02 Jun

Vreți să vă schimbați viața? Atunci, schimbați-vă obiceiurile!

“Toată lumea se gândește la schimbarea lumii dar, nimeni nu se gândește la propria schimbare.”

Lev Tolstoi

 

Modul în care ni se desfășoară viața este un rezultat al obiceiurilor noastre. Acest lucru l-a exprimat istoricul și filosoful american Will Durant astfel: “Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este o manifestare, ci un obicei.”

În acești termeni, dacă avem în vedere opusul excelenței, se poate afirma că mediocritatea este rezultatul obiceiurilor mediocre. De aici rezultă că putem trece de la mediocritate la excelență prin schimbarea obiceiurilor noastre.

Dar cum facem asta? Înainte de toate este de subliniat că schimbarea obiceiurilor ne poate schimbă viața, dar nu garantează succesul. Spun asta pentru că există o mulțime de articole și cărți care ne îndeamnă să urmăm tot felul de persoane de succes, să le preluăm obiceiurile ca să devenim și noi “milionari”.

De exemplu, una din sursele pe care le-am citat este un articol care începe așa: “Totul este simplu. Majoritatea milionarilor au obiceiuri diferite față de o persoană obișnuită. Acestea nu sunt inaccesibile. Ele pot fi practicate de oricine și îți pot îmbunătăți șansele spre succes, doar cu un mic efort.” Iar mai încolo: “Persoanele de succes obișnuiesc să se trezească mai devreme decât restul lumii. Zilele lor sunt pline de muncă și stres, iar timpul de dinainte de începerea activității le permite să-și ordoneze gândurile și să pună în ordine toate obiectivele de peste zi. Până în momentul când celelalte persoane se trezesc au deja totul pregătit.”

Toată lumea se preface că folosirea cuvântului succes  nu înseamnă o referire la bani sau la statutul social ceea ce, ca să fim sinceri, nu este adevărat. Când vorbim despre succes, toți vorbim despre îmbogățire.

Asta nu înseamnă ceva rău. Nu este nimic în neregulă cu îmbogățirea cinstită. Oamenii pot urmări ce vor. Există însă o diferență între studierea succesului și construirea unei afaceri sau a unei cariere de acest fel.

Cei care scriu despre asta, nu ne spun însă că munca grea, punctualitatea, purtatul unei cămăși albe, folosirea unui deodorant și alte lucruri convenționale, sunt necesare dar nu și suficiente pentru a aduce succesul.

Articolele și cărțile respective sunt concepute pentru a ne oferi un fel de confort psihologic, ele făcându-ne să ne gândim în termenii “Vedeți! Am toate trăsăturile oamenilor de succes. Sunt unul dintre ei!”

Există multe feluri de “texte despre succes”. Unele sugerează că există o diferență între câștigători și perdanți. Ele au titluri de genul “Acest comportament separă oamenii de succes de oamenii obișnuiți.” Altele enumeră obiceiurile milionarilor.

În mod cert însă, succesul nu apare prin imitarea altora. Nu contează cât de multe obiceiuri ale unor oameni de succes ai, ele nu înseamnă nimic. De aceea, cred că citirea articolelor și cărților care vorbesc despre succes este o pierdere de timp pentru că nu ne învață nimic util.

Să luăm, de exemplu, “sculatul devreme”, care este întotdeauna o parte a listelor de obiceiuri ale “milionarilor”. Sculatul devreme nu este o abilitate care contribuie la ceva. Încercând să imiți o persoană bogată care se trezește devreme, trezindu-te la rândul tău devreme, vei deveni bogat?

Prin încercarea de a imita orbește pe alții, îți ucizi personalitatea, așa cum spunea filosoful american Ralph Waldo Emerson: “Invidia este ignoranță, imitația este sinucidere.”

Fii tu insuti. Sigur, poate nu ar fi rău să cugetăm un pic și la întrebarea “Dacă experiența cuiva ar putea oferi o foaie de parcurs către un succes garantat, l-am imita sau am prefera să mergem pe propria cale?”

Să rămânem însă la ideea că, prin copiatul comportamentului “milionarilor” renunțăm la propria personalitate, ceea ce nu e de dorit.

Mai trebuie să precizez că schimbarea comportamentului nostru ar fi necesară în măsura în care credem că astfel ni s-ar îmbunătăți calitatea vieții.

În acest context, schimbarea obiceiurilor implică, printre altele, câțiva pași absolut necesari.

Decideți care obiceiuri merită atenția Dumneavoastră!

Absolut nimeni nu ne poate spune care ar fi obiceiurile pe care ar trebui să le schimbăm.

Noi înșine trebuie să decidem ce obiceiuri merită atenția noastră, într-un sens sau altul, adică să renunțăm la ele sau să le adoptăm.

Acest demers este unul esențial. Frecvent auzim pe unii și pe alții spunând “Ar trebui să fac și eu asta!” sau, mai concret, “Ar trebui să mă trezesc și eu cu o oră mai devreme!”, „Ar trebui să fac și eu dușuri reci!”, „Ar trebui să alerg și eu în fiecare zi!” ș.a.m.d.

Chiar așa o fi? Chiar ni se potrivesc și nouă aceste obiceiuri? De pildă, sunt persoane care, când se trezesc devreme, se comportă ca și cum și-ar urâ semenii ori asta, în mod cert, dăunează calității vieții lor.

Prin urmare, adoptarea acestui obicei nu este o soluție bună pentru ele indiferent cât de mulți “sfătuitori” spun că asta conduce la succes.

Conduita potrivită cred că este oferită de răspunsul la întrebarea “Va îmbunătăți obișnuința X calitatea vieții mele?”

Este absolut necesar să răspundem la ea pentru că, dacă vrem să ne schimbăm, avem nevoie de un motiv serios.

De exemplu, obișnuința de a citi o carte săptămânal poate fi motivată serios de cineva care la întrebarea “De ce?” ar răspunde: “Deoarece, fiind profesor, trebuie să învăț în fiecare zi, ca să-mi pot face treaba mai bine.”

Concentrați-vă pe un singur obicei la un moment dat!

Încercarea de a forma mai multe obiceiuri, în același timp, nu are sorți de izbândă.

Câteodată suntem bântuiți de “sindromul de autoperfecționare” care se manifestă prin nevoia de a citi mai mult, de a lucra mai mult, de a mânca sănătos etc etc. Numai că, entuziasmul ce ne cuprinde în asemenea momente și dorința de a face mai multe lucruri în același timp (un fel de multitasking extins în timp) duce la haos.

Unul dintre motivele pentru care încercăm să facem atât de multe lucruri în același timp este că ne supraestimăm. Credem că putem obține o mulțime de lucruri într-un interval de timp scurt. Este fals. Ceea ce este adevărat este că putem realiza o mulțime de lucruri dar într-o perioadă lungă de timp.

Concentrați-vă pe lucruri mici!

Deseori dorim să facem lucruri mari, fără a le înțelege pe deplin. Cred că toți suntem de acord cu ideea că, tot ceea ce există în viață și este de o valoare foarte mare, necesită multă muncă. Așa că, înainte de a face ceva mare, să începem cu puțin, altfel spus, înainte de a schimba lumea, să ne schimbăm întâi pe noi înșine așa cum a spus-o și Lev Tolstoi (vezi motto-ul!).

Concentrarea pe lucruri mici înseamnă de fapt construirea unei fundații puternice fără de care nu putem obține nimic semnificativ.

  • Vrei să alergi zilnic? Începe cu mersul pe jos.
  • Dorești să scrii o carte? Scrie întâi propoziții.
  • Vrei să începi o afacere? Găsește-ți mai întâi un client.
  • Vrei să citești două cărți pe săptămână? Citește mai întâi o pagină pe zi.
  • Dorești să economisești pentru perioada când vei fi la pensie? Nu mai cumpăra o altă cămașă pe care o vei purta doar o singură dată.
  • etc.

Lucrurile mari vor urma de la sine!

Utilizați liste cu sarcini de îndeplinit!

Cum ziceam și cu un alt prilej, uitarea este o calitate a memoriei. Trebuie să folosim liste cu sarcini de îndeplinit pentru a ne aminti ceea ce încercăm să realizăm. Să nu uităm: formăm obiceiuri pentru a ne transforma viața, pentru a o face mai bună.

Verificându-ne zilnic obiceiurile, într-o zi, vom fi surprinși cât de mult ni s-a schimbat viața datorită unor obiceiuri aparent neînsemnate. Așa s-a întâmplat cu mii de oameni care se concentrează asupra obiceiurilor lor și sunt sigur că ți se va întâmpla și ție, dacă vrei, iubite cititorule, oferindu-ți multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.dariusforoux.com/transform-your-habits/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.manager.ro/articole/afla-67/top-6-obiceiuri-ale-milionarilor-care-ii-ajuta-sa-ramana-bogati-95118.html

3.dariusforoux.com/exercise-312-times-year/

4.dariusforoux.com/how-to-read-100-books-a-year/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.