanism îl regăsim și în modul în care decurg viețile noastre. Când accepți și lași să pătrundă în viața ta, obiceiuri și moduri de gândire, despre care intuiția te avertizează că îți sunt potrivnice, de fapt permiți unui “virus” să intre în viața ta.

Asemenea obiceiuri și moduri de gândire constituie și mediocritatea, adică acceptarea de a te afla între două limite extreme, de a fi mijlociu, potrivit, de a fi cineva care nu iese din comun, care nu se evidențiază prin nimic, de a fi modest, banal.

Prințul Mîșkin, un “idiot” pentru anturajul lui mediocru

Efectul este similar cu cel produs de contaminarea cu un virus biologic și întreaga ta viață va fi dominată de mediocritate.

Angajarea pe un drum contrar propriei intuiții înseamnă o pantă alunecoasă și nici nu îți dai seama cât de repede chiar viața de zi cu zi capătă o turnură care nu ar fi de dorit.

Nici o problemă sau toleranță, oricât de mică, nu poate fi și nu trebuie privită în mod izolat. Ele reflectă ceva mult mai profund. Cu toate acestea este greu să devii conștient de semnalele care îți indică prezența mediocrității.

Lucrurile pot începe încă din perioada anilor de liceu când nu te deranjează că majoritatea mediilor tale este de 5 și 6. În studenție mediocritatea se poate manifesta prin fixarea, uneori chiar prin declarații de bravadă, a obiectivului de a obține, la examene, “pita” (nota 5).

Acești primi pași fiind făcuți, realitatea amară este că ai început să te stabilești în mediocritate, care te poate urmări apoi toată viața. Și, în tot acest timp, încerci și chiar reușești să te autoconvingi că, de fapt totul este în regulă, chiar și atunci când intuiția îți spune că nu este chiar așa.

Relațiile tale au decăzut. Dar, te justifici și te adaptezi situației  spunându-ți că nu ai de ales.

Sănătatea ta a decăzut. Dar te justifici și te adaptezi cu binecunoscutul “mai rău să nu fie!”.

Ești confuz dar nu te deranjează.

Îți cumperi îmbrăcămintea care “se poartă acum” fără să acorzi atenție faptului că se potrivește sau nu fizicului tău.

Gândirea ta a devenit plictisită și poluată cu banalități și negativitate. Nu încerci să intri “în pielea” interlocutorilor sau să-ți faci o autoanaliză. Te urmărește convingerea că în toate disputele ai dreptate și “ceilalți” au ceva cu tine.

Nu este nevoie să vorbești prea mult pentru că viața ta vorbește de la sine. Devii adeptul formulelor “e bine și așa”, „mai rău să nu fie” ș.a.

Te complaci tot mai mult în ceea ce ți se pare “normal” iar dacă este normal, e în medie. Dacă este în medie, este probabil mai aproape de mediocru decât ai crede.

Luceafărul, “nemuritor și rece”, pentru Cătălina și mediocrii din “cercul ei strâmt”

Media este supraponderală, chiar dorești să fii așa?

Media este negativistă adesea și rareori pozitivistă. Crezi că ți se potrivește?

Majoritatea oamenilor se conformează mediului în care se află, chiar dacă acel mediu contravine în mod direct sistemului lor de valori. Puțini au curajul să vorbească sau pur și simplu să plece din mediul respectiv. Tu ai curajul să o faci? Când oamenii încep să bârfească, te alături și tu?

Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus indică dorința ta de schimbare, înseamnă că ești pe drumul cel bun.

Nu trebuie să mergi pe calea de a-ți cosmetiza sau ascunde problemele pentru că viața ta este ca o grădină. Trebuie să le smulgi din rădăcină și să le distrugi complet, așa cum se înlătură buruienile dintre flori. Virusul trebuie eliminat.

Dacă el nu este îndepărtat, va continua să îți infecteze viața, iar frumusețea și esența persoanei care ești va muri încet și dureros.

În acest demers trebuie să ții cont și de faptul că nimic din viața ta nu este ascuns și nu prea poate fi ascuns.

De exemplu, s-ar putea să cunoști persoane “plinuțe” care bravează cât de sănătos se alimentează. Fizicul lor contrazice însă ceea ce susțin și kilogramele suplimentare sunt dovada nerespectării vreunei diete pentru menținerea siluetei.

Același lucru este valabil pentru toți oamenii și pentru toate problemele lor. Fiecare zonă a vieții fiecăruia, deci și ale tale, este expusă. Nu poți păcăli pe nimeni.

Primul pas către evoluție este acela de a te opri să dorești lucruri care te împiedică să urmezi acest drum.

Evoluția la rândul ei implică îmbunătățiri permanente, nu temporare.

De exemplu, dacă dorești să-ți îmbunătățești finanțele, trebuie să îți schimbi dorințele cu privire la bani. Nu poți continua să te bucuri cheltuind banii pe “aiurelile” pe care le cumpărai în mod obișnuit. Nu poți continua să fii stresat din cauza banilor.

Viața și mediul tău sunt o reflectare a dorințelor tale. Când dorințele ți se vor schimba cu adevărat, te vei adapta mediului în funcție de noile tale dorințe. Nu vei mai căuta justificări pentru lucruri pe care altă dată le-ai considerat a fi în regulă.

Odată ce dorințele tale se schimbă, schimbarea comportamentului este instantanee și lipsită de efort. Dacă nu mai dorești mâncare proastă, nu este greu să “reziști” acestei dorințe.

Dacă nu mai dorești medocritate, nu vei fi mediocru. Ține cont de un adevăr subtil și dezarmant – aproape tot ceea ce ai în viața ta este de fapt ceea ce dorești. Dacă vroiai ceva diferit, ai avea ceva diferit.

Îndepărtează din viața ta orice și totul, care contravine valorilor tale cele mai înalte.

Organizează-ți viața și relațiile și fă un pas în direcția cea bună. Apoi mai fă unul! Și tot așa. Succesul este la 20 de pași într-o direcție, mai degrabă decât la câte un pas în 20 de direcții.

Sper din tot sufletul, „iubite cititorule” (…folosesc apelativul cronicarului Miron Costin “iubite cetitorule”, pentru  a-mi exprima gratitudinea pentru faptul că citiți rândurile mele…) că, parcurgând cele de mai sus, ai constatat că ele nu ți se adresează pentru că nu ești contaminat cu virusul mediocrității. Ca urmare, ești sigur în posesia unor picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.medium.com/the-mission/mediocrity-is-a-virus-heres-how-to-banish-it-from-your-life-257638ecf8f6#.in2uvonba

2.comunicarepersonala.com/sa-fugim-de-mediocritate/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.